Oulun yliopisto

Oppimisanalytiikan kärkihankkeelle 1,5 miljoonan euron erityisrahoitus

Jaa
Oulun yliopiston vetämä hanke opintopolkujen sujuvoittamiseksi oppimisanalytiikkaa hyödyntäen on saanut opetus- ja kulttuuriministeriöltä 1 531 000 euron erityisavustuksen vuosille 2018–2020.

AnalytiikkaÄly-hankkeessa edistetään opintojen sujumista ja työelämään siirtymistä hyödyntämällä oppimisanalytiikkaa opintopolun suunnittelussa, opintojen seurannassa, opetuksessa, opiskelijoiden ohjauksessa ja yliopiston johtamisessa.

Oppimisanalytiikalla tarkoitetaan oppimisprosessissa syntyvän datan hyödyntämistä opiskelijan, opettajan, ohjauksen ja johtamisen tukemisessa. Analytiikan avulla voidaan esimerkiksi havaita opintojen etenemisen esteitä, tukea opiskelijoiden itseohjautuvuutta ja opintojen sujuvaa etenemistä sekä kohdentaa ohjausta täsmällisemmin.

Hankkeeseen osallistuu seitsemän partneriyliopistoa. Näissä kootaan ja määritellään oppimisanalytiikan käyttötarpeita, kehitetään ja pilotoidaan digitaalisia sovelluksia sekä opiskelua, opetusta, ohjaamista ja johtamista tukevia käytäntöjä. AnalytiikkaÄly-hanke pyrkii käytännön kokeiluin, tietoa analysoimalla, työvälineitä testaamalla sekä tiedon käytettävyyttä edistämällä löytämään tapoja oppimisanalytiikan hyödyntämiseksi yliopistojen toiminnassa.

”OKM:n rahoituksella pääsemme kehittämään ja testaamaan oppimisanalytiikan käyttöä yliopistoissa. Yliopistoilla on osaratkaisuja, ja niitä yhdistämällä sekä panostamalla käytettävyyteen ja eettisiin toimintatapoihin luomme uusia sovelluksia ja käytäntöjä laajempaan käyttöön. Uusin oppimis- ja teknologiantutkimus rakentuvat tässä yhteen todella innostavasti”, professori Hanni Muukkonen-van der Meer Oulun yliopistosta kertoo.

Opiskelu tapahtuu yhä enemmän sähköisten välineiden avulla, ja digitaalisia jälkiä opiskelun, opetuksen ja ohjauksen prosesseista kertyy paljon. Kehittyvä teknologia, kuten tekoäly, tarjoaa uusia keinoja ja tietolähteitä tukea opiskelijaa ja lisätä ymmärrystä oppimisen ja opetuksen prosesseista.

”Hanke auttaa kehittämään työkaluja opiskelijoiden ohjaamiseen ja edistää opiskelijalähtöistä korkeakoulutusta. Se tukee hienosti missiotamme yliopistona, jossa tuetaan sitä, että jokainen opiskelija saavuttaa täyden akateemisen potentiaalinsa”, Oulun yliopiston koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä iloitsee.

Oulun yliopisto on osatoteuttajana myös kolmessa muussa nyt rahoituksen saaneessa hankkeessa, joissa yliopistot kehittävät valintatapoja, opintojen sisältöjä ja oppimisympäristöjä sekä sujuvoittavat opintopolkuja.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

professori Hanni Muukkonen-van der Meer, p. 0294 483622, hanni.muukkonen@oulu.fi
koulutusrehtori Helka-Liisa Hentilä, p. 0294 484981, helka-liisa.hentila@oulu.fi
viestintäasiantuntija Anna-Maria Hietapelto, p. 0294 48 4096, anna-maria.hietapelto@oulu.fi

Tietoja julkaisijasta

Oulun yliopisto
Oulun yliopisto
Pentti Kaiteran katu 1
90570 Oulu

0294 480 000https://www.oulu.fi/fi

Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto

Oulun yliopistossa tehtiin viime vuonna 51 keksintöä – maailman henkisen omaisuuden päivää vietetään perjantaina 26.4.24.4.2024 06:52:00 EEST | Tiedote

Oulun yliopistossa tehdään vuosittain kymmeniä uusia keksintöjä, jotka voivat olla alkuja tulevaisuuden innovaatioille. Vuonna 2023 niitä raportoitiin 51. Eniten keksintöilmoituksia tehtiin tieto- ja sähkötekniikan tiedekunnassa, 22 kappaletta. Teknillisessä tiedekunnassa ilmoituksia tehtiin 13 sekä biokemian ja molekyylilääketieteen tiedekunnassa 10. Viime vuonna Oulun yliopisto lähti patentoimaan seitsemää keksintöä.

Alaselkäkipuun liittyvää terveyspalvelujen käyttöä ja sairauspoissaoloja voidaan vähentää luokitteluun perustuvalla hoidolla24.4.2024 05:50:00 EEST | Tiedote

Alaselkäkipupotilaiden toipumista voidaan nopeuttaa, lääkärikäyntejä ja kuvantamistutkimuksia vähentää sekä selkäkivusta johtuvia sairauspoissaolopäiviä minimoida luokitteluun perustuvalla hoitomallilla, uusi tutkimus osoittaa. Luokitteluun perustuvassa hoidossa potilaat huomioidaan yksilöllisesti ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan eniten hoitoa tarvitseville.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye