HelsinkiMissio

Nuoriin sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – parhaimmillaan yhteiskunnalliset hyödyt ovat kaksinkertaistuneet

Jaa
Kolme kotimaista säätiötä sekä kaksi perheyritystä sijoitti lähes miljoona euroa HelsinkiMission työhön nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi. Yhteistyössä vuosina 2020–2022 saatiin aikaan paljon hyvinvointivaikutuksia ja toimintaan sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna – jopa lähes kaksinkertaisena. Yhteistyö jatkuu seuraavan kolmen vuoden ajan kouluyhteisöissä ympäri Suomen, jotta yksikään nuori ei jää yksin.
Yhteistyön aikana kehitettiin School to Belong –ohjelma, jolla vähennetään yksinäisyyttä koulumaailmassa
Yhteistyön aikana kehitettiin School to Belong –ohjelma, jolla vähennetään yksinäisyyttä koulumaailmassa

Yhteistyön tuloksena yhä useampi nuori sai apua HelsinkiMissiosta – maksutta ja ilman diagnoosia. Lisäksi yhteistyön aikana kehitettiin työmalli 12–29-vuotiaiden yksinäisyyden vähentämiseksi. Pitkään jatkunut yksinäisyys heikentää nuorten psyykkistä ja fyysistä terveyttä ja alentaa oppimiskykyä.

HelsinkiMissio nuorten palveluiden vaikuttavuutta selvitettiin SROI-arvioinnissa (Social Return On Investment), joka toteutettiin yhteistyössä Kuntoutussäätiön kanssa. Tuloksena selvisi, että nuorten palveluiden tuotto oli 60 sentistä 1,9 euroon jokaista niihin sijoitettua euroa kohti. Laskennallinen hyöty koostui vaihtoehtoiskustannuksista, joita julkiselle terveydenhuollolle olisi voinut koitua, mikäli HelsinkiMission toimintaa nuorten hyväksi ei olisi olemassa.

 –Työhömme sijoitetun merkittävän lahjoituksen avulla olemme auttaneet yhä useampaa nuorta tilanteessa, jossa avuntarvitsijoita on ollut enemmän kuin koskaan. Olemme tarjonneet Nuorten kriisipisteellä enemmän matalankynnyksen keskusteluapua ja vapaaehtoisten antamaa tukea. Työmme on myös maksanut itsensä takaisin, kuten tehty SROI-arviointi todentaa, toteaa HelsinkiMission hyvinvointijohtaja Hanna Kari.

Arvioitu hyöty HelsinkiMission nuorten palveluista oli parhaimmillaan yli 2,6 miljoonaa euroa. Tämä arvio ei ota huomioon yksinäisyyden vähentymisen pitkäaikaisia seurauksia. Ne ovat tunnetusti merkittäviä yksilön terveydelle ja nostavat sosiaalista tuottoa entisestään. Saadut tulokset tarjoavat verrannollista tietoa yksinäisyyden vähentämisen hinnasta.

Työ nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi laajenee kouluyhteisöihin

Yhteistyön aikana kehitettiin School to Belong –ohjelma, jolla vähennetään yksinäisyyttä koulumaailmassa laajan verkoston ja monialaisen yhteistyön avulla. Ohjelman tavoitteena on auttaa kouluyhteisöjä tunnistamaan ja lievittämään nuorten kokemaa yksinäisyyttä sekä tarjota työkaluja yksinäisyyteen puuttumiseen. Kaksikielinen School to Belong on suunniteltu pitkäkestoiseksi toimintamalliksi Suomen kaikkiin oppilaitoksiin. Ohjelmaa toteutetaan ensi lukuvuonna valtakunnallisesti 100 oppilaitoksessa – yläkouluissa ja toisella asteella.

–Kolmevuotisen investointimme turvin saatiin aikaan runsaasti hyvinvointivaikutuksia HelsinkiMission nuorten työssä ja toimintaan sijoitettu euro tuotti itsensä takaisin jo samana vuonna, jopa kaksinkertaisena. Halusimmekin jatkaa yhteistyötä ja laajentaa vaikuttavaa työtä nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi myös oppilaitoksissa School to Belong -ohjelman avulla, sanoo Helena Nahi Eva Ahlströmin säätiöstä lahjoittajien edustajana.

HelsinkiMission toimintaan vuosille 2020–2022 lahjoittivat yhteensä 975 000 euroa Eva Ahlströmin säätiö, perheyritys Berner Oy, August Ludvig Hartwallin säätiö, Päivikki ja Sakari Sohlbergin säätiö ja perheyritys Veikko Laine Oy.

Vuosina 2023–2025 toimintaa nuorten yksinäisyyden vähentämiseksi oppilaitoksissa School to Belong -ohjelman avulla tukevat: Eva Ahlströmin säätiö, perheyritys Berner Oy, August Ludvig Hartwallin säätiö ja perheyritys Veikko Laine Oy. Lisäksi Posti Oy tukee School to Belong –ohjelmaa seuraavan kolmen vuoden ajan.

Lue lisää SROI-arvioinnista ja sen raportoinnista.

HelsinkiMission School to Belong -ohjelma auttaa tunnistamaan ja lievittämään nuorten yksinäisyyttä ja sen haitallisia vaikutuksia terveydelle ja hyvinvoinnille. Ohjelman tavoitteena on tehdä yksinäisyyden vähentämisestä koko oppilaitoksen yhteinen asia. School to Belong -ohjelmassa huomioidaan laajasti kouluyhteisön eri toimijat nuorten yhteenkuuluvuuden lisäämiseksi.  

Lue tiedote ruotsiksi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hanna Kari
HelsinkiMission hyvinvointijohtaja
hanna.kari@helsinkimissio.fi
046 876 9113


Helena Nahi
hallituksen jäsen, Eva Ahlströmin säätiö
info@evaahlstromsstftelse.fi

Kuvat

Yhteistyön aikana kehitettiin School to Belong –ohjelma, jolla vähennetään yksinäisyyttä koulumaailmassa
Yhteistyön aikana kehitettiin School to Belong –ohjelma, jolla vähennetään yksinäisyyttä koulumaailmassa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

HelsinkiMissio
HelsinkiMissio
Albertinkatu 33
00180 Helsinki

09 2312 0200https://www.helsinkimissio.fi/

HelsinkiMissio on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton sosiaalialan järjestö. Vähennämme yksinäisyyttä ja lisäämme hyvinvointia. Tunnemme yksinäisyyden ja tiedämme keinot sen voittamiseksi. Vuonna 2023 olemme toimineet 140 vuoden ajan.

Toimimme sadan ammattilaisen ja tuhannen vapaaehtoisen voimin. Kohtaamme, tuemme ja autamme vuosittain kymmeniä tuhansia ihmisiä. Tarjoamme yksinäisyyttä lievittäviä palveluja valtakunnallisesti sekä mahdollisuuden osallistua vapaaehtoisena kohtaamaan muita.

Kutsumme kaikki tekoihin yksinäisyyttä vastaan. Tavoitteemme on, että kukaan ei jää yksin.

helsinkimissio.fi

#yhdessäyksinäisyysvoitetaan

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HelsinkiMissio

Senioreilta kysyttäessä yksinäisyys nousee yleisimmäksi ongelmaksi – Danonen ja HelsinkiMission yhteistyö vähentää ikäihmisten yksinäisyyttä28.2.2023 07:00:00 EET | Tiedote

Danonen ja HelsinkiMission kolmivuotisessa yhteistyössä pyritään löytämään ratkaisuja senioreiden kasvavaan yksinäisyyteen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) toteuttamassa vanhuspalveluiden asiakastyytyväisyyskyselyssä yksinäisyys on noussut ikäihmisten yleisimmäksi ongelmaksi. Viidesosa vastanneista ikäihmisistä kärsii yksinäisyydestä usein tai koko ajan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme