Naantalin kaupunki

Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu hyvällä tasolla

Jaa
Nunnalahden uimaranta. Kuva: Naantalin kaupunki
Nunnalahden uimaranta. Kuva: Naantalin kaupunki

Naantalin uimapaikoilla on ollut tänä kesänä hyvä pulikoida, sillä uimaveden laatu on hyvällä tasolla. Kesän ensimmäiset uimavesinäytteet on otettu viimeisen parin viikon aikana kaikilta Naantalin 14 uimapaikalta. Naantalin uimavesiä valvoo Raision ympäristöterveys.

Naantalin ainoan yleisen uimarannan, Nunnalahden uimarannan vedenlaatu on luokaltaan erinomaista. Luokitus tehdään viimeisen neljän vuoden näytetulosten perusteella yleisillä EU-uimarannoilla. Pienempien uimapaikkojen vedenlaatua ei luokitella virallisesti, mutta Raision kaupungin terveystarkastaja Johanna Hämölä kuvailee Naantalin kaikkien uimapaikkojen vedenlaatua hyväksi.

– Uimaveden laadun puolesta on ollut normaali kesä, Hämölä toteaa.

Helteiden ansiosta uimareiden ei myöskään tarvitse palella: meriveden lämpötila on kohonnut uimapaikoilla jo lähes 20 asteen paikkeille. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että uimapaikat ovatkin olleet kesäkuussa aktiivisessa käytössä aamusta iltaan.

Säännöllistä seurantaa

Uimaveden laatua seurataan säännöllisesti uimakauden ajan kesäkuun puolesta välistä elokuun loppuun. Veden hygieenistä laatua arvioidaan tutkimalla näytteillä Escherichia coli -bakteerin sekä suolistoperäisten enterokokkien esiintyvyys.

Hämölä kertoo, että näytteitä otetaan jokaiselta uimarannalta ja -paikalta valvontasuunnitelman mukaisesti kolme kertaa kesäkauden aikana eli noin kerran kuukaudessa. Jos näytteissä havaitaan poikkeamia, otetaan lisänäytteitä. Tuloksista ilmoitetaan sekä uimapaikoilla, että kaupungin verkkosivuilla.

Sinileväesiintymiä havainnoidaan silmämääräisesti. Jos on tarpeen, sinilevää voidaan tutkia myös hygienianäytteestä. Viikon 26 alkupuolella sinilevää ei oltu vielä Naantalin uimapaikoilla havaittu, Hämölä sanoo.

– Ensimmäiset havainnot sinilevästä tehdään tyypillisesti heinä-elokuussa, loppukesän helteiden aikoihin. Esiintymiä voi olla kuitenkin aikaisemmin tai myöhemmin. Sinilevän syntyminen on monen tekijän summa. Vielä on vaikea arvioida, millainen sinileväkesä on tulossa.

Esimerkiksi lämmin ja tyyni sää sekä ravinneolosuhteet vaikuttavat sinilevän esiintymiseen. Uimarin kannattaa aina itse arvioida silmämääräisesti uimaveden tila ennen uimista, sillä sinilevätilanne voi muuttua nopeastikin. Suomen ympäristökeskuksen mukaan Saaristomerellä sinilevää on jo havaittu.

Säännöllistä hoitoa

Uimaveden laadun seurannan lisäksi myös uimapaikkojen kuntoa seurataan säännöllisesti. Max Holmberg kertoo, että uimapaikoilla käydään joka päivä uimakauden ajan siistimässä ja varmistamassa rantojen kunto. Tehtäviin kuuluu muun muassa rantojen haravointi roskista ja kaisloista, roskisten tyhjentäminen sekä laitureiden, pelastusrenkaiden ja yleisilmeen tarkistaminen. Uimapaikan hoitoluokitus määrittää, kuinka usein rannalla käydään.

Uimapaikkojen siisteydestä ollaan saatu kiitosta: Vuoden 2019 yhdyskuntateknisten palveluiden palvelutyytyväisyystutkimuksessa yli 80 % vastaajista oli tyytyväisiä uimarantojen hoitoon Naantalissa. Tulos oli 19 kunnan välisen vertailun korkein.

Laatuun vaikuttaa moni tekijä

Vuosien saatossa Naantalin uimapaikkojen vedenlaatu on pysynyt pääosin samalla hyvällä tasolla. Ainoastaan Kalevanniemen uimapaikalla on havaittu joinakin vuosina poikkeamia.

– Kalevanniemi on herkempi vaihtelulle, mutta selkeää syytä poikkeamille ei ole löydetty. Taustalla voi olla monta tekijää: ranta on matala, suojaisessa poukamassa, jossa viihtyy myös hanhia, terveystarkastaja Johanna Hämölä mainitsee.

Uimaveden laatuun voi jokainen vaikuttaa myös omilla toimillaan huolehtimalla hyvästä hygieniasta, joka on nyt erityisen tärkeää, kun koronavirusta ei olla vielä selätetty. Koiria ei saa tuoda muille, kuin niille suunnatuille uimapaikoille. Lapsen pyllyä ei saa pestä vedessä, vaan vaipanvaihto tulee aina suorittaa wc-tiloissa. Myös muut roskat tulee huolehtia roskikseen. Naantalissa uimapaikat ovat savuttomia eli tupakointi rannoilla on kielletty.

Koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi uimapaikoilla on myös syytä huolehtia riittävistä turvaetäisyyksistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Max Holmberg
liikunta-alueiden työnjohtaja
Naantalin kaupunki
044 733 4761
etunimi.sukunimi@naantali.fi

Kuvat

Nunnalahden uimaranta. Kuva: Naantalin kaupunki
Nunnalahden uimaranta. Kuva: Naantalin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Naantalin kaupunki
Naantalin kaupunki
PL 43
21101 Naantali

02 4345 111http://www.naantali.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Naantalin kaupunki

Itämeren suojeluun keskittyvä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä järjestetään Naantalissa lauantaina 19.9.16.9.2020 09:01:24 EESTTiedote

Muumimaailma, Naantalin kaupunki ja Raisio-Naantalin Nuorkauppakamari järjestävät lauantaina 19.9.2020 kello 11–14 Itsenäisyydenpuistossa ja Vanhassakaupungissa koko perheen elämyksellisen seikkailupäivän. Tapahtuma on osa Muumien 75-vuotisjuhlavuoden kunniaksi luotua #MEIDÄNMERI-hyväntekeväisyyskampanjaa. Kampanjan järjestävät Moomin Characters ja John Nurmisen Säätiö. Sen tarkoituksena on levittää tietoa erilaisista keinoista auttaa Itämerta sekä kerätä varoja John Nurmisen Säätiön työhön Itämeren puhdistamiseksi ja suojelemiseksi. Naantalissa järjestettävä #MEIDÄNMERI-seikkailupäivä on suunniteltu lapsia ajatellen, mutta kaikenikäiset ovat tervetulleita mukaan. Tapahtumaan on vapaa pääsy. – Seikkailupäivän tarkoituksena on antaa lapsiystävällisesti käytännönläheisiä vinkkejä, mitä jokainen meistä voi tehdä Itämeren suojelun hyväksi, kertoo tapahtuman projektipäällikkö Eveliina Hagelberg-Häkkinen Raisio-Naantalin Nuorkauppakamarista. – Meri on vahvasti Naantalissa läsnä. Haluamme oll

Nesteen suunnitelmilla merkittävät vaikutukset Naantalin kaupungin ja Varsinais-Suomen työllisyyteen ja talouteen14.9.2020 13:54:42 EESTTiedote

Neste on ilmoittanut suunnitelmistaan Suomen jalostamotoimintojen uudelleenjärjestelyistä. Yhtiö tutkii Naantalin jalostamotoimintojen lakkauttamista ja toiminnan keskittämistä terminaali- ja satamatoimintoihin sekä Porvoon jalostamon kehittämistä kohti uusiutuvien ja kierrätysraaka-aineiden prosessointia. Yhtiö aloittaa yhteistoimintaneuvottelut Porvoossa ja Naantalissa. Toteutuessaan suunnitelmat tarkoittavat enintään 470 työpaikan vähenemistä, mukaan lukien mahdolliset ulkoistukset. Työpaikkoja Naantalin Nesteen yksikössä on 330. Naantalin kaupungille uutinen on järkytys. – Olemme ottaneet uutisen vastaan surullisina ja huolestuneina. Naantalin jalostamotoimintojen sulkeminen aiheuttaa Varsinais-Suomessa merkittävää työpaikkojen vähenemistä, jota on vaikea korvata vastaavilla työpaikoilla. Mikäli toimintoja supistetaan, on kaupungilla suuri huoli työntekijöistä ja heidän perheistään, toteaa kaupunginjohtaja Jouni Mutanen. – Toivomme, että yhtiö vielä harkitsisi asiaa ja ottaisi suun

Kuparivuoren skeittiparkin laajennustyö on saatu valmiiksi: ”Varsinais-Suomen paras”16.6.2020 10:01:39 EESTTiedote

Kuparivuoren skeittiparkin vuoden 2020 laajennustyö on tullut valmiiksi. Työt aloitettiin huhtikuun viimeisellä viikolla, ja nyt skeittiparkkiin odotetaan vielä uusia kaiteita väliaikaisten tilalle. Laajennusosa on kuitenkin jo valmis ja kokonaisuudessaan kaikkien käytettävissä. Skeittiparkkia on työn aikana monipuolistettu ja laajennettu. Ramppien laajennusten myötä skeittiparkkiin on saatu hienoja uusia kaarteita ja vauhdikkaita mäkiä. Naantalin kaupungin liikunta-alueiden työnjohtaja Max Holmberg kertoo, että vanhat vaneriset rampit poistettiin, ja ne korvattiin uusilla betonisilla rampeilla. – Vanerilevyt vaativat huoltoa kahden vuoden välein, etteivät ne lähde repsottamaan. Uudet rampit mahdollistavat scootilla ja skeittilaudalla esteettömän menon. Skeittiparkki on nyt myös huoltovapaampi, Holmberg kertoo. Skeittiparkin pääsuunnitelman on tehnyt Aleksi Fräki. Mukana suunnittelussa on ollut myös naantalilainen monivuotinen harrastaja Juho Nummelin. – Skeittiparkki on ehkä jopa Vars

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme