Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kuluttajat hakevat nyt matkailulta turvallisuutta, hyvää hygieniaa ja lyhyttä kotimatkaa

Jaa

Tuoreen tutkimuksen mukaan kolme miljoonaa suomalaista aikoo lomailla vielä vuoden 2020 aikana, mutta kaksi miljoonaa heistä ei vielä tiedä missä. Sadan euron päiväbudjetilla viiden päivän lomareissu toisi kotimaisten matkailu- ja ravitsemusalan yritysten taskuun pyöreästi miljardi euroa. Alkava lomakausi ratkaiseekin alan tulevaisuutta pitkälti.

Vaikka korona ja sen vaikutukset saattavat masentaa, peli ei ole vielä menetetty. Pääosin matkailualan yritykset tekevät suurimman tilinsä kesäkaudella ja eristäytymiseen turhautuneilla ihmisillä on nyt kova tarve päästä nauttimaan lomakaudestaan.

Haaga-Helia ja Tutkimus- ja Analysointikeskus TAK Oy kysyivät toukokuun alussa yli tuhannelta suomalaiselta, miten korona on vaikuttanut heidän matkailuunsa, aikovatko he vielä matkustaa tänä vuonna ja jos, niin mihin.

Vastaukset olivat kannustavia. Vielä koronaeristäytymisen jälkeenkin yli puolet vastaajista kokevat kaipaavansa lepoa ja rauhoittumista, ikäluokasta, sukupuolesta ja kotikunnasta riippumatta. Kun kolme miljoonaa suomalaista aina helsinkiläisnuorista kuopiolaisiin eläkeläisiin haaveilevat palauttavasta kesälomamatkasta, muutama teema ja reunaehto nousee esiin ylitse muiden.

Turvallisuutta, hyvää hygieniaa ja lyhyt kotimatka

Korona on jakanut matkailu- ja ravitsemusalan pelimerkit uusiksi. Ulkomaiset kilpailijat ovat pois pelilaudalta ja kuluttajien ostopäätöstä ohjaa nyt turvallisuus, hyvä hygieniataso, sekä mahdollisuus päästä nopeasti kotiin, mikäli tarve tulee.

Koronaepidemian seurauksena 3,2 miljoonaa suomalaista on joutunut tavalla tai toisella muuttamaan lomasuunnitelmiaan. Lomautusaallosta huolimatta suurimmalla osalla suomalaisista työikäisistä työt ovat jatkuneet ja tulotaso pysynyt ennallaan.

Yrittäjien kannattaakin nyt panostaa turvallisuuteen ja markkinointiin tosissaan, sillä ihmiset tekevät ostopäätöksiään juuri nyt. Miten ravintolassa voidaan ottaa turvallisuus ja hyvä hygienia entistä paremmin huomioon, voisiko hotelli myydä lisähinnasta extrasiivousta ja mitä kaikkia elämyksiä ja aktiviteettejä voidaan järjestää turvallisesti ulkona?

Kuluttajakäyttäytyminen muutoksessa

Normaalisti muutokset kuluttajakäyttäytymisessä ovat hitaita ja tapahtuvat pitkäaikaisena jatkumona. Epidemian myötä aiemmat säännöt kirjoitetaan uusiksi ja ihmiset etsivät nyt uusia ratkaisuja niin lomailuun kuin arkeenkin.

Moni kuluttaja on suunnannut pidemmät lomamatkansa aina aiemmin ulkomaille ja aliarvioineet kotimaan matkailun elämystarjontaa. Epidemian kautta kotimaan matkailu voi aueta myös aivan uudelle kohderyhmälle, kun jokavuotinen Kreikan- tai Espanjan-matka jääkin nyt tekemättä. Nyt kun tämä kotimaan matkailulle tuore kohderyhmä on pakotettuna suomalaisten palveluiden piirissä, on matkailumarkkinoinnin aika kertoa, mitä kaikkea hienoa Suomessa voikaan tehdä. Hienot kotimaan lomaelämykset voivat saada aikaan myös pysyvää lomatottumusten muutosta ja houkuttelevat ihmisiä reissaamaan kotimaassaan myös tulevaisuudessa.

Lataa tutkimusraportti

Tutkimusraportti on nyt julkaistu ja ladattavissa Haaga-Helian sivuilla. Lue, miten suomalaiset haluavat lomansa viettää ja miten korona on vaikuttanut suomalaisten lomasuunnitteluun ja asenteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Haaga-Helia ammattikorkeakoulu
Ratapihantie 13
00520 HELSINKI

09 229 611http://www.haaga-helia.fi/fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Kansallinen yhteinen ruokamatkailustrategia on päivitetty - Yhdessä tekoja luonnosta ammentaen4.9.2020 09:32:39 EESTTiedote

Ruokamatkailusta on tullut tärkeä osa matkailuelämystä. Jokainen matkailija syö ja ruokailu koetaan usein mieleenpainuvimpana asiana matkalla. Suomen ruokamatkailustrategia 2020-2028 on vuoden 2015-2020 strategian ensimmäinen päivitys. Strategian toimenpidekokonaisuuksia ovat vastuullinen liiketoiminta, tuotekehitys, strategiset kumppanuudet sekä myynti, markkinointi ja viestintä. Kaikille näille kokonaisuuksille on määritelty toimenpiteet ja mahdolliset vastuutahot. Ruokamatkailustrategian jalkautusta tehdään alueellisissa työpajoissa ympäri Suomea. Näihin työpajoihin kutsutaan ruoka- ja matkailuyrittäjiä sekä -toimijoita.

Palkaton työharjoittelu heikentää opiskelijoiden taloudellista ja sosiaalista hyvinvointia1.7.2020 14:25:55 EESTTiedote

Palkattomat työharjoittelut pakottavat restonomiopiskelijoita monesti työskentelemään palkallisessa työssä työharjoittelun ohella tai elämään säästöjen, opintolainan tai läheisten tuen varassa. Lisäksi kahden työn yhdistäminen vähentää opiskelijan resursseja ylläpitää sosiaalisia suhteita. Tämä kävi ilmi Haaga-Helian matkailualan opiskelijoiden tekemässä kyselytutkimuksessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme