Pohjois-Savon ELY-keskusPohjois-Savon ELY-keskus

Manner-Suomen maaseutuohjelman siirtymäkausi 2021—2023 ja uuden ohjelmakauden 2023—2027 valmistelu

Jaa

Manner-Suomen maaseutuohjelman siirtymäkausi 2021—2022   

Ohjelmakausien vaihdos on tuonut lyhyen katkoksen hanke- ja yritystukien myöntämiseen Manner-Suomen maaseutuohjelmasta. Ennen uuden ohjelmakauden CAP27 käynnistymistä maaseutuohjelman rahoitusta myönnetään siirtymäkauden varoista. Siirtymäkaudella hankerahoitusta voi hakea 2014—2020 ohjelmakauden toimenpiteiden mukaisesti.  

Tänä vuonna Pohjois-Savon ELY-keskuksen myöntövaltuus maaseutuohjelman hankkeille on 5,06 miljoonaa euroa. - Alustavasti olemme varautuneet, että myöntövaltuudesta 60—70 % varataan yritystukiin ja loput kehittämishankkeille. Yrityksillä on tällä hetkellä investointihalukkuutta, arvioi yritystutkija Pekka Stjerna.  

 - Kehittämishankkeille on rahaa jaossa lähes aikaisempien vuosien suuruinen määrä, sillä laajakaistahankkeiden osuus siirtyy valtakunnalliseen elpymisvarojen hakuun, täydentää maaseutuasiantuntija Jaana Tuhkalainen. Seuraavat kehittämishankkeiden hakujaksot päättyvät 30.4. ja 30.9.2021. 

Laajakaistahankkeisiin on vuosille 2021 ja 2022 varattu valtakunnallisesti rahoitusta 16 miljoonaa euroa, mutta varoja ei kiintiöidä alueellisesti. - Laajakaistahankkeiden suunnittelussa kannattaa olla nyt hereillä, koska hankkeet rahoitetaan sitä mukaa ja siinä järjestyksessä, kuin niitä valtakunnallisesti syntyy, muistuttaa maaseutuasiantuntija Pirjo Ikäheimonen. Kyläverkkohankkeiden haku avautuu kesään 2021 mennessä. Haun avautumisesta ja valintajaksoista tiedotetaan tarkemmin, kunhan Ruokavirasto ohjeistaa elvytysvarojen hausta.  

Uuden ohjelmakauden CAP27 valmistelutilanne 

Pohjois-Savon alueellisen maaseutuohjelman 2023—2027 suunnittelua on tehty osallistavasti eri tilaisuuksissa ja yhteistyössä maaseudun kehittäjäorganisaatioiden kanssa. Suunnitelmaa on ollut kirjoittamassa keskeiset yhteistyöorganisaatiot ja luonnos suunnitelmasta on tällä hetkellä kommentoitavana. Alueellinen ohjelma tulee toimittaa maa- ja metsätalousministeriöön 30.6.2021 mennessä ja sen hyväksymisen aikataulu riippuu kansallisen valmistelun aikataulusta.   

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja siirtymäkaudesta ja uuden ohjelmakauden valmistelutilanteesta
Jaana Tuhkalainen, maaseutuasiantuntija, puh. 0295 026 697, jaana.tuhkalainen(at)ely-keskus.fi

Lisätietoja laajakaistahankkeista
Pirjo Ikäheimonen, maaseutuasiantuntija, puh. 0295 026 639, pirjo.ikaheimonen(at)ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Keski-Savossa käynnistyy kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelman laadinta - Kerro näkemyksesi kävelyn ja pyöräilyn nykytilanteesta5.5.2021 09:26:13 EEST | Tiedote

Keski-Savon kuntiin (Heinävesi, Joroinen, Leppävirta, Pieksämäki, Varkaus) laaditaan kävelyn ja pyöräilyn edistämisohjelma vuoden 2022 aikana. Ohjelma toteutetaan yhteistyössä Keski-Savon kuntien, Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja maakuntaliittojen kanssa. Edistämisohjelmassa määritellään pitkän tähtäimen visio kävelyn ja pyöräilyn lisäämiseksi seudun kunnissa sekä kuvataan toimenpiteet kävelyn ja pyöräilyn houkuttelevuuden lisäämiseksi. Tarkoituksena on lisätä kävelyä ja pyöräilyä sekä arkimatkoilla että vapaa-ajan liikuntamuotona ja näin parantaa kuntalaisten kokonaisvaltaista hyvinvointia. Edistämisohjelman laadinta ohjelmoidaan vuoden 2021 aikana ja sen taustaksi toteutetaan asukaskysely. Asukkailta kysytään, missä ovat kävelyn ja pyöräilyn suurimmat puutteet ja ongelmakohdat sekä selvitetään asukkaiden nykyisiä liikkumistapoja ja niihin vaikuttavia taustatekijöitä. Asukkailta toivotaan myös ideoita kävelyn ja pyöräilyn edistämiseksi tulevina vuosina. Tuloksia hyödynnetään edistämisoh

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme