Pohjois-Savon ELY-keskus

Maitotilojen vähenemisestä huolimatta maidontuotanto kasvoi vuonna 2020 Pohjois-Savossa - Maitoa tuotettiin 324 miljoonaa litraa

Jaa

Pohjois-Savossa toimitettiin meijeriin maitoa viime vuonna 324 miljoonaa litraa, joka on reilu miljoona litraa enemmän kuin vuonna 2019, jolloin vastaava luku oli 322,9 miljoonaa litraa. Pohjois-Savon osuus oli vuonna 2019 koko Suomen maidontuotannosta 14 prosenttia.

Maitoa tuottavien tilojen määrä jatkoi vähenemistään. Vuoden 2020 lopussa maitoa toimitti meijeriin 736 tilaa, kun edellisvuonna määrä oli 797 tilaa. Tilojen lukumäärä vähentyi eniten Kuopiossa (14 tilaa) ja Kiuruvedellä (8 tilaa). Suhteellisesti tarkastellen maitotilojen määrä supistui eniten Tervossa ja Tuusniemellä. 

Kuopio jatkaa valtakunnan ykkösenä maidontuotannossa 

Eniten maitoa tuotettiin Kuopiossa, 73,2 miljoonaa litraa. Kuopio on edelleen myös valtakunnan ykköskunta maidontuotannossa. Kiuruvesi oli viime vuonna Suomen kunnista kolmas Kuopion ja Kurikan jälkeen 56,3 miljoonan litran tuotannolla. Pohjois-Savon kunnista maidontuotanto kasvoi eniten Siilinjärvellä (4 % vuoteen 2019 verrattuna) ja Lapinlahdella (+3%) 

Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimon mukaan uusien lypsykarjanavettojen rakentamistahti on tasoittumassa maidon sopimustuotantoon siirtymisen myötä. Jatkavien tilojen osalta odotetaan kuitenkin edelleen peruskorjausinvestointeja.  

-Viime vuonna myönnettiin investointiavustuksia Pohjois-Savossa lypsykarjanavettojen rakentamisen ja peruskorjaamiseen 25 investoinnille yhteensä 3,4 miljoonaa euroa. Tämä on selvästi vähemmän kuin vuonna 2019, jolloin lypsykarjanavetoille myönnettiin investointiavustusta 8,1 miljoonaa euroa 28 hankkeelle, Ikäheimo toteaa.

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus
Maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo
juha.ikaheimo(a)ely-keskus.fi
p. 0295 026 010.

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 25.2.202125.2.2021 11:01:40 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,18. Pinta on laskenut 8 cm helmikuun alusta. Nyt taso on 18 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Jatkossa lisäjuoksutus aloitetaan uudestaan, mikäli pinnankorkeus alkaa nousta lähiviikkojen aikana. Lumitilanteen vuoksi nyt ei ole nousuvaraa. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat luparajoissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei vielä aloiteta pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat pakkasjakson myötä tasaantuneet. Ainakin maaliskuun alkupuoliskolla yritetään säilyttää nykyiset vesipinnat ilman suuria muutoksia. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat hieman ajankohdan keskimääräistä suurempia. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä . Näiden vesistöjen säännöstelyluvissa on edelleen pakollinen kevätkuoppa, joten pintoja alennetaan koko maaliskuun ajan. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 43 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuod

Pohjois-Savossa suojeltu jo yli 5500 hehtaaria metsäalueita METSO -ohjelman keinoin, myös vanhojen luonnonsuojeluohjelmien ja Natura-verkoston suojelu etenee16.2.2021 11:00:51 EETTiedote

Pohjois-Savossa suojeltiin vuonna 2020 yhteensä 395 hehtaaria metsäalueita 43:lla eri kiinteistöllä (METSO-ohjelma). Vanhoihin luonnonsuojeluohjelmiin ja Natura 2000 -verkostoon sisältyviä alueita suojeltiin yhteensä 71 hehtaaria 22 eri kohteessa. Viime vuonna aloitetussa HELMI-soidensuojeluohjelmassa suojeltiin maakunnassa vuoden 2020 aikana 649 suohehtaaria.

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 29.1.202129.1.2021 09:29:13 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,24. Pinta on laskenut 12 cm kuukaudessa. Nyt taso on 21 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutukset on lopetettu 2 viikkoa sitten. Pinnanlasku jatkuu seuraavat 2 kuukautta ja tarvittaessa lisäjuoksutus aloitetaan uudestaan. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat luparajoissa. Nyt uuden säännöstelyluvan mukaisesti ei vielä aloiteta pintojen alentamista kevättulvaa varten. Juoksutukset ovat kohtalaisen pakkasjakson myötä tasaantuneet. Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat hieman ajankohdan keskimääräistä suurempia, mutta juoksutukset ovat hetkeksi rauhoittuneet. Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräisellä tasolla. Näiden vesistöjen säännöstelyluvissa on edelleen pakollinen kevätkuoppa, joten pintoja alennetaan kevään edetessä. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 42 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema o

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme