Jyväskylän yliopisto

Opetus- ja kulttuuriministeriöltä rahoitusta neljälle tutkimushankkeelle Jyväskylän yliopiston liikuntatieteelliseen tiedekuntaan

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö rahoittaa liikuntatieteellisiä tutkimushankkeita. Hankkeiden tulee olla valtion talousarviossa linjattujen liikuntatoimen yhteiskunnallisten vaikuttavuuden tavoitteiden mukaisia. Tämän vuoden päätöksissä rahoitusta on myönnetty neljään liikuntatieteellisen tiedekunnan tutkimushankkeeseen.

Professori Taina Rantasen tutkimukselle myönnettiin rahoitusta kolmeksi vuodeksi. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto.
Professori Taina Rantasen tutkimukselle myönnettiin rahoitusta kolmeksi vuodeksi. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto.

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman tutkimuksen arviointiin ja rahoituspäätöksiin vaikuttavat mm. tutkimuksen korkea taso, tutkimuksen innovatiivisuus ja ainutlaatuisuus sekä korkea sovellettavuusarvo liikuntapoliittiseen päätöksentekoon.

Myönnetyt rahoitukset ovat ensimmäisen vuoden rahoituksia. OKM on varautunut rahoittamaan hankkeita myös kahtena seuraavana vuonna, jos hankkeet etenevät suunnitelmien mukaan. 

Rahoituspäätöksessä 2021 rahoitusta saaneet tutkijat ja tutkimushankkeet:

Professori Taina Rantanen. Iäkkäiden ihmisten liikkuminen ja COVID-19:n sosiaalinen etäisyys (120 000 € vuodella 2021).

Tutkimus tarkastelee iäkkäiden ihmisten liikkumisen muutoksia ajanjaksona, joka alkaa ennen koronapandemiaa, sen aikana ja sen jälkeen. Tutkimuksessa selvitetään, ovatko toimintakyky tai asuinympäristö yhteydessä liikkumisen ja hyvinvoinnin muutoksiin. Liikkumista tarkastellaan liikkumiskykynä, liikkumisen määränä sekä liikkumisen autonomiana. Tutkimuksen alkumittauksiin (2017–18) osallistui 1018 iältään 75-, 80- tai 85-vuotiasta miestä ja naista. Toukokuussa 2020 82 % heistä vastasi liikkumista käsitelleeseen kyselylomakkeeseen. Tutkimukselle suunnitellaan seurantakyselyä vuosiksi 2021–22.

Yliopistonlehtori Johanna Ihalainen. Suhteellinen energianvaje urheilussa: yleisyys, seuraukset ja ennaltaehkäisy suomalaisilla huippu-urheilijoilla (NoREDS-tutkimus) (120 000 €)

Tutkimuksen tarkoituksena on lisätä tietoa alhaiseen energiansaatavuuteen liittyvistä riskitekijöistä sekä esiintyvyydestä suomalaisilla urheilijoilla. Lisäksi halutaan selvittää, miten matalaa energiansaatavuutta voidaan järkevästi arvioida ja miten energiansaatavuus on yhteydessä muutoksiin suorituskyvyssä sekä terveydessä suomalaisilla nuorilla ja aikuisilla huippu-urheilijoilla. Tavoitteena on kehittää edelleen terveydenseurantajärjestelmää, joka tunnistaa matalasta energiansaatavuudesta kärsivät urheilijat ja ohjaa heidät tarvittaviin jatkotoimenpiteisiin. Tutkimus tehdään yhteistyössä Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen ylilääkäri Maarit Valtosen kanssa.

Projektipäällikkö Ritva Mikkonen. Naisten kuukautiskierto- ja kestävyysharjoittelututkimus (110 000 €)

Populaari- ja sosiaalisessa mediassa jopa väitetään, että kuukautiskierron mukainen harjoittelu on tehokkaampi naisille kuin ”tavallinen” suositusten mukainen harjoittelu, vaikka tutkittua tietoa kestävyysharjoittelun jaksottamisesta kuukautiskierron mukaan ei ole. Monitieteinen ja kansainvälinen NaisQs-tutkimus pyrkii lisäämään tietoa kestävyysharjoittelun vaikutuksista lisääntymisiässä olevien naisten kardiometaboliseen riskiin, kehonkoostumukseen, fyysiseen kuntoon sekä elämänlaatuun. Tutkimuksessa selvitetään, onko mahdollista hyödyntää kuukautiskierron luontainen hormonaalinen vaihtelu harjoitteluadaptaatioiden optimointia varten.

Yliopistonlehtori Arto Laukkanen. Liikuntataidot ja sosiaalinen tuki johtavat lasten fyysiseen aktiivisuuteen kehityksellisten mekanismien kautta (65 000 €)

Fyysinen inaktiivisuus on yleistä lapsilla ja sen yleisyys kasvaa iän myötä. Inaktiivisuuden lisääntyessä terveyteen ja kehitykseen liittyvät riskitekijät kasvavat. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää teorialähtöisiä kehityksellisiä mekanismeja, joiden kautta varhaislapsuuden liikuntataitojen ja sosiaalisen tuen yhteys myöhempään fyysiseen aktiivisuuteen selittyy.

Tutkimus perustuu maantieteellisesti satunnaistettuun ja edustavaan kolmen aikapisteen pitkittäisasetelmaan, jossa lapset ovat 3–7-vuotiaita (varhaislapsuus), 7–10-vuotiaita (keskilapsuus) ja 10–12-vuotiaita (myöhäislapsuuden alku). Ymmärrys fyysiseen aktiivisuuteen johtavista mekanismeista tarjoaa työkaluja suunnitella liikunnanedistämistoimia perheissä, kouluissa, terveydenhuollossa ja urheiluseuroissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Professori Taina Rantanen, taina.rantanen@jyu.fi, +358408053590

Yliopistonlehtori Johanna Ihalainen, johanna.k.ihalainen@jyu.fi, +358407062521

Projektipäällikkö Ritva Mikkonen, ritva.s.taipale@jyu.fi, +358406621330

Yliopistonlehtori Arto Laukkanen, arto.i.laukkanen@jyu.fi, +358408053611

Liikuntatieteellinen tiedekunta, Jyväskylän yliopisto
Twitter: jyusport_health Instagram: jyusport_health

Kuvat

Professori Taina Rantasen tutkimukselle myönnettiin rahoitusta kolmeksi vuodeksi. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto.
Professori Taina Rantasen tutkimukselle myönnettiin rahoitusta kolmeksi vuodeksi. Kuva: Petteri Kivimäki / Jyväskylän yliopisto.
Lataa
Yliopistonlehtori Johanna Ihalainen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Yliopistonlehtori Johanna Ihalainen. Kuva: Jyväskylän yliopisto.
Lataa
Projektipäällikkö Ritva Mikkonen.
Projektipäällikkö Ritva Mikkonen.
Lataa
Tutkijatohtori Arto Laukkanen.
Tutkijatohtori Arto Laukkanen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Vaihdevuosien ajankohtaa voidaan ennustaa matemaattisten mallien avulla20.4.2021 07:30:00 EEST | Tiedote

Menopaussin ajankohdan tiedetään olevan hyvin yksilöllinen, ja sen on havaittu olevan yhteydessä naisten terveyteen vaihdevuosien jälkeen. Tuoreessa Jyväskylän yliopiston tutkimuksessa todettiin sukupuolihormonitasojen, epäsäännöllisten kuukautisten, vaihdevuosioireiden ja elämäntapatekijöiden ennustavan luonnollisen menopaussin ajankohtaa. Tutkijat tekivät kaksi ennustemallia, joiden avulla voidaan arvioida tulevan menopaussin ajankohtaa.

Kiertotalous tehostuu: Biojätteestä tuotetaan happoja metallien talteenottoon – prosessissa syntyy myös lannoitetta19.4.2021 09:00:00 EEST | Uutinen

Jyväskylän yliopisto ja Luonnonvarakeskus aloittavat kiertotalouden kehityshankkeen, jossa jäte- ja sivuvirroista kehitetään raaka-aineita uudella tavalla. Euroopan aluekehitysrahaston rahoittama hanke avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Keski-Suomeen ja lisää myös Suomen teollisuuden raaka-aineiden omavaraisuutta. Kehitettävä menetelmä perustuu anaerobiseen käymisprosessiin ja hydrometallurgiaan.

Äiti muiden joukossa – vammaisten naisten äitiys on yhteiskunnallisena kysymyksenä jännitteinen15.4.2021 13:00:00 EEST | Tiedote

Suomalaisessa yhteiskunnassa on käyty viime aikoina huolestunutta julkista keskustelua vähäisestä syntyvyydestä. Tästä huolimatta yhteiskunnassamme ei suhtauduta samalla tavoin kaikkien naisten haaveisiin äitiydestä, vaan käsitykset hyvästä äitiydestä voivat olla kapeita. KM Anita Lappeteläisen tuore väitöstutkimus tuo esiin yhden yhteiskunnallisen vähemmistöryhmän, fyysisesti vammaisten äitien, äänen.

Pelaamalla paremmaksi pomoksi - henkilöstöjohtamisen skenaariopelistä sorvataan vientituotetta15.4.2021 09:00:00 EEST | Tiedote

Miltä kuulostaisi tutkimukseen pohjautuva digipedagoginen HR-skenaariopeli? Suomeksi sanottuna kyse on uudenlaisesta tavasta kehittää henkilöstöjohtamista peliympäristössä, joka on niin yksinkertainen, että siitä on innostuttu myös yritysmaailmassa. Jyväskylän yliopiston kauppakorkeakoulussa luotu peli on saanut erinomaista palautetta paitsi opiskelijoilta, myös yliopiston ulkopuolisilta yhteistyökumppaneilta. Nyt siitä havitellaan tulevaisuuden työelämätaitoja tukevaa kansainvälistä tuotetta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme