Kainuun ELY-keskus

Maidontuotanto kasvoi Kainuussa tilojen vähentymisestä huolimatta

Jaa

Viime vuonna Kainuussa lähetettiin maitoa meijeriin 164 tilalta yhteensä 65 milj. litraa. Lähetetty maitomäärä kasvoi lähes 150 000 litraa ja vajaan prosentin verran, vaikka maidonlähettäjien määrä väheni vähän yli 7 %. Myös edellisenä vuotena maidon tuotanto kasvoi lähes miljoona litraa.

Kainuussa on viime vuosina investoitu voimakkaasti maidontuotantoon. Kuhmossa vietettiin navetta-avajaisia kolmella eri tilalla syksyllä 2019.
Kainuussa on viime vuosina investoitu voimakkaasti maidontuotantoon. Kuhmossa vietettiin navetta-avajaisia kolmella eri tilalla syksyllä 2019.

Rakennemuutos Kainuun lypsykarjatiloilla on ollut rajua. Vuonna 1996 maidontuottajia oli Kainuussa (Vaala poisluettuna) vielä 891 ja tuotettu maitomäärä 58 milj. litraa. Neljännesvuosikymmenessä tuottajien määrä on pudonnut reilut 80 %, mutta siitä huolimatta tuotanto on kasvanut yli 10 %. Tilakoko on kasvanut merkittävästi, mikä on edellyttänyt isoja investointeja rakennuksiin, koneisiin, eläimiin ja osaamiseen. Vuonna 2020 keskimääräinen maidontuotanto oli 397 000 litraa/tila. Tilakohtainen keskituotos on noussut reilusti yli viisinkertaiseksi 24 vuodessa.

Vuonna 2020 meijeriin lähetetty maitomäärä kasvoi Puolangalla 0,8 miljoona litraa, joka on yhdessä kunnassa todella huomattava nousu. Vuonna 2019 nousua oli yli miljoona litraa. Kainuun meijeriin lähetetyn maitomäärän nouseminen onkin ollut viimevuosina pääasiassa puolankalaisten maidonlähettäjien ansiota.

Maidontuotanto lisääntyi myös Ristijärvellä, Sotkamossa ja Paltamossa, mutta muualla Kainuussa se laski. Syksyn 2019 Kuhmon kolmet navetta-avajaiset eivät vielä näy kokonaisuudessaan kasvuna alueen maidontuotannon määrässä. Selkeästi eniten laskua oli Suomussalmella.

Puolangalla tilakohtainen maidon keskituotos vuonna 2020 oli yli kaksinkertainen (915 000 litraa) verrattuna koko Kainuun vastaavaan maitomäärään. Määrä on koko valtakunnan huippua kuntatasolla. Alhaisimmillaan tilakohtainen keskituotos oli Hyrynsalmella ja Paltamossa.

Maidontuotanto on yhä Kainuun maatalouden selkäranka

Kainuun ELY-keskuksen päättyneen ohjelmakauden yhtenä tavoitteena on ollut säilyttää maataloustuotannon määrä vähintään ennallaan. Maidontuotannon osalta tavoitteeseen on päästy. Kokonaismaitomäärä ei laskenut aiempaan vuoteen verrattuna maidontuotannosta luopuvista tiloista huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että maidontuotantoa jatkaneet tilat ovat kehittäneet voimakkaasti tuotantoaan.

Monella pienemmällä maatilalla ei ole ollut jatkajaa tiedossa, mikä on hidastanut tilan kehittämistä ja johtanut lopulta tuotannon lopettamiseen. Valion siirtyessä viime vuonna maidonhankinnassa sopimustuotantoon, hillitsee se investointeja maidontuotantoon. Investoinnit muun muassa eläinten hyvinvointiin ja muihin investointikohteisiin mahdollistavat maidontuotannon kehittämisen nykyisissä puitteissa. Sukupolvenvaihdot maatiloilla ovat edelleen tärkeitä maidontuotannon ja maatalouden jatkuvuuden kannalta.

Liitteissä maitomäärien ja -tilojen kehitys Kainuussa. Taulukot koottu Osuuskunta Maitosuomen ja Osuuskunta Pohjolan Maidon antamista tiedoista.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
Yritysasiantuntija Eeva Heikkinen, p. 0295 023 539, eeva.heikkinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Kainuussa on viime vuosina investoitu voimakkaasti maidontuotantoon. Kuhmossa vietettiin navetta-avajaisia kolmella eri tilalla syksyllä 2019.
Kainuussa on viime vuosina investoitu voimakkaasti maidontuotantoon. Kuhmossa vietettiin navetta-avajaisia kolmella eri tilalla syksyllä 2019.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Työvoiman kysyntä Kainuussa ennätyksellisen vilkasta2.3.2021 08:00:00 EETTiedote

TE-toimistoon ilmoitettiin tammikuun aikana uusia avoimia työpaikkoja enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilaston ensimmäisen tiedon eli vuoden 2006 jälkeen, yhteensä 1 070. Myös kuukauden lopussa työpaikkoja oli avoinna enemmän kuin kertaakaan Työnvälitystilastossa, yhteensä 1 193. Monilla aloilla on ollut pitkään työvoimapula ja koronakriisistä huolimatta useisiin tehtäviin on vähemmän tai vain hieman enemmän työttömiä työnhakijoita kuin avoimia paikkoja. Rekrytointiongelmat ovatkin Kainuussa koko maan vaikeimmat ja viime vuonna 52 % työvoimaa etsineistä yrityksistä ilmoitti kokeneensa ongelmia työvoiman hankinnassa, koko maan keskiarvo oli 37 %.

Kainuun työttömyyden kasvu on ollut maan pienin koko koronakriisin ajan28.1.2021 08:02:30 EETTiedote

Kainuussa oli joulukuun lopussa 3 828 työtöntä työnhakijaa, mikä on 281 henkeä enemmän (+8 %) kuin vuotta aiemmin. Työttömyydessä on ollut koronaviruksen leviämisen jälkeen joka kuukausi lisäystä vuoden takaiseen verrattuna mutta Kainuussa kasvuprosentti on ollut joka kuukausi elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) alueista pienin. Joulukuussa seuraavaksi pienin kasvu oli Pohjois-Karjalan 19 % ja koko maassa työttömyys lisääntyi 39 %.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme