Vihdin kunta

Lantaa tankkiin Vihdissä – biokaasulla huoltovarmuutta

Jaa

Vihtiin suunnitellaan kotimaisen biopolttoaineen ja kierrätyslannoitteiden valmistusta. TTS Työtehoseura on selvittänyt Vihti Energian kanssa taloudellisia edellytyksiä maatalouden massoilla toimivan PK-biokaasulaitoksen rakentamiseksi.

Ilmakuva Vihdistä: Joenrinne Films
Ilmakuva Vihdistä: Joenrinne Films

Vihti Energian Mikko Keisala tuottaa Uudellamaalla lähilämpöä hakkeella ja suuntaa katseen seuraavaksi kohti biometaania. ”Aika on nyt kypsä” toteaa Keisala. Laitoksen syötteeksi on selvitetty mahdollisuutta hyödyntää peltobiomassoja sekä lantaa alueen lypsykarja- ja hevostiloilta. Paikallisista lähteistä kestävästi tuotettu biokaasu riittäisi lämmittämään vuodessa noin 300 omakotitaloa tai vaihtoehtoisesti korvaisi liikenteessä 900 000 litraa dieseliä. ”Tässä on selvitetty kestävää tapaa tuottaa energiaa ja edistää kotimaista ruoantuotantoa” lisää Juhani Piekkala TTS Työtehoseuralta.

Laitoksesta saataisiin kaasun lisäksi luomukelpoisia kierrätyslannoitteita, joita voitaisiin hyödyntää lähialueiden pelloilla ja korvata fossiililannoitteita. Suomessa on tavoitteena kierrättää ravinteita paremmin suljetussa kierrossa ja siten vähentää riippuvuutta tuontilannoitteista.

TTS on selvittänyt hankkeessa PK-biokaasulaitosten edellytyksiä valtakunnalliseen siirtoverkkoon liittymiseksi. Maakaasun siirtoverkkoa avautui avoimelle kilpailulle vuonna 2020, mutta sitä hyödyntää kaasun siirtämisessä edelleen vain Gasum Oy. Vihti Energian laitos olisi uusi avaus ja yritys selvittää seuraavaksi laitokselle lupia ja rahoitusta. Tavoiteltu aikataulu laitoksen valmistumiselle on kesällä 2024. Hankkeessa vertaillaan vaihtoehtona siirtoverkolle biokaasun käyttämistä Vihdin alueella.

Hanke on tuottanut uutta tietoa alan toimijoille ja sen tuloksia voidaan hyödyntää tulevissa suunnitelmissa, joissa harkitaan PK-biokaasulaitosten liittämistä osaksi maakaasun siirtoverkkoa.

Hanketta ovat rahoittaneet Hämeen ELY-keskus ja Marjatta ja Eino Kollin Säätiö.
Vihti Energia on lämpöyritys, joka tarjoaa hakkeella tuotettua lämpöä Vihdin ja Nurmijärven alueella.

TTS Työtehoseura on valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. Pian satavuotisen historiansa aikana Työtehoseura on kehittänyt suomalaisten työn tuottavuutta ja ammatillista osaamista usealla eri toimialalla. Erikoisosaamistamme ovat maa- ja metsätalous, asuminen ja rakentaminen sekä logistiikka-ala.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Tiedotustilaisuuden 14.6.2022 tallenne

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Juhani Piekkala
+358444314876
juhani.piekkala@tts.fi

Kuvat

Ilmakuva Vihdistä: Joenrinne Films
Ilmakuva Vihdistä: Joenrinne Films
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Vihdin kunta
Vihdin kunta
Asemantie 30
03100 NUMMELA

https://www.vihti.fi

Vihdin kunta sijaitsee 45 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä, Turun moottoritien ja valtatie 25:n risteyskohdassa. Vihdissä asuu lähes 30 000 asukasta ja yrityksiä on noin 3 000. Kunnan päätaajama on Nummela. Vihdin historia ulottuu yli 500 vuoden päähän.

Luonto on Vihdissä aina lähellä. Suurin osa Nuuksion kansallispuistosta sijaitsee Vihdissä, kunnan tärkein vesistö Hiidenvesi on osa Etelä-Suomen laajinta vesistöaluetta ja Salpausselkään kuuluva Nummelan harju kulkee kunnan läpi. Vihdin moni-ilmeinen luonto tarjoaa erinomaiset ulkoilu- ja liikuntamahdollisuudet.

Lisätietoja: vihti.fi ja visitvihti.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vihdin kunta

Microsoftin datakeskusalueen kolmas sijaintipaikkakunta on Vihti6.6.2022 10:10:15 EEST | Tiedote

Microsoft on tänään kertonut, että yhtiön Etelä-Suomeen suunnitteleman datakeskusalueen kolmas sijaintipaikka on Vihti. Maaliskuussa Microsoft ja Fortum kertoivat Espooseen ja Kirkkonummelle sijoittuvista datakeskuksista. Vihtiin suunniteltu kolmas datakeskus täydentää Microsoftin datakeskusalueen konseptin, johon kuuluu kolme erillistä ja itsenäisesti toimivaa, mutta toistensa kanssa synkronoituvaa datakeskusta. Näin varmistetaan asiakkaiden datan turvaaminen mahdollisimman pienellä vasteajalla kaikissa olosuhteissa. Rakentamisen on määrä alkaa, kun kaikkien kolmen sijaintipaikan kaavat on vahvistettu ja tarpeelliset luvat saatu. - Uskon, että tällä valtakunnallisestikin merkittävällä hankkeella on Vihdin, ja koko läntisen Uudenmaan, elinvoimalle yhtä suuri merkitys kuin on aiemmin ollut aluettamme halkovien rautatien ja moottoritien rakentamisella. Datakeskukset ovat tulevaisuuden valtaväyliä, ja sellaisen sijoittuminen Vihtiin antaa meille loistavan tilaisuuden kuntamme vetovoimaisu

Uusi kuntastrategia hyväksyttiin – kasvava Vihti on Helsingin seudun saavutettavuuden edelläkävijä10.5.2022 14:26:55 EEST | Tiedote

Vihdin kunnan uusi strategia vuosille 2022-2025 hyväksyttiin kunnanvaltuustossa maanantaina 9. toukokuuta. Kuntastrategia ohjaa kunnan tekemiä päätöksiä ja arjen työtä seuraavat neljä vuotta. Uudessa strategiassa korostetaan maantieteellisen sijainnin alueelle tuomia etuja: kasvava Vihti on Helsingin seudun saavutettavuuden edelläkävijä ja tarjoaa kodin ihmisille, yrityksille ja aktiiviselle elämälle.

Lukiolaisten koskettava tempaus rauhan puolesta – katso video24.3.2022 16:00:56 EET | Tiedote

Vihdin lukiolla tempaistiin tänään torstaina Ukrainan ja koko maailman rauhan puolesta: opiskelijat ja koulun henkilökunta kokoontuivat yhdessä muodostamaan rauhanmerkin. - Meille tuli pakottava tarve tehdä jotain: ottaa kantaa, vaikuttaa, näyttää tukemme Ukrainalle ja lähettää maailmalle tärkeä rauhan viesti. Ehdotin ideaa tempauksesta, jossa muodostetaan rauhanmerkki, ja kaikki – niin opettajat kuin opiskelijat sekä tempauksen taltioinut taho – innostuivat mukaan, kertoo Vihdin lukion opettaja Maria Pirinen tempauksesta. - Tilanne oli osallistujille tärkeä, yhteisöllisyyden saattoi ihan tuntea ilmassa. Oli ihana katsella, kuinka kenttä vähitellen täyttyi opiskelijoista ja henkilökunnasta. Opiskelijat kokivat olevansa yhtenä joukkona osa globaalia vaikuttamista. Yksittäisenä tekona tämä on pieni, mutta sen merkitys on jokaiselle osallistujalle merkityksellinen ja itseään suurempi. Mukana tässä olivat siis kaikki yhteisömme jäsenet suurella sydämellä, Pirinen jatkaa. Haastamme kaikki S

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme