Luovuus kumpuaa epävarmuudesta – ja se on yksi koronapandemian valopilkuista

Muutoksessa eläminen tarkoittaa usein selviytymistä ja luovimista erilaisissa, tuntemattomissa tilanteissa. Niin pienet arkiset tapahtumat kuin suuret globaalit muutoksetkin vaikuttavat toimintaamme, ja pakottavat meidät keksimään ja soveltamaan uudenlaisia, parempia ja tilanteeseen soveltuvampia toimintatapoja ja ratkaisuja.
– COVID-19-pandemia on elävä esimerkki siitä, että muutokset eivät aina tuota inspiraatiota ja iloa vaan myös huolta ja epävarmuutta. Siitä huolimatta ne ovat tärkeä kasvualusta oppimiselle ja luovuudelle – ei ole luovuutta ilman epävarmuutta, toteaa tutkija Soila Lemmetty Jyväskylän yliopistosta.
Luovuus ja oppiminen ovat kokoelma kysymyksiä, sokeita pisteitä, hämmennystä ja ahaa-elämyksiä. Yksilöiden ja ryhmien toimijuus, autonomia ja yhteistyö ovat tällaisten epävarmuuden hetkien keskellä edellytyksiä oppimiselle ja luovalle toiminnalle, mutta millä tavalla erilaiset ympäristöt, kulttuurit ja toimintatavat voivat tukea ja mahdollistaa oppimista ja luovuutta?
Creativity and Learning: Contexts, Processes and Support on uusi tuoreimpaan tutkimustietoon pohjautuva teos luovuuden ja oppimisen suhteesta, niiden taustoista, ilmentymistä ja tuen muodoista.
– Siirtämällä huomio yksilöpsykologiasta sosiokulttuuriseen viitekehykseen, teoksessa tarkastellaan luovuuden ja oppimisen prosessien monipuolista luonnetta ja muodostetaan näin laajempi kuva luovuudesta, oppimisesta ja niiden keskinäisestä riippuvuudesta, kertoo kirjaa toimittanut apulaisprofessori Kaija Collin.
Kirjassa esitellään luovuuden ja oppimisen määritelmiä koulun, aikuiskoulutuksen, työpaikkojen ja organisaatioiden konteksteissa ja se tarjoaa myös käytäntöön sovellettavia näkökulmia luovuuden ja oppimisen tukemiseen opetuksessa, johtamisessa ja kehittämistyössä.
Teos on suunnattu erityisesti kasvatustieteiden ja psykologian opiskelijoille, tutkijoille, kehittäjille ja asiantuntijoille sekä muille aihepiiristä kiinnostuneille.
Kirjan kirjoittamiseen on osallistunut useita luovuuden ja oppimisen tutkijoita eri puolilta maailmaa. Kirjan ovat toimittaneet tutkija Soila Lemmetty, apulaisprofessori Kaija Collin sekä yliopistonopettaja Panu Forsman Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitokselta yhdessä apulaisprofessori Vlad Glaveanun (Webster University, Geneve, Sveitsi) kanssa.
Lisätietoja:
Tutkija, KT Soila Lemmetty
soila.j.lemmetty@jyu.fi, puh. 040 805 4737
Apulaisprofessori, dosentti, KT Kaija Collin
kaija.m.collin@jyu.fi
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kirke Hassinen
Viestinnän asiantuntija
kirke.m.hassinen@jyu.fi, puh. 050 462 6920
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto
Jyväskylän yliopiston Konneveden tutkimusaseman ja LIFE Revives -hankkeen Luontoilta keräsi ennätysyleisön4.7.2025 14:34:18 EEST | Tiedote
Järjestyksessään 17. ”Piolookisen Luontoilta” Konneveden tutkimusasemalla keskiviikkona 2.7.2025 veti paikalle ennätysyleisön, yli 200 osallistujaa. Luontoilta on osa Konnevesi-viikkoa ja ilta vietettiin lämpimissä tunnelmissa myös sään osalta.
Jyväskylän yliopistoon valittiin 2755 uutta opiskelijaa3.7.2025 13:33:27 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistoon hyväksyttiin kevään toisessa yhteishaussa ja yliopistojen avoimen väylän erillishaussa yhteensä 2755 uutta opiskelijaa. Lukuvuosi alkaa elokuun lopussa uusien opiskelijoiden orientaation merkeissä. Onnittelemme kaikkia valittuja!
Taiteen ja kulttuurin valtionavustusten leikkaukset uhkaavat toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan tuoreessa tutkimuksessa25.6.2025 12:05:37 EEST | Tiedote
Taiteen ja kulttuurin (harkinnanvaraisten) valtionavustusten leikkaukset koettelevat lähes kaikkia tukea saavia organisaatioita, erityisesti yhdistyksiä. Vaikka leikkaukset heikentävät perustoimintaa, ne rajoittavat ennen kaikkea toiminnan kehittämistä ja kansainvälistymistä, todetaan Jyväskylän yliopiston tuoreessa tutkimuksessa. Selvityksen tilasi opetus- ja kulttuuriministeriö.
Jyväskylän yliopiston uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma tarjoaa jatkotutkintoväylän bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille25.6.2025 07:05:00 EEST | Tiedote
Jyväskylän yliopistossa alkaa täysin uusi diagnostisten terveystieteiden maisteriohjelma, joka tarjoaa jatkokoulutusmahdollisuuden erityisesti bioanalyytikoille ja röntgenhoitajille. Vastaavaa tiedeyliopistotasoista koulutusta ei Suomessa ole muualla tarjolla.
Sosiaali- ja terveysministeriöltä 1,1 miljoonaa euroa rahoitusta Jyväskylän yliopiston sosiaalityön tutkimushankkeille24.6.2025 09:24:49 EEST | Tiedote
Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt valtionavustusta 18 sosiaalityön yliopistotasoiselle tutkimushankkeelle. Tutkimushankkeiden tavoitteena on vahvistaa sosiaalityön ja sosiaalihuollon vaikuttavuutta, laatua ja asiakasturvallisuutta sekä asiakkaiden osallisuutta ja toimijuutta sosiaalihuollossa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme