Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

OsaajaKS kokoaa yhteen työllisyyttä tukevat jatkuvan oppimisen palvelut

Jaa

Keski-Suomessa uudistetaan tulevina vuosina jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia maakunnan työllisyyden kasvattamiseksi. Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke kehittää alueen työnhakijoiden ja työnantajien avuksi saumatonta jatkuvan oppimisen OsaajaKS-palveluketjua.

Työttömyys on Keski-Suomessa korkealla tasolla, mutta samaan aikaan useat alat, kuten sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä ICT-ala, kärsivät osaajapulasta. Nopeiden työllisyysvaikutusten saamiseksi on tunnistettava, millaista osaamista työelämässä tarvitaan.

Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hankkeessa (2020–2023) kartoitetaan parhaillaan sekä työnhakijoiden osaamista että työvoimaa tarvitsevien alojen osaamistarpeita. Selvitysten avulla hankkeessa voidaan kehittää lyhytkestoista koulutusta sekä monipuolista uraohjausta työllistymisen tueksi.

”Rakennamme yliopiston, ammattikorkeakoulun, ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön yhteistä OsaajaKS-palveluketjua, joka kokoaa koulutus- ja urapalvelut yhteen, ja toimimme tiiviisti työelämän ja työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Haluamme luoda työnhakijoille mahdollisimman saumattomia mahdollisuuksia kehittää osaamistaan ja nopeuttaa näin työllistymistään”, projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Työllisyyden kuntakokeilun tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä etsiä uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Työllisyyden kuntakokeilusta hankkeeseen osallistuvat ensimmäisessä vaiheessa Jyväskylä, Muurame, Laukaa ja Äänekoski.

Tavoitteena valtakunnallinen jatkuvan oppimisen malli

OsaajaKS-palveluketju auttaa työnhakijaa työllistymään koulutuksen ja uraohjauksen kautta alalle, johon tarvitaan työntekijöitä Keski-Suomessa.

”Keski-Suomessa on paljon potentiaalista työvoimaa. Täällä on esimerkiksi noin 2000 korkeasti koulutettua työtöntä. Työelämä uudistuu kuitenkin jatkuvasti, jolloin aiempi koulutus ei välttämättä enää työllistä. Siksi ihmisen täytyy voida päivittää osaamistaan helposti elämänsä ja työuransa eri vaiheissa”, Viljakainen sanoo.

Palveluketjun rakentaminen kytkeytyy tiiviisti hanketta rahoittavan opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen jatkuvan oppimisen uudistukseen, jonka tarkoituksena on vahvistaa työllisyyttä koulutuksen avulla. Hankkeen tavoitteena on luoda jatkuvan oppimisen mallin, jota voidaan hyödyntää myöhemmin myös muissa maakunnissa.

Oppilaitoksista Jyväskylän yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, Alkio-opisto, Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak, Jyvälän kansalaisopisto, Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kesäyliopisto ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Viljakainen
projektipäällikkö, Jyväskylän yliopisto
maarit.h.viljakainen@jyu.fi
p. 050 310 5895

Jukka Lerkkanen
johtaja, avoin yliopisto, Jyväskylän yliopisto
jukka.lerkkanen@jyu.fi
p. 0400 249 643

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

QS Ranking 2021: Jyväskylän yliopistosta useita tieteenaloja maailman huippujen listalla, liikunta ja kasvatustieteet top 100 -joukossa4.3.2021 08:00:00 EETTiedote

Vuoden 2021 QS World University Rankings by Subject -vertailun tulokset on julkaistu. Jyväskylän yliopiston aloista parhaiten sijoittui liikunta, joka paransi sijoitustaan viime vuodesta sijalta 50 sijalle 45. Myös kasvatustieteet säilyttivät asemansa sadan parhaan joukossa sijalla 92 (viime vuonna 51–100), kansallisella tasolla sijoitus on toinen.

Ongelmallinen sosiaalisen median käyttö uhka koululaisten hyvinvoinnille25.2.2021 08:00:00 EETTiedote

Sosiaalinen media on tiivis osa nuorten arkea. Somen käytön muuttuessa pakonomaiseksi ja intensiiviseksi riski haitallisille terveysvaikutuksille kasvaa. Koululaisten ongelmallinen sosiaalisen median käyttö on yhteydessä lisääntyneeseen oireiluun, väsymykseen, yksinäisyyteen ja vähäisen fyysiseen aktiivisuuteen. WHO-Koululaistutkimuksen tulosten mukaan joka kymmenes koululainen luokitellaan sosiaalisen median ongelmakäyttäjäksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme