Museokeskus TaikaMuseokeskus Taika

LÄHETÄÄKS KYLILLE – NUORUUS JA KAPINA 1950–2020 Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely

Jaa
Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely vie matkalle muistojen nuoruuteen. Aikaan, jolloin tunteet ja aatteet olivat vahvoja ja ystävät tärkeimpiä maailmassa. Lähetääks kylille -näyttelyssä teemoina ovat itsenäistyminen, ystävyys, sukupolvikokemus, alakulttuurit, nuorisokapina, nuorten kohtaaminen ja vapaa-ajanviettopaikat, vapaudenkaipuu ja musiikki.
Polkupyörä on tuonut ja tuo yhä liikkumisen vapautta nuoruuteen.
Polkupyörä on tuonut ja tuo yhä liikkumisen vapautta nuoruuteen.

HYVINKÄÄN KAUPUNGINMUSEO TIEDOTTAA 

TIEDOTE 03.05.2021
Julkaisuvapaa

Sadan viimeisen vuoden aikana nuoruudesta on muotoutunut länsimaissa oma elämänvaiheensa lapsuuden ja aikuisuuden välissä. Suomessa nuoruuteen on kuulunut pitkä opiskeluvaihe ja vähittäinen itsenäistyminen aikuisista. 1900-luvun kuluessa nuorten määrä on yhteiskunnassa vähentynyt samalla, kun heidän merkityksensä on kasvanut. Nuoruuden ominaisuuksiksi nähdään vallitsevien ihanteiden kiistäminen, normien rikkominen ja uusien vaaliminen. Vaikka iältään nuoria on ollut kaikkina aikoina, voidaan 1950-luku nähdä aikakautena, jolloin nuoriso sai alkunsa. Nuorisokulttuurin synnyn myötä nuoret saivat oman äänensä, musiikin, vaatteet, elokuvat ja ihanteet.


Muistatko Hitsaajat -patsaan vanhalla paikallaan? Tiedätkö, kumpaan suuntaan Jussintoria kierrettiin? Hyvinkää pienenä tehdaspaikkakuntana on luonut omanlaisensa puitteet nuorille aikuisuuteen kasvamiseen. Monen perheen toimeentulo on tullut teollisuudesta ja monen nuoren tulevaisuuskin on rakentunut paikkakunnan tehtaiden varaan. Nuoruusmuistot kiinnittyvät kotiseutuun vahvasti ja elävästi. Muistoissa nuorten kokoontumispaikat, ensi rakkaus ja ystävien kodit säilyvät pitkälle vanhuuteen.


Helsingin läheisyys on tuonut tuulahduksia suuresta maailmasta helposti Hyvinkäälle. Rata on luonut mahdollisuudet nuorille liikkua vaivattomasti pääkaupungin ja kodin väliä ja siten laajentanut nuorten elämän piiriä. Liikkuminen on yksi keskeisistä itsenäistymisen mahdollistajista nuorten elämässä. Sitä symboloi myös polkupyörä, jonka moni nuori sai rippilahjakseen.

Näyttely antaa vastauksia siihen millaista on ollut olla nuori 1950 – 2020. Ääneen pääsevät myös nykynuoret, jotka tuottavat yhden osion näyttelyn kokonaisuuksista. Lähetääks kylille?


Koronarajoitukset saattavat aiheuttaa muutoksia. Katso ohjeet turvalliseen museovierailuun kotisivuiltamme.

Lähetääks kylille – Nuoruus ja kapina 1950–2020

Hyvinkään kaupunginmuseo 5.5.-4.12.2021
Kauppakeskus Willa, Hämeenkatu 9, ylätaso, 3. krs.


Avoinna: ke-pe 12-18, la-su 11-17, yleisöopastukset keskiviikkosin klo 14 (max 6 hnk)
puh. 040 773 6257 / kaupunginmuseo@hyvinkaa.fi
www.hyvinkaa.fi/kaupunginmuseo

Lisätietoja:

Kaupunginmuseo

Museonjohtaja Tuomas Ravea 040 709 5578
Amanuenssi Sari Mustajärvi 040 195 5510



Avainsanat

Kuvat

Polkupyörä on tuonut ja tuo yhä liikkumisen vapautta nuoruuteen.
Polkupyörä on tuonut ja tuo yhä liikkumisen vapautta nuoruuteen.
Lataa
Moottoripyörä 1950-luvulta ja nuori lättähattu.
Moottoripyörä 1950-luvulta ja nuori lättähattu.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Museokeskus Taika



Hyvinkään ydinkeskustassa sijaitseva museokeskus Taika tuo yhteen Hyvinkään taidemuseon ja kaupunginmuseon näyttelyineen. Hyvinkään kaupunginmuseo on kulttuurihistoriallinen museo, joka kertoo näyttelyissään Hyvinkään ja hyvinkääläisten historiasta. Taidemuseon näyttelyt esittelevät ajankohtaista nykytaidetta sekä taiteen ilmiöitä 1900- ja 2000-luvulta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Museokeskus Taika

Hyvinkään taidemuseon uusi näyttely esittelee taiteilijatalo Solbon, jonka vaikutus perinteikkään kuvataidekaupungin elämään on aina ollut merkittävä25.5.2023 11:44:59 EEST | Tiedote

Taiteilijat ovat aina tulleet Hyvinkäälle hyvien työtilojen perässä. Jalmari Ruokokosken ja Tyko Sallisen ateljeetalot Humala ja Krapula todistavat sen. Myös Helene Schjerfbeck löysi aikanaan Hyvinkäältä tilaa elää ja työskennellä. Myöhemmin Solbon nimellä tunnettu taiteilijatalo otti suojiinsa työhönsä intohimoisesti suhtautuvia taiteilijoita, jotka muokkasivat osaltaan kaupungin kulttuurielämää.

Hyvinkään museokeskus Taikan tulevissa näyttelyissä tutustutaan 1900-luvun alun paremman väen suosimaan lepopaikkaan ja sukelletaan käsitteelliselle torille kuvataiteilija Anu Tuomisen matkassa26.1.2023 14:55:48 EET | Tiedote

Museokeskus Taikan näyttelykevään avaa Hyvinkään taidemuseon puolella Suomen suurimman kuvataidepalkinnon Ars Fennican saaneen kuvataiteilija Anu Tuomisen Tori-näyttely. Hyvinkään kaupunginmuseon näyttely Mäntymetsän katveessa – Hyvinkään parantola 1896–1939 kertoo puolestaan Hyvinkään kuuluisan parantolan tarinan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye