Kainuun ELY-keskus

Metsähallitus suunnittelee tuulivoimapuistojen rakentamista Puolangalle - ympäristövaikutusten arviointiohjelma käynnistyi

Jaa

Metsähallitus suunnittelee tuulivoimapuistojen rakentamista Puolangalle. Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran tuulivoimahankkeet sijoittuvat Puolangan kunnan keskiosiin. Hirvivaara-Murtiovaara sijaitsee noin 10 km Puolangan keskustaajamasta etelään. Koiravaara sijoittuu Kanakankaantien varteen noin 25 km Puolangan keskustaajamasta.

Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran tuulivoimahankkeet sijoittuvat Puolangan kunnan keskiosiin.
Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran tuulivoimahankkeet sijoittuvat Puolangan kunnan keskiosiin.

Hankkeiden tuulivoimapuistojen alueelle suunnitellaan enintään 32 uuden tuulivoimalan rakentamista, joista 13 kpl sijoittuu Koirakankaan alueelle ja 19 kpl Hirvivaara-Murtiovaaran alueelle.

Hankealueet kattavat kokonaisuudessaan noin 4 200 hehtaarin laajuisen alan, josta Koirakankaan osuus on 1 854 hehtaaria ja Hirvivaara-Murtiovaaran 2 346 hehtaaria. Suunniteltujen tuulivoimaloiden yksikköteho olisi tässä hankkeessa on 5–10 MW. Kokonaisteho tulisi 32 voimalalla olemaan noin 160–320 MW. Ohjelmassa käsitellään myös sähkönsiirtovaihtoehtoa.

Ympäristövaikutusten arviointimenettelyn (YVA) lisäksi tuulivoimahanke edellyttää maankäyttö- ja rakennuslain mukaisen kaavan laatimista. Hankevastaava on jättänyt myös Puolangan kunnalle kaavoitusaloitteen, jonka käsittely on kunnassa vireillä.

Kuulutus arviointiohjelmasta on nähtävillä 14.6.–12.8.2022 Paltamon, Puolangan, Ristijärven ja Vaalan kuntien virallisilla ilmoitustauluilla sekä Kainuun ELY-keskuksen kuulutukset -verkkosivulla. Arviointiohjelma on nähtävillä sähköisesti hankkeen YVA-verkkosivulla, missä se pysyy kuulemisajan päätyttyäkin. YVA-ohjelman paperiversioon voi tutustua kuulemisaikana Kainuun ELY-keskuksen aulapalvelussa sekä Paltamon, Puolangan, Ristijärven ja Vaalan kunnantaloilla sekä kirjastoissa niiden aukioloaikojen puitteissa.

Kainuun ELY-keskus on lähettänyt lausuntopyyntöjä vaikutusalueella toimiville yhdistyksille ja viranomaisille. Arviointiohjelmasta voi esittää mielipiteitä ja antaa lausuntoja kirjallisesti toimittamalla ne Kainuun ELY-keskukseen asiatunnus KAIELY/912/2021 mainiten 12.8.2022 mennessä sähköpostilla osoitteeseen kirjaamo.kainuu@ely-keskus.fi tai postitse Kainuun ELY-keskus, PL 115, 87101 Kajaani (käyntiosoite Kalliokatu 4). Sähköisen lausunnon toivotaan olevan kopioitavassa muodossa.

Arviointiohjelmaa ja hanketta käsittelevä yleisötilaisuus järjestetään Puolankajärven koululla 22.6.2022 klo 17.3019.30. Kokouslinkki etäosallistumiseen lisätään hankkeen YVA-verkkosivulle www.ymparisto.fi/koirakangashirvi-murtiovaaratuulivoimaYVA

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

YVA-menettelyn yhteysviranomainen: Kainuun ELY-keskus, ympäristöasiantuntija Elli Moilanen, p. 040 516 7905, elli.moilanen@ely-keskus.fi

Hankkeesta vastaava: Metsähallitus, Tuulivoiman Hankekehityspäällikkö Ville Koskimäki, p. 0206394021, ville.koskimaki@metsa.fi

YVA-konsultti: FCG Finnish Consulting Group Oy, Projektipäällikkö Kylli Eensalu p. 040 0973449, kylli.eensalu@fcg.fi

Kuvat

Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran tuulivoimahankkeet sijoittuvat Puolangan kunnan keskiosiin.
Koirakankaan ja Hirvivaara-Murtiovaaran tuulivoimahankkeet sijoittuvat Puolangan kunnan keskiosiin.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme