Yleinen työttömyyskassa YTK

Lomautettu, varo tätä sudenkuoppaa, jos sinut irtisanotaan

Jaa

Syksyn mittaan saadut ilmoitukset lukuisista uusista yt-neuvotteluista kertovat työllisyystilanteen jatkumisesta epävakaana. Saattaa siis olla, että osa lomautuksista vaihtuu irtisanomisiksi. Työsuhteen päättyminen on jo sinällään kurja tilanne, mutta jos unohtaa kertoa tilanteen muuttumisesta työttömyyskassaan, saattaa lisäksi joutua tilittämään väärin perustein maksettuja päivärahoja takaisin.

“Haluamme muistuttaa kaikkia lomautettuja siitä, että on tärkeää kertoa työttömyyspäivärahaa maksavalle kassalle, jos työsuhde päättyy lomautuksen aikana. Tieto on tärkeä, sillä sen myötä voidaan huomioida mahdollisen irtisanomisajan palkan vaikutukset päivärahaan eikä jälkikäteen tarvitse periä takaisin aiheetta maksettuja etuuksia”, sanoo Yleinen työttömyyskassa YTK:n työttömyysturva-asiantuntija Petja Eklund.

Hyvä muistaa: oikeus irtisanomisajan palkkaan

Perusperiaate on, että jos työntekijällä on oikeus irtisanomisajan palkkaan tai sitä vastaavaan korvaukseen, ei samalle ajalle voida maksaa työttömyysetuutta.

“On mahdollista, että työntekijä sopii työnantajan kanssa, ettei irtisanomisajan palkkaa tarvitse maksaa, vaikka työntekijällä työehtosopimuksen, työsopimuksen tai lain mukaan olisi oikeus irtisanomisajan palkkaan. Jos oikeus on, ei kassa voi maksaa ansiopäivärahaa irtisanomisajalta. Näin on, vaikka työnantaja ei olisi maksanut irtisanomisajan palkkaa tai sitä vastaavaa korvausta. Työttömyysturvassa ratkaisevaa on siis oikeus, ei se, onko irtisanomisajan palkkaa maksettu vai ei", Eklund kertaa.

Jos päivärahan hakija ei ilmoita työsuhteen päättymisestä päivärahaetuuden maksajalle, voi käydä niin, että hakijalle maksetaan päivärahaa, johon tällä ei ole oikeutta. Aiheetta maksettu etuus peritään myöhemmin takaisin. Tästä aiheutuu turhaa harmia hakijalle. Pahimmassa tapauksessa tilanne voi aiheuttaa jopa tutkintapyynnön poliisille, jos on aihetta epäillä, että hakija on tahallaan jättänyt ilmoittamatta etuusoikeuteen vaikuttavia seikkoja.

"On täysin ymmärrettävää, että työsuhteen päättyminen lomautuksen aikana voi epähuomiossa jäädä ilmoittamatta, varsinkin silloin, kun muutos tapahtuu hakujakson aikana. Päivärahat saa kuitenkin sujuvammin käteen, kun täyttää hakemuksen huolellisesti", Eklund opastaa.    

YTK:ssa hakija ilmoittaa työsuhteen muutoksista sähköisessä OmaYTK-palvelussa hakiessaan päivärahaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Yleinen työttömyyskassa YTK
Teollisuuskatu 4
32200 Loimaa

02 760 7620http://www.ytk.fi

Yleinen työttömyyskassa YTK on kaikkien palkansaajien työttömyyskassa, joka vakuuttaa joka neljännen suomalaisen palkansaajan työttömyyden varalta. Jäsenmäärältään YTK on Suomen suurin työttömyyskassa ja sen toimintaa valvoo Finanssivalvonta. YTK palvelee valtakunnallisesti verkossa osoitteessa www.ytk.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Yleinen työttömyyskassa YTK

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme