Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Läroavtalsmodell förenar två examina för väktare vid Brottspåföljdsmyndigheten som saknar utbildning – sommaranställda har möjlighet att börja studera redan på hösten

Dela
Brottspåföljdsmyndigheten har i samarbete med Ylä-Savon ammattiopisto och Hyria sammanställt en läroavtalsutbildning som förbereder för grundexamen inom säkerhetsbranschen och fokuserar på arbete i fängelserna. Syftet är att bereda dem som arbetar som väktare i fängelser men har varken examen på andra stadiet eller examen inom brottspåföljdssektorn en flexiblare möjlighet att söka sig till utbildning inom brottspåföljdsbranschen och kvalificera sig för yrket.

Enligt Statsrådets förordning om Brottspåföljdsmyndigheten (290/2022) kan en myndig person arbeta högst två år i ett fängelse i tjänsteförhållande som väktare för viss tid utan att ha examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen eller någon annan utbildning som ger behörighet. Varje år arbetar hundratals visstidsanställda i fängelserna som sommarvikarier. I den nya utbildningsmodellen blir det möjligt att avlägga en 180 poängs (16 månaders) grundexamen inom säkerhetsbranschen eller en del av den inom ramen för ett läroavtal vid sidan av avlönat arbete. 25 kompetenspoäng av studierna räknas till godo när man senare söker till examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen.

Examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn omfattar 90 kompetenspoäng och tar cirka 16 månader. De som söker sig till utbildningen ska ha avlagt examen på andra stadiet. Att läsa en grundexamen inom säkerhetsbranschen med läroavtal är särskilt gynnsamt för dem som arbetar som väktare men saknar examen på andra stadiet. För dem som har examen på andra stadiet och som inte ska ta grundexamen inom säkerhetsbranschen är målet med läroavtalet att ha en delexamen som går att lägga till grund för examensutbildning inom brottspåföljdsbranschen.

Den första gruppen börjar i maj

Brottspåföljdsmyndigheten kommer att pilotera läroavtalsmodellen våren 2023. Alla som arbetar i fängelserna i tjänsteförhållande för viss tid kan ansöka till läroavtalsutbildningen. Till denna första grupp som börjar i maj väljs sådana personer som mars arbetar som väktare i tjänsteförhållande för viss tid. Gruppen kompletteras på hösten med dem som ska börja som väktare för viss tid under våren. De som blivit antagna utbildningen fortsätter att arbeta i samma fängelse som förut, och de teoretiska avsnitten genomförs i form av som distans- och webbstudier.

En del av examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn

25 kompetenspoäng från grundexamen inom säkerhetsbranschen eller en examensdel som avlagts enligt målen inom läroavtalsutbildningen räknas till godo när man söker till examensutbildningen inom brottspåföljdssektorn vid Brottspåföljdsområdets utbildningscentral. Den del som saknas för att kvalificera sig för väktartjänsten avlägger man huvudsakligen i form av webb- och distansundervisning samt som arbetspraktik.

De som gått läroavtalsutbildningen har samma antagningskrav och samtidiga antagningsprov till examensutbildning inom brottspåföljdssektorn som övriga sökande. Antagningen sker två gånger om året.

För mer information kontakta

Brottspåföljdsmyndigheten: Specialsakkunnig Leo Immonen, tfn +358 50 3442 849, leo.immonen@om.fi

Brottspåföljdsområdets utbildningscentral: Enhetschef Hannu Kiehelä, tfn +358 500 687 923, hannu.kiehela@om.fi

Ylä-Savon ammattiopisto YSAO: Utbildningschef Katja Turunen, tfn +358 400 793 365, katja.turunen@ysao.fi

Nyckelord

Bilder

Om

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Brottspåföljdsmyndigheten har hand om verkställighet av samhällspåföljder och fängelsestraff. Brottspåföljdsmyndigheten lyder under justitieministeriet. Brottspåföljdsmyndigheten har till uppgift att främja säkerheten i samhället genom att förebygga återfall i brott.

Följ Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum