Espoon kaupunki - Esbo stad

Leppävaara hehkuu syksyn väreissä Ruusulinnan päiväkodin lasten uudella musiikkivideolla

Jaa

Miltä näyttää ja kuulostaa syksy Espoon Leppävaarassa? Sen tietävät Ruusulinnan päiväkodin viisivuotiaat, joiden syksyyn on kuulunut vuodenajasta ja lähiluonnosta innoituksensa saaneen kappaleen säveltämistä, sanoittamista, soittamista ja laulamista.

Kuva: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen
Kuva: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen

Ruusulinnan päiväkodin viisivuotiaat ovat saaneet syys-lokakuussa ahertaa jännittävän projektin parissa. Varhaiskasvatusryhmä Ritarit on tutustunut syksyiseen Leppävaaraan musiikkivideon teon merkeissä. Säveltämistä, sanoittamista, soittamista ja laulamista sisältävän projektin lopputuloksena syntyi lasten ihan oma musiikkivideo nimeltään Ritareiden syksybiisi.

Musiikkivideo on osa Kurkkaa Espooseen -kuvakirjaan pohjautuvaa musiikkivideoiden sarjaa, jossa tutustutaan Espoon monipuolisiin kaupunkikeskuksiin. Aiemmin sarjassa ovat ilmestyneet talven riemua pursuava Talvenkaruselli-video Espoon keskuksesta, kevättunnelmaan virittävä kaksikielinen Kevät ja kaverit - är best Tapiolasta sekä uimarannan lämpöä hehkuva Nauravien rantakalojen Rantaräp Espoonlahdesta.

Videot on tuotettu Espoon kulttuuripalveluiden, suomenkielisen varhaiskasvatuksen sekä musiikkiin ja luovaan tekemiseen erikoistuneen INTO SCHOOLin yhteistyönä.

Projektissa tiivistyy se, miten Espoon kasvun ja oppimisen toimialalla kehitetään ja hyödynnetään aktiivisesti uusia välineitä ja oppimis- ja toimintaympäristöjä. Musiikkivideoprojektissa lapset ovat saaneet olla mukana melkein kaikessa: kappaleen ja videon teosta aina biisin esittämiseen asti.

Ainutlaatuinen kokemus

Koska päiväkodin lasten videossa seikkaillaan tällä kertaa Espoon asukasluvultaan suurimmassa kaupunkikeskuksessa eli Leppävaarassa, Ruusulinnan Ritarit jalkautuivat tutkimaan tuttua ympäristöä eri näkökulmista.

Ritareiden lempipaikka Leppävaarassa on oma lähimetsä, jossa ryhmä retkeilee viikoittain. Monipuolinen lähimetsä mahdollistaa lapsille monenlaista luonnon tutkimista sekä luonnossa liikkumista ja leikkimistä. Metsä on joka kerta myös uudenlainen sään ja vuodenaikojen vaihtuessa.

”Musiikkivideon teko käynnistyi tutkimalla metsän äänimaailmoja ja soittamalla metsää ja nauhoittamalla ääniä talteen yhteisellä retkellä. Tämän jälkeen lapset pääsivät tutustumaan digitaaliseen musiikin tekemiseen Garageband-sovelluksen avulla”, kertoo Ritareiden ryhmän varhaiskasvatuksen opettaja Anne Wickman, joka oli mukana seuraamassa kappaleen syntymistä ja musavideon tekemistä.

Hänen mukaansa musiikkivideoprojekti oli lapsille ainutlaatuinen kokemus.

Lasten tukena musiikin tuottamisessa olivat INTO SCHOOLin muusikot Janne ja Tuomas Hiedanniemi. Heillä on vankkaa ammattitaitoa sekä musiikin tuottamisesta että lasten parissa työskentelystä. Hiedanniemet ovat myös varhaiskasvatuksen- ja musiikinopettajia, joten lasten kanssa työskentely heille tuttua. Ritareiden videon kuvaamisesta ja editoinnista vastasi puolestaan Johannes Rantanen.

Riimittelyä ja digitaitoja samassa paketissa

Kappaleen äänitykset tehtiin Ruusulinnan päiväkodin tiloissa, missä syksyisen metsän värit hehkuivat lasten maalausten ja askartelujen täyttämässä, studioksi muuntuneessa pienryhmätilassa.Kappaleella lauletaan: ”Syksyl on lehtii / punasii ja keltasii / ihan eri värisii / jee jee jee!”

Lapset ovat itse riimitelleet sanoituksen syksyisestä metsästä, joka avaa aikuisellekin kuulijalle lähiluonnon mahdollisuuksia lasten kokemusten kautta.

Lähiluontoon tehdyn metsäretken jälkeen ryhmän aikuiset kirjasivat vihkoon lasten ajatuksia, joiden pohjalta sanoituspäivänä lähdettiin yhdessä Hiedanniemien kanssa hakemaan sanoille rytmiä ja melodiaa. Kuulostelemalla, yhdistelemällä ja jopa äänestämällä vaihtoehdoista syntyi lopullinen teksti.

“Aina tämä yllättää, miten helppo ja mukava koko projekti on ollut. Lapsethan tämän on tehneet, se on heidän oma juttu. Lapset ovat olleet tosi innoissaan ja käytävillä luritellaan laulua nyt jatkuvasti. Erityisesti lapset, joilla suomi ei ole äidinkieli, ovat napanneet biisin tosi hyvin”, Anne Wickman kertoo.

Musiikki ja laulaminen ovatkin tutkitusti hyvä keino edistää lasten kielenoppimista ja mahdollistaa positiivisia onnistumisen ja yhteisöllisyyden kokemuksia ihan jokaiselle.

Koko Ruusulinnan päiväkoti on tänä vuonna mukana Espoon varhaiskasvatuksen Uudet lukutaidot -hankkeessa. Kyseessä on hanke, jossa kehitetään digitaalisen osaamisen ja medialukutaidon pedagogiikkaa varhaiskasvatuksessa. Hanketta rahoittaa Opetus- ja kulttuuriministeriö.

”Nykylapset kasvavat keskellä digitaalista kulttuuria ja tarvitsevat taitoja toimia digitaalisissa ympäristöissä turvallisesti ja vastuullisesti. Varhaiskasvatuksessa digiosaamista harjoitellaan erityisesti lasten oman luovan tuottamisen ja ilmaisun kautta, yhteisöllisyyttä, leikillisyyttä ja iloa korostaen”, kertoo Uudet lukutaidot -hanketta vetävä projektikoordinaattori Hanna Manner.

Nämä osa-alueet tulevat näkyväksi upeasti myös Ritarien monipuolisessa musiikkiprojektissa. Katso jutun ohessa oleva video, niin pääset näkemään ja kokemaan sen myös itse!

Psst!

Kurkkaa myös muihin espoolaislasten musiikkivideoihin ja tutustu samalla Espoon kaupunkikeskuksiin eri vuodenaikoina.

Musiikkivideoiden innoittajana on toiminut espoolaislasten kanssa yhdessä ideoitu, värikäs Carlos da Cruzin kuvittama Kurkkaa Espooseen -kuvakirja. Espoon kulttuuripalveluiden tuottama kirja esittelee Espoon eri kaupunkikeskuksia lapsille tärkeiden paikkojen kautta.

Katsoaksesi videon lähteestä www.youtube.com, anna hyväksyntä sivun yläosasta.Miltä näyttää ja kuulostaa syksy Espoon Leppävaarassa? Sen tietävät Ruusulinnan päiväkodin Ritarit-ryhmän viisivuotiaat, jotka sävelsivät, sanoittivat, soittivat ja lauloivat upean syksystä ja lähiluonnosta innoituksensa saaneen kappaleen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Elina Pulli
Erityisasiantuntija
Espoon kaupungin kulttuuripalvelut
+358468773888
elina.pulli@espoo.fi

Anne Wickman
Varhaiskasvatuksen opettaja
Ruusulinnan päiväkoti, Ritarit-varhaiskasvatusryhmä
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus
puh. +358405088283
anne.wickman@espoo.fi

Hanna Manner
Projektikoordinaattori
Uudet lukutaidot -hanke
Espoon suomenkielinen varhaiskasvatus
puh. +358406368074
hanna.manner@espoo.fi

Janne Hiedanniemi
INTO SCHOOL
Head of Education, Co-Founder
puh. +358 50 918 1132
janne@intoschool.org

Kuvat

Kuva: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen
Kuva: INTO SCHOOL / Johannes Rantanen
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme