Vaasan kaupunki - Vasa stad

MEDDELANDE: Pedagogiska Tessus rum sammanställdes i Tikanojas konsthem i samarbete med Vaasan kaupunginteatteri

Dela

I tredje våningen i Tikanojas konsthem öppnas 19.5.2022 ett nytt pedagogiskt rum kallat Tessus rum. Det öppna rummet, som sammanställts i samarbete med Vaasan kaupunginteatteri, är en del av den konstpedagogiska verksamheten för barn och unga.

Det öppna pedagogiska rummet har planerats särskilt för leklystna och det har namngetts efter schäfern Tessu som hörde till Tikanojas familj.

Frithjof och Ruusa Tikanoja gifte sig 19.5.1918, och familjen fick åtta barn.På samma sätt som föräldrarna var barnen musikaliskt och konstnärligt begåvade. Barnens rum fanns i husets tredje våning, som var barnens eget rike.Även väggarna i barnens rum var dekorerade med konstverk.

År 1951 donerade konstmecenaten, kommerserådet Tikanoja från Vasa sin betydande konstsamling till Vasa stad.Hemmet blev ett konstmuseum, där man sedan dess har betonat att barnens och de ungas konstfostran är en viktig del av verksamheten.

Idén om ett pedagogiskt rum kommer från familjen Tikanoja.För dem är det fortfarande viktigt att konsthemmet är ett rum som framhäver samhällets bild av kulturen samt ökar och kompletterar intresset för konst.

För att hedra Tikanojas vilja får kommande generationer nu njuta av det betydande konstarvet.Tikanoja hoppades att samlingen skulle vara till stor glädje för kommande generationer, speciellt barn och unga.

Rummet, som har sammanställts i samarbete med Vaasan kaupunginteatteri, öppnas 19.5 kl. 17.30-19 av museidirektör Elina Bonelius från Vasa stads museer och teaterdirektör Seppo Välinen från Vaasan kaupunginteatteri.I rummet blir det saftservering och en photobooth där man kan fota på egen hand och ta selfier.

Kontakter

Liisa Palomäki, tf chef för publikarbete, Vasa stads museer, tfn 040 357 9714, liisa.palomaki@vasa.fi

Mari Omars, försäljningschef, Vaasan kaupunginteatteri, tfn 040 703 7714, mari.omars@vasa.fi

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum