Pohjois-Savon ELY-keskus

Levätilanne selvästi keskimääräistä heikompi

Jaa

Sinilevää on havaittu Pohjois-Savossa monin paikoin – myös useita runsaita esiintymiä.

Levätilanne on selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina.
Levätilanne on selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina.

Heinäkuun tavallista rauhallisemman levätilanteen jälkeen sinileväkukinnat ovat yleistyneet ja runsastuneet selvästi.
Tällä viikolla Pohjois-Savon viikoittaisilla seurantapaikoilla levätilanne on selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina (1998-2021) keskimäärin tähän samaan aikaan. Viikonlopuksi ennustetut lämpimät tyynet säät ovat otollisia sinileväkukintojen muodostumiselle.

Levätilannetta kannattaa tarkkailla

Sinileväkukinnat ovat yleisempiä rehevissä järvissä, mutta paikallisesti runsaita esiintymiä voi tavata myös vähäravinteisissa järvissä, jossa ne ovat kuitenkin lyhytkestoisia. Levätilannetta kannattaa tarkkailla ja välttää selvästi leväpitoisen veden käyttöä.
Tällä viikolla sinilevää havaittiin lähes joka toisella seurantaverkon 22 paikasta. Onkiveden, Joroisten Valvatuksen, Siilinjärven Kevättömän ja Kiuruveden Toiviaisjärven seurantapaikoilla esiintymät olivat runsaat, josta Toiviaisjärvellä tilanne oli sama jo viime viikolla.

Vähäisessä määrin sinilevää havaittiin viime viikon tapaan Kiuruvesi-järven ja Siilinjärven Siilinlahden seurantapaikoilla. Myös Siilinjärven Ahmon ja Pöljänjärven seurantapaikoilla oli hieman sinilevää. Poroveden ja Kallaveden Itkonniemen havaintopaikoilla todettiin kesän ensimmäiset vähäiset sinileväesiintymät.

Lyhyemmän havaintohistorian paikoista Siilinjärven Syvä-Kumpusessa ja Aumanalasessa havaittiin runsaasti sinilevää, kuten viime viikollakin. Myös Iso-Jälällä Toivalan uimarannalla levätilanne oli säilynyt viime viikon kaltaisena, siellä havaittiin hieman sinilevää. Samoin Simpan uimarannalla Vuorelassa havaittiin ensimmäistä kertaa tänä kesänä vähäisessä määrin sinilevää.

Kallaveden Säyneensalon rannasta, Maaninkajärveltä ja Onkiveden pohjoisosasta on tullut yleisöilmoitukset runsaista sinileväesiintymistä.

Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää

Sinilevät, eli sinibakteerit, tuottavat myrkyllisiä yhdisteitä, joille altistuminen voi aiheuttaa erilaisia oireita. Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä, eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan. Sinilevämyrkyille altistuminen voi aiheuttaa muun muassa pahoinvointia, oksentelua, päänsärkyä, tukkoisuutta, silmien kirvelyä, ihottumaa, kuumeilua tai heikotusta. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Limnologi Taina Hammar, puh. 0295026782

Kuvat

Levätilanne on selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina.
Levätilanne on selvästi huonompi kuin aiempina leväseurantavuosina.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.8.202226.8.2022 08:37:15 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenkorkeus on laskenut kevään tulvakorkeudesta noin 70 cm. Vedenpinnan lasku on hidastunut viimeaikaisten sateitten ansiosta, mutta keskiennusteen mukaan vedenpinta laskisi syyskuun loppuun mennessä vielä vajaan 10 cm. Havaittu vedenkorkeus on tällä hetkellä NN+81,43 m, joka on myös likimäärin pitkän seurantajakson mediaanikorkeus. Säännöstelypadot suljettiin kesäkuun puolessa välissä. Kallaveden luonnontilainen vedenkorkeus olisi noin 10 cm alempi mikäli Konnukseen ja Karvioon ei olisi vuonna 2016 rakennettu pohjapatoja hidastamaan Kallaveden luonnonmukaista purkautumista. Kallavesi purkaa vetensä Konnuksen ja Karvion luonnonkoskien kautta. Pohjapatojen rakentamisen tavoitteena oli estää Kallaveden vedenpinnan lasku purjehdusaikana laivaliikennerajan NN+81,25 m alapuolelle. Kallaveden kokonaislähtövirtaama on noin 100 m3/s. Iisalmen reitillä ovat järvien vedenpinnat nousseet viimeaikaisten sateiden myötä. Onkiveden ja Kiurujärven vedenpinnat ovat lähellä säännöstelyn lupa

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme