Audiomedia Oy

Luontokirjailija Seppo Vuokko: Metsäkeskustelu kaipaa kokonaisvaltaista näkemystä ja faktoja asenteiden sijaan

Jaa
Kolumnisti, kasvitieteilijä Seppo Vuokon mielestä Suomessa käytävässä metsäkeskustelussa faktat saavat kyytiä ja sitä hallitsee enemmän asenteet kuin tosiasiat. Vuokko muistuttaa, että Suomen metsätalous on edelleen kestävää ja monimuotoisuudenkin kannalta tilanne on kuviteltua parempi. Metsäteollisuuden kasvavaa puuntarvetta Vuokko ei pidä suurimpana uhkana metsille, koska metsät uudistetaan. Vuokko kaipaa metsäkeskusteluun kokonaisvaltaista näkemystä ja faktoja asenteiden ja mielipiteiden sijaan.
Seppo Vuokko 1. Kuva Anna Kauppi.
Seppo Vuokko 1. Kuva Anna Kauppi.

-Keskustelusta syntyy käsitys, että metsiämme hoidetaan huolimattomasti, hakataan holtittomasti ja metsäluonto on tuhoutumassa. Metsäkeskustelussa esiintyvien tutkijoiden tulisi pysyä lestissään ja olla nimenomaan tutkijoita ilman asenteita. Nyt tuntuu siltä, että monia tutkijoita kiinnostaa metsäkeskustelussa julkisuus, jota aina toisinajattelijoille on kosolti tarjolla. Vaikka ne edustavat usein yhden henkilön kantaa, ne markkinoidaan mediassa tieteen nimissä asiantuntijalausuntoina.

Vuokon mukaan mediassa tarjotaan metsäkeskusteluun enemmän mielipiteitä ja asenteita kuin faktoja. - Media julkaisee vain tietynlaisia mielipiteitä ja on valitettavasti osa tätä asenteellista mielipiteenmuokkausta. Mediassakaan ei ole enää montaa toimittajaa, jotka ovat todella perehtyneet metsätalouteen kokonaisvaltaisesti. Vaikuttaa siltä, että kaikki kulkevat laumana luontojärjestöjen talutusnuorassa.

-Metsästä on tullut poliittinen kysymys, koska se on tärkeä taloudellisesti, ekologisesti ja kulttuurisesti. Ja näistä kaikista lähtökohdista tulee arvioida myös metsien kestävyyttä, ei vain yhdestä esimerkiksi monimuotoisuuden vinkkelistä, koska se anna oikeaa kokonaiskuvaa. Nyt tarvitaan kokonaisvaltaista näkemystä metsäkeskusteluun, eikä yhdenlaisia kapeita osatotuuksia, jotka vain hämmentävät ihmisten mieliä. Ei ekonomien ja ekologien tarvitse olla näissä asioissa vastakkain.

Ilmastomuutoksen vaikutus Suomen puulajistoon on vähäinen, jos lämpeneminen kohdistuu pääosin talveen. – Ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvua voidaan torjua hiilinieluja lisäämällä, missä metsät ovat avainasemassa. Mitä ripeämmin metsä kasvaa, sitä enemmän se sitoo hiiltä ilmasta. On hyvä muistaa, että verrattuna 1950-lukuun metsämme sitovat hiiltä kaksi kertaa nopeammin ja hiilivarasto on 60 prosenttia suurempi kuin 70 vuotta sitten.

Metsäluonnon monimuotoisuus ei ole vaarassa

Villiksi äitynyt metsäkeskustelu kertoo Vuokon mukaan siitä, että metsät ovat ihmisille tärkeitä, mutta että niihin suhtaudutaan yhä enemmän tunteella kuin rationaalisella tiedolla. – Kun     kaupungeissa kauhistellaan metsähakkuita, ei ymmärretä, että metsä kasvaa ja uudistuu. Harventaminen on metsän kasvun ja kunnon kannalta välttämätöntä, mutta on hyvä muistaa, että hoidettu, kasvava metsä on myös paras paljon puhutun hiilen nielun kasvattamisen kannalta.

-Olen käynyt kuuluisilla ja parjatuilla pohjoisen metsien Osaran aukeilla katsomassa metsien uudistumista. Vaikka uusiutuminen on Lapissa hidasta, niiden aukeiden metsä tarvitsee nyt harvennushakkuita. Tämän päivän katsannossa, Osara ansaitsee kunnianpalautuksen, koska silloisilla hakkuilla onnistuttiin uudistamaan Lapin vanhat kuusikot tuottaviksi hyvin kasvaviksi talousmetsiksi.

Vuokko hämmästelee puheenvuoroja, joiden mukaan Suomessa hävitetään metsiä. - Kun Etelä-Amerikassa harrastettava plantaasiviljely rinnastetaan suomalaisiin päätehakkuisiin, ollaan hakoteillä. Plantaasiviljelmän kiertoaika on aivan muuta kuin meillä ja siellä tapahtuu metsien hävittämistä, ei meillä.

-Kun metsä hakataan rakennusmaaksi viljelyn, asumisen tai liikenteen tarpeisiin, se tuhoaa metsäluonnon peruuttamattomasti. Vaikka Suomen kaltaisissa maissa metsien pinta-alan kasvaa, meille tuodaan yhä enemmän soijaa, riisiä, palmuöljyä ja pihvilihaa, joiden tuotantoon tarvittava maa-ala raivataan trooppisista metsistä Kaakkois-Aasiassa ja Etelä-Amerikassa.

Vuokon mielestä metsien monimuotoisuuden kannalta ole yhtä oikeaa tapaa metsänkäsittelyyn, koska jokainen tapa on tuhoisa joillekin lajeille, mutta hyödyksi taas joillekin toisille. - Kun itse asuu metsän keskellä, näkee miten hakkuuaukiot muuttuvat nopeasti, ensin taimiksi ja sitten täysikasvuiseksi metsäksi. Muutamassa vuodessa hakkuiden jäljet häviävät, kun luonto uusiutuu.

-Avoimetkin alat kuuluvat metsäluontoon ja siksi päätehakkuut lisäävät metsäluonnon monimuotoisuutta. Hakkuuaukot ovat korvanneet monelle lajille perinteiset ja voimakkaasti uhanalaistuneet laitumet ja kedot.

Vuokon mukaan uhanalaismäärittelyssä on menty hakoteille, kun käytännössä kunkin lajiryhmän harrastajat määrittelevät rakkaimpien lajiensa uhanalaisuuden. - Uhanalaiskomiteassa tulisi olla aina ainakin yksi vastarannan kiiski, jolla olisi voimaa kyseenalaistaa näitä suosituksia.

Metsätalous ei tarvitse pakkokeinoja

Vuokon mielestä Suomessa on maailman parhaat yli sata vuotta toimineet metsälait ja metsänomistajat, jotka ovat sukupolvesta toiseen hoitaneet metsiään vastuullisesti. - En hyväksy metsänhoitoon turhia rajoituksia tai pakkokeinoja. Kiertoajan pidentämistä voidaan suositella, mutta viime kädessä omistajat päättävät toimenpiteistään metsissä. Meillä halutaan säädellä varsinkin maaseudun ihmisten elämää ja metsien käyttöä yhä enemmän.

-Meille tarjoillaan ilmastoasioissa yksinkertaistettuja totuuksia, mutta esimerkiksi jättimäisestä Helsingin rakentamisesta ei puhuta mitään. Betoninen kaupunkirakentaminen ja sen myötä kasvava liikenne tuottavat päästöjen sijaan, että käyttäisimme enemmän uusiutuvaa puuta rakentamisessa ja toimittaisimme helsinkiläisten paskat takaisin pelloille ja luonnon kiertoon.

Vuokko muistuttaa, että metsä ja uudet metsäpohjaiset ratkaisut ja tuotteet tarjoavat valtavia mahdollisuuksia fossiilipohjaisten tuotteiden korvaamiselle. - Puupohjaisissa, sellua käyttävissä uusissa tuotteissa ja jätteiden kierrättämisessä on ilmastomuutoksen kannalta rajattomat mahdollisuudet. Pitää tarttua isoihin ratkaisuihin eikä tarjota lillukanvarsia ilmastomuutoksen torjunnan keinoiksi.

Vuokko huomauttaa, että Suomessa joka miehen oikeus antaa luvan metsien monipuoliseen käyttöön laajemmin kuin monissa muissa Euroopan maissa. -Jokainen kokee omalla tavallaan metsän tärkeäksi. Jopa niin, että mökkiläinen kokee rajansa takana olevan metsän omakseen. Syntyy mielikuva, että se metsä on minun ja minun omaisuuteeni kosketaan, jos varsinainen metsänomistaja tekee siinä korjuutoimia.

-Suuri osa luontoaktivisteistakin tuntee metsätaloutemme menetelmiä hämmästyttävän huonosti, mutta ovat silti kärkkäitä arvostelemaan sitä. Liioitteleva metsätalouden arvostelu on haitallista, koska viesti leviää ulkomaillekin, mikä haittaa suomalaisten hyvien metsänhoidon menetelmien vientiä.

Vuokko muistuttaa, että Suomen metsätalous on ekologisempaa kuin missään muualla. - Puun tuotanto perustuu kotimaisiin puulajeihin, mikä jo sinällään takaa selviytymisen suurimmalle osalle metsälajistoa.

Markku Laukkanen

Artikkeliin on haastateltu filosofian maisteri Seppo Vuokkoa ja käytetty lähteenä Vuokon kirjoittamaa ja Suomen Metsäyhdistyksen toukokuussa 2019 julkaisemaa pamflettia "Viljellen ja varjellen", jossa tarkastellaan Suomen metsäluonnon monimuotoisuuden tilaa ja kehittymistä.

Yhteyshenkilöt

Markku Laukkanen
journalist,MSSc
+358 502589


Töölöntorinkatu 3 B 39
00260 Helsinki, Finland


markku.laukkanen@audiomedia.fi
www.audiomedia.fi

Kuvat

Seppo Vuokko 1. Kuva Anna Kauppi.
Seppo Vuokko 1. Kuva Anna Kauppi.
Lataa
Seppo Vuokko 2. Kuva Anna Kauppi.
Seppo Vuokko 2. Kuva Anna Kauppi.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Audiomedia Oy
Audiomedia Oy
Töölöntorinkatu 3 B 39
00260 HELSINKI

+358 50 2589http://www.audiomedia.fi

Artikkeli on osa Metsämiesten Säätiön "Metsä vastaa" -viestintähanketta, jossa julkaistaan ajankohtaisia suomalaisia ja eurooppalaisia haastatteluja sekä puheenvuoroja kestävästä metsätaloudesta ja sen uusista trendeistä. Sarjan tavoitteena on esitellä monipuolisesti metsäalan tutkijoiden, päättäjien, yritysten ja yhteisöjen näkemyksiä ajankohtaisista metsätalouteen liittyvistä aiheista. Artikkelit ovat vapaasti hyödynnettävissä joko lähdemateriaalina tai julkaistavissa sellaisenaan. Toimittaja Markku Laukkasen toimittamat artikkelit julkaistaan myös Säätiön https://www.mmsaatio.fi - sivuilla.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: Biotalouden merkitys ilmastopolitiikassa kasvaa10.4.2024 07:20:00 EEST | Tiedote

Ympäristöministeri Kai Mykkänen haluaa biotalouden nousevan vahvasti uuden EU:n komission ohjelmaan. – Uskon, että biotalous nähdään siinä nykyistä kattavammin ja myönteisemmässä valossa myös osana teollisuuspolitiikkaa. Komissio on havahtumassa nyt aiempaa vakavammin eurooppalaisen omavaraisuuden turvaamisen myös teollisuusmateriaaleissa, johon biotalous tarjoaa suuria mahdollisuuksia korvaamaan fossiilisia materiaaleja. –Me tähtäämme siihen, että vuoden 2040 ilmastotavoitteiden laatimista koskevassa vaikuttamisessa biotalous on isossa roolissa. Se on meille tärkeä mahdollisuus, koska Suomi on selkeästi edelläkävijä näissä hankkeissa. Mykkänen näkee biotalousstrategiassa ja uusien puupohjaisten tuotteiden kehitystyössä vilkkuvaa valoa tunnelin päässä. – Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal, mikä viestii selkeää painopisteen muutosta myös Suomen kannalta edulliseen suuntaan. –Myös ilmastokomissaari W

Ympäristöministeri Kai Mykkänen: EU ulotti toimivaltaansa liian pitkälle metsäaloitteissa3.4.2024 08:56:58 EEST | Artikkeli

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen mukaan seuraavan komission on muutettava suuntaa enemmän maa- ja metsätaloutta ymmärtävään suuntaan. – Tämä on seurausta siitä, että nykyisen komission kiihdyttämä Green Deal - ajattelu on saanut vahvan poliittisen vastavoiman. Ilmastopolitiikan päätavoite päästä eroon fossiilisista ja saada Eurooppa ilmaston kannalta kestävälle uralle, mutta se tulee tehdä nykyistä tasapainoisemmalla tavalla. –Komission suunnalta tulee nyt selkeä viesti siitä, että Green Dealista tulee tehdä teollinen hiilenhallintaan tähtäävä Deal. Se viestii selkeää painopisteen muutosta Suomen kannalta edulliseen suuntaan, kun ilmastopolitiikan keinoja katsotaan monipuolisemmin ja tasapainoisemmin kuin aikaisemmin. Mykkäsen mukaan Suomi tekee metsäasioissa vahvaa edunvalvonnan yhteistyötä Ruotsin kanssa. – Pyrimme entistä vahvemmin ennakolliseen vaikuttamiseen, kun seuraavan komission työohjelma on nyt kirjoitusvaiheessa. Haluamme vaikuttaa ajoissa ja olemaan hallituksessa yhteneväis

Yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen: Metsäsektorin yhteiskunnallista hyväksyttävyyttä lisättävä20.3.2024 09:10:41 EET | Artikkeli

Sahateollisuuden yhteiskuntasuhdepäällikkö Anniina Kostilainen haluaa monipuolistaa metsäkeskustelua tuomalla siihen enemmän ääniä. – Metsäalalla on töissä valtavasti monenlaisista taustoista ja arvopohjilla olevia ihmisiä. Monet heistä ovat tehneet pitkän työuran ja suhtautuvat vastuullisesti metsiin ja toteuttaneet metsän vaalimisen periaatetta omassa työssään. –Moni heistä kokee hyvin vieraaksi tämän nykyisen metsäkeskustelun. He kysyvät, mitä minä olen tehnyt väärin ja miksi minä olen syytettyjen penkillä. Näiden metsäammattilaisten ääniä haluaisin kuulla metsäkeskustelussa enemmän. Metsäkeskustelun polarisaatio on Kostilaisen mukaan seurausta siitä, että metsäkeskustelua käydään etupäässä etujärjestöjen ja organisaatioiden näkökulmasta. – Kun viestit ovat yksipuolisia ja ne edustavat jumiutuneita organisaatioiden kantoja ja edunvalvontaa, aito keskustelu ei ole mahdollista. –Nykyisessä sirpaloituneessa mediassa moni näkökulma jää kuulematta, kun linnoittaudutaan yksipuolisesti oma

Tutkija Tapio Rantala: Eduskunnan enemmistö kannattaa nykyistä metsätaloutta12.3.2024 15:00:00 EET | Artikkeli

Avohakkuiden kieltämistä koskenutta eduskuntakeskustelua tutkineen tutkijan, MMT Tapio Rantalan mukaan eduskunnan selvä enemmistö vastusti avohakkuiden kategorista kieltämistä valtion mailla. – Selvä enemmistö edustajista kannatti pääpiirtein nykyisen tyyppisen metsätalouden jatkamista niin valtion mailla kuin yksityismetsissäkin. –Avohakkuiden korvaajaksi ehdotettua poimintahakkuisiin perustuvaa jatkuvaa kasvatusta ei kuitenkaan vastustettu kategorisesti juuri missään puheenvuorossa. Valtaosa edustajista suhtautui kuitenkin kriittisesti sen käyttöön ainoana metsänkäsittelytapana, mutta sen lisäämiseen soveliailla metsäkohteilla, kuten turvemailla, suhtauduttiin lähes poikkeuksetta myönteisesti, tulkitsee Helsingin Yliopiston Metsätieteiden osaston tutkija Rantala eduskuntakeskustelua. Kansanedustajat jakautuivat ”Avohakkuut historiaan” kansalaisaloitetta koskeneessa keskustelussa puoluerajoja seuraten kahteen leiriin. - Suurempaan, pääpiirtein nykyisen kaltaista metsätaloutta kannatta

Pääministeri Petteri Orpo: Biotalous vahvasti uuden komission ohjelmaan6.3.2024 14:39:17 EET | Artikkeli

Pääministeri Petteri Orpon mukaan hallitus on ottanut metsäpolitiikkaan liittyvissä keskeisissä kysymyksissä tiukan linjan. - Samaan aikaan nostamme komissiolle ja muille jäsenmaille aktiivisesti esiin metsätalouden ja biotalouden hyötyjä sekä näytämme, miten biotalouden avulla voidaan ratkaista ilmastohaasteita. -Hallitus on kääntänyt uuden sivun EU vaikuttamisessa. Suomen keskeisenä prioriteettina tulevan komission ohjelmaan olemaan biotalouden ja kiertotalouden mahdollisuuksien hyödyntäminen, josta olen jo keskustellut komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa. Biotalouden mahdollisuudet tunnistetaan tänä päivänä Orpon mukaan vahvemmin kuin viisi vuotta sitten. - Komissiolle on perustettu ”CEO Roundtable,” metsäteollisuusyhtiöiden pyöreä pöytä, joka kanavoi näkemyksiä komission johtoon. Komissiossa viesti vaikuttaa viimeinkin menevän perille, kun se on aloittanut valmistella päivitystä biotalousstrategiaan, sanoo Orpo. Biotaloudella ratkaistaan ilmastohaasteita Myötätuul

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye