Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Kun Venäjästä kirjoittaa, Venäjä reagoi” – Sofi Oksanen ottaa vahvasti kantaa sananvapauden ja toimittajien työskentelyolosuhteiden turvaamiseksi

Jaa
Kirjailija Sofi Oksasen mukaan Venäjästä kirjoittavat toimittajat ja kirjailijat joutuvat jatkuvasti Venäjän harjoittaman informaatiosodankäynnin kohteiksi. ”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, Venäjä reagoi väistämättä”, kertoo itsekin Venäjän masinoiman häirinnän kohteeksi joutunut Oksanen. Toimittajat ilman rajoja ry:n järjestämässä tilaisuudessa Helsingin Kirjamessuilla otettiin muutenkin voimakkaasti kantaa sananvapauden ja demokratian turvaamisen puolesta.
Sofi Oksanen kertoi Venäjän masinoimasta häirinnästä Helsingin Kirjamessuilla. Äänessä Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä. Keskustelemassa olivat myös Tuomas Muraja ja Riku Neuvonen.
Sofi Oksanen kertoi Venäjän masinoimasta häirinnästä Helsingin Kirjamessuilla. Äänessä Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä. Keskustelemassa olivat myös Tuomas Muraja ja Riku Neuvonen.

Lehdistötiedote 24.10.2019

Kirjailija Sofi Oksanen on profiloitunut suomalaisen sananvapauden puolustajien ehdottomaan eturiviin. Oksanen on juuri tehnyt merkittävän lahjoituksen Toimittajat ilman rajoja ry:n työhön ja puhui järjestön tilaisuudessa Helsingin Kirjamessujen avajaispäivänä Messukeskuksessa.

”Syy lahjoitukseen on se, että toimittajien työolosuhteita on suojeltava. Kansalaisilla on oikeus totuudenmukaisiin uutisiin. Itse haluan lukea myös ne uutiset, jotka uhkaavat jäädä aiheen arkaluontoisuuden vuoksi kirjoittamatta.”

Oksanen tietää henkilökohtaisesti, että tärkeistä asioista kirjoittavat voivat joutua monenlaisen häirinnän kohteiksi. Riski koskee Suomessa varsinkin niitä, jotka kirjoittavat Venäjästä.

”Kun kirjoittaa Ukrainasta tai muuten Venäjään liittyvistä asioista, niin väistämättä Venäjä reagoi. Esimerkiksi kun Saara Jantusen kirja Infosota ilmestyi, koimme Helsingin Kirjamessuilla häirintää kirjaan liittyvissä keskusteluissa.”

Oksanen kertoo tarkoituksellisen häiritsevästä kuvaamisesta, jossa asialla ovat olleet Venäjän epäviralliset asiamiehet.

”Kameroiden kanssa tullaan ihan lähelle. Kuvia otetaan tarkoituksellisen sukupuolittuneesti ja niitä käytetään pilkkaavasti, totuutta vääristellen ja myös seksuaalisesti herjaavalla tavalla. Mukaan tulee helposti myös antisemitismi, josta tiedämme mihin se johtaa”.

Juuri samanlaisesta häirinnästä kertoi uunituoreen esimerkin myös tietokirjailija ja toimittaja Tuomas Muraja.

”Terveisiä Helsingin hovioikeudesta. Siellä nähtiin juuri tänään Jessikka Aron tapausta käsitellessä, että häirintä ei todellakaan rajoitu vain verkkoon vaan tullaan myös fyysisesti aivan lähelle kameroiden kanssa.”

Loukkaako vihapuheen kielto sananvapautta?

Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä nosti esiin kysymyksen, voiko vihapuhetta rajoittaa sananvapautta loukkaamatta. Viestintäoikeuden dosentti ja tietokirjailija Riku Neuvonen vastaa: kyllä.

”Monissa länsimaissa näin jo toimitaankin. Muiden sananvapautta ei saa polkea oman sananvapauden kautta. Rajoitukset ovat siis täysin mahdollisia ja toimivia, vaikka Suomessa ei tällaista ajattelutapaa ole. Euroopan entisissä totalitaarisissa maissa ongelma ymmärretään paremmin.”

Neuvosen mukaan vihapuheen määrittely on vaikeaa, ja siksi myös vihapuheen yleinen kieltäminen. Lainsäätäjien olisi kuitenkin täysin mahdollista toimia.

”Maalittamisen kriminalisoimisen voisi ottaa mietintään. Keskustelun ja siis keskustelijoiden suojaaminen on tärkeää”, painottaa Neuvonen.

”Vihapuhe ja maalittaminen - näinkö toimittajat vaiennetaan? -keskustelu keräsi Helsingin Kirjamessuilla täpötäyden yleisön, pitkälti yli sata henkeä. Toimittajat ilman rajoja ry:n kansainvälisen kattojärjestön RSF:n pääsihteeri Christophe Deloire esitti tilaisuudessa videotervehdyksen. Deloire nosti esiin myös Jessikka Aron tapauksen, josta Suomen oikeuslaitos on saanut erityistä kiitosta.

Toimittajat ilman rajoja toimii 130 maassa ja sen tunnetuin palvelu on World Press Freedom Index. Suomi sijoittui tänä vuonna toiseksi 180 maan vertailussa lehdistövapauden tilasta.

Lisätiedot:

Sofi Oksasen haastattelupyynnöt ja lisätiedot: Jenni Heiti, kustannuspäällikkö, Like Kustannus, 044 358 5060, jenni.heiti@like.fi

Jarmo Mäkelä, puheenjohtaja, Toimittajat ilman rajoja -järjestö, 040 844 2609

Avainsanat

Kuvat

Sofi Oksanen kertoi Venäjän masinoimasta häirinnästä Helsingin Kirjamessuilla. Äänessä Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä. Keskustelemassa olivat myös Tuomas Muraja ja Riku Neuvonen.
Sofi Oksanen kertoi Venäjän masinoimasta häirinnästä Helsingin Kirjamessuilla. Äänessä Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Jarmo Mäkelä. Keskustelemassa olivat myös Tuomas Muraja ja Riku Neuvonen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Toimittajat ilman rajoja Suomi
Toimittajat ilman rajoja Suomi
info@rsf.fi


040 556 1269http://www.rsf.fi/

Toimittajat ilman rajoja – Suomen osasto on suomalainen kansalaisjärjestö, joka ottaa kantaa Suomen ja lähimaiden mediakentän rikkomuksiin, välittää kotimaassa tietoa kansainvälisistä sanan- ja lehdistönvapauskysymyksistä, vaikuttaa sananvapauden edistämiseksi Suomessa ja järjestää tilaisuuksia aiheeseen liittyen. Järjestö on perustettu vuonna 2013. Järjestön jäseniksi ovat tervetulleita kaikki sananvapautta kannattavat kansalaiset.

Suomen osasto kuuluu kansainväliseen voittoa tavoittelemattomaan järjestöön Toimittajat ilman rajoja (RSF), joka puolustaa tiedonvälityksen vapautta sekä avustaa vaarallisilla alueilla työskenteleviä toimittajia. Pariisissa vuonna 1985 perustettu järjestö on tunnettu vuosittain julkaistavasta lehdistönvapausindeksistä (World Press Freedom Index).

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Toimittajat ilman rajoja Suomi

”Lehdistön asemaa kyseenalaistetaan – lehdistönvapaustyötä tarvitaan kasvavassa määrin”: Kaius Niemi Toimittajat ilman rajoja ry:n johtoon22.2.2024 18:22:34 EET | Tiedote

Toimittajat ilman rajoja Suomi ry:n (TIR) puheenjohtajaksi on valittu Helsingin Sanomien entinen päätoimittaja Kaius Niemi. ”Jotta Suomi pysyisi jatkossakin lehdistönvapauden mallimaana, tarvitaan aktiivista järjestökenttää lehdistönvapautta tukemaan. Lopulta kysymys on avoimen yhteiskunnan ja demokratian toteutumisesta”, hahmottaa Niemi TIR:in tavoitteen. Väistyvä puheenjohtaja on erittäin tyytyväinen. ”Saimme koko Suomelle tärkeään tehtävään kaikkien tunteman, arvostetun vaikuttajan”, kiittää Yrsa Grüne-Luoma.

Gazan sodassa kuollut jo ainakin 17 toimittajaa – ”Ilman Gazan hirveää sotaa toimittajia olisi menehtynyt tänä vuonna poikkeuksellisen vähän”14.12.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Toimittajia on saanut tänä vuonna surmansa vähemmän kuin 20 vuoteen, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Toimittajat ja mediat ovat opetelleet operoimaan entistä turvallisemmin vaarallisissa oloissa. Gaza tekee lukuihin karmean piikin, mutta Gazan lisäksi maailman sota-alueilla menehtyi töissään vain 6 toimittajaa”, kertoo järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Kaikkiaan maailmalla on saanut vuonna 2023 surmansa 45 toimittajaa, 521 on pidettyinä, 54 panttivankeina ja 84 kateissa.

Suomi enää 23. turvallisin maa toimittajille – ”Valeuutistehtaat tuhoavat lehdistönvapautta maailmalla, Suomi sahaa omaa oksaansa ihan itse”3.5.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Suomen tilanne on heikentynyt, vaikka viides tila säilyikin kansainvälisen Toimittajat ilman rajoja -järjestön lehdistönvapausindeksissä. World Press Freedom Index kertoo suuresta ailahtelusta lehdistönvapaudessa ympäri maailmaa, koskien myös Suomea. ”Suomen putoaminen toimittajien turvallisuutta koskevassa mittarissa kymmenenneltä sijalta 13 pykälää alaspäin on hälyttävää. Tämä on seurausta oikeusjutusta Helsingin Sanomien toimittajia vastaan”, kertoo Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma.

Venäjän hyökkäys pahentanut tilannetta: ”Journalismi maailmalla on pahasti uhattuna” – Ennätysmäärä pidätettyjä, naiset yhä ahtaammalla14.12.2022 07:00:00 EET | Tiedote

Ennätykselliset 533 toimittajaa on pidätettyinä ympäri maailman, kertoo Toimittajat ilman rajoja -järjestön vuosiraportti. ”Missä sananvapautta on vähiten, siellä tapetaan ja vangitaan eniten”, tiivistää järjestön Suomen osaston puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Naistoimittajien tilanne on myös pahempi kuin koskaan ennen – naisten osuus pidätetyistä on jo yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa. Surmansa on saanut maailmalla lähes 60 toimittajaa. Tilannetta on merkittävästi pahentanut Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan.

”Kuolemanvaara demokratioille” – Toimittajat ilman rajoja: Lehdistö polarisoituu uhkaavasti, Suomi putosi viidenneksi lehdistönvapaudessa3.5.2022 07:00:00 EEST | Tiedote

Kansainvälinen Toimittajat ilman rajoja -järjestö varoittaa lehdistön polarisoitumisen aiheuttamista uhista demokratioille. Uunituore World Press Freedom Index nostaa esiin sekä jyrkkiä mielipiteitä korostavan ”Fox News -mallin” vaarat demokratioiden sisällä että polarisaation maiden välillä. ”Globaali tilanne on huolestuttava ja vaikka Suomi pärjää vertailussa hyvin, emme mekään voi paukutella henkseleitä”, arvioi Toimittajat ilman rajoja ry:n puheenjohtaja Yrsa Grüne-Luoma. Suomi putosi indeksin kakkossijalta viidenneksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye