Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

OsaajaKS kokoaa yhteen työllisyyttä tukevat jatkuvan oppimisen palvelut

Jaa
Keski-Suomessa uudistetaan tulevina vuosina jatkuvan oppimisen mahdollisuuksia maakunnan työllisyyden kasvattamiseksi. Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hanke kehittää alueen työnhakijoiden ja työnantajien avuksi saumatonta jatkuvan oppimisen OsaajaKS-palveluketjua.

Työttömyys on Keski-Suomessa korkealla tasolla, mutta samaan aikaan useat alat, kuten sosiaali- ja terveysala, kone- ja tuotantotekniikka sekä ICT-ala, kärsivät osaajapulasta. Nopeiden työllisyysvaikutusten saamiseksi on tunnistettava, millaista osaamista työelämässä tarvitaan.

Uusi jatkuvan oppimisen palveluketju Keski-Suomen työllisyyden kokeilukuntiin -hankkeessa (2020–2023) kartoitetaan parhaillaan sekä työnhakijoiden osaamista että työvoimaa tarvitsevien alojen osaamistarpeita. Selvitysten avulla hankkeessa voidaan kehittää lyhytkestoista koulutusta sekä monipuolista uraohjausta työllistymisen tueksi.

”Rakennamme yliopiston, ammattikorkeakoulun, ammatillisen koulutuksen sekä vapaan sivistystyön yhteistä OsaajaKS-palveluketjua, joka kokoaa koulutus- ja urapalvelut yhteen, ja toimimme tiiviisti työelämän ja työllisyyden kuntakokeilun kanssa. Haluamme luoda työnhakijoille mahdollisimman saumattomia mahdollisuuksia kehittää osaamistaan ja nopeuttaa näin työllistymistään”, projektipäällikkö Maarit Viljakainen Jyväskylän yliopistosta kertoo.

Työllisyyden kuntakokeilun tavoitteena on edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä etsiä uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Työllisyyden kuntakokeilusta hankkeeseen osallistuvat ensimmäisessä vaiheessa Jyväskylä, Muurame, Laukaa ja Äänekoski.

Tavoitteena valtakunnallinen jatkuvan oppimisen malli

OsaajaKS-palveluketju auttaa työnhakijaa työllistymään koulutuksen ja uraohjauksen kautta alalle, johon tarvitaan työntekijöitä Keski-Suomessa.

”Keski-Suomessa on paljon potentiaalista työvoimaa. Täällä on esimerkiksi noin 2000 korkeasti koulutettua työtöntä. Työelämä uudistuu kuitenkin jatkuvasti, jolloin aiempi koulutus ei välttämättä enää työllistä. Siksi ihmisen täytyy voida päivittää osaamistaan helposti elämänsä ja työuransa eri vaiheissa”, Viljakainen sanoo.

Palveluketjun rakentaminen kytkeytyy tiiviisti hanketta rahoittavan opetus- ja kulttuuriministeriön valtakunnalliseen jatkuvan oppimisen uudistukseen, jonka tarkoituksena on vahvistaa työllisyyttä koulutuksen avulla. Hankkeen tavoitteena on luoda jatkuvan oppimisen mallin, jota voidaan hyödyntää myöhemmin myös muissa maakunnissa.

Oppilaitoksista Jyväskylän yliopiston lisäksi hankkeessa ovat mukana Jyväskylän koulutuskuntayhtymä Gradia, Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK, Alkio-opisto, Humanistinen ammattikorkeakoulu Humak, Jyvälän kansalaisopisto, Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kesäyliopisto ja Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Maarit Viljakainen
projektipäällikkö, Jyväskylän yliopisto
maarit.h.viljakainen@jyu.fi
p. 050 310 5895


Jukka Lerkkanen
johtaja, avoin yliopisto, Jyväskylän yliopisto
jukka.lerkkanen@jyu.fi
p. 0400 249 643

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye