Kiinteistöalan Kustannus Oy

Ota haltuun asunto-osakeyhtiölain muutokset!

Jaa

Näitä näkemyksiä et voi ohittaa – maan johtavat asiantuntijat kertovat, miten asunto-osakeyhtiölakia pitää soveltaa. Asunto-osakeyhtiölaki - Kommentaarista on ilmestymässä uusi, päivitetty painos. Se on oiva apu isännöitsijöiden ja muiden kiinteistöalan ammattilaisten arjessa.

Asunto-osakeyhtiölaki – Kommentaari (Kiinteistöalan Kustannus Oy) pureutuu yksityiskohtaisesti asunto-osakeyhtiölain sisältöön. Laki esitellään teoksessa pykälä pykälältä, kohta kohdalta, selittäen ja kommentoiden. Teoksessa on huomioitu kaikki lainsäädäntöön tehdyt muutokset (mm. sähköinen osakehuoneistorekisteri ja purkava lisärakentaminen), vakiintuneet käytännön tulkintatilanteet, alalle syntyneet suositukset ja oikeuskirjallisuuden kannanotot.

Kommentaariin on päivitetty uusi oikeuskäytäntö lisäämällä kaikki uudet tuomioistuinratkaisut, jotka edellisen version jälkeen ovat tulleet voimaan. Kommentaarissa on paljon myös sellaista uusinta oikeuskäytäntöä, mitä ei löydy julkisista lähteistä. Joissakin ratkaisuissa aiempaa tulkintalinjaa on myös muutettu. Kaikki uudet tulkinnat löytyvät tuoreesta Kommentaarista.

Lakiuudistukset kommentoitu seikkaperäisesti

Vuonna 2019 asunto-osakeyhtiölakiin on tullut merkittäviä muutoksia. Osakkeita koskevat säännökset ovat uudistuneet, eikä jatkossa uusissa yhtiöissä enää paineta osakekirjoja. Osakeluetteloiden ylläpito siirtyy vähitellen Maanmittauslaitokselle ja asunto-osakkeiden omistusmerkinnät siirtyvät niin ikään Maanmittauslaitoksen ylläpidettäviksi. Sähköiseen osakehuoneistorekisteriin siirtyminen tapahtuu kolmen vuoden siirtymäkauden aikana. Lakiuudistus ja sen merkitys asunto-osakeyhtiöille on kommentoitu seikkaperäisesti teoksessa.

Myös purkavan uusrakentamisen 1.3.2019 voimaan tulleet määräykset, tilintarkastuslain muutokset ja tietosuoja-asetus (GDPR) on kommentaarissa huomioitu nimenomaan taloyhtiöiden näkökulmasta.

”Uusimmassa painoksessa olemme myös pyrkineet ottamaan kantaa sellaisiin alalla oleviin epäselviin tilanteisiin, joita edellisen painoksen jälkeen on tullut ilmi. Taloyhtiöiden käytännöt muuttuvat jatkuvasti lainsäädännön ja tekniikan kehittyessä. Esimerkkinä on vaikkapa sähköautojen lataustolppien hankinta. Kun ympäröivä maailma muuttuu, myös tulkinnat alalla muuttuvat, ja nyt tässä uusimmassa versiossa nuo tulkinnat on päivitetty vastaamaan nykytilaa”, kertoo asianajaja Marina Furuhjelm, joka on yksi kommentaarin kirjoittajista.

Kommentaari on tärkeä työväline kiinteistöalan toimijoille

Teos toimii apuvälineenä asunto-osakeyhtiölain tulkintatilanteissa. Se sopii käsikirjaksi niin juristeille, isännöitsijöille kuin muillekin laista monipuolista ja perusteellista tietoa kaipaaville.

”Kommentaarista voi jokainen alalla toimiva tarkistaa paitsi oikeuskäytännön linjaukset myös meidän tulkintamme määräyksistä ja käytännön tilanteista. Koska meillä kaikilla kirjoittajilla on hyvin pitkä kokemus alasta, kirjassamme on runsaasti käytännön esimerkkejä, jotka havainnollistavat lain soveltamista erilaisissa tilanteissa”, Furuhjelm toteaa.

”Maamme johtavat kiinteistöjuridiikan asiantuntijat ovat jälleen saattaneet tuoreimman tietonsa ja näkemyksensä kirjoihin ja kansiin kaikkien taloyhtiömaailmassa toimivien ja työskentelevien avuksi ja ohjenuoraksi. Rautainen kokemuspohja ja käytännönläheinen ote tekevät tästä teoksesta ainutlaatuisen ja tarjoavat kättä pidempää niin arkielämän pulmatilanteisiin kuin kaikkein haastavimpiinkin juridisiin mittelöihin”, toteaa Kiinteistöalan Kustannus Oy:n liiketoimintajohtaja Maria Kangasluoma.

Kommentaari jakaantuu kolmeen kronologiseen osaan ja se on saatavilla niin painettuna kirjana kuin verkkokirjanakin. Teoksen ovat kirjoittaneet asianajaja Marina Furuhjelm, asianajaja Ari Kanerva, asianajaja, VT, OTL Petteri Kuhanen ja asianajaja, VT Aki Rosén Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy:stä. Teoksen on kustantanut Kiinteistöalan Kustannus Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arvostelukappaleet: asiakaspalvelu@kiinkust.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kiinteistöalan Kustannus Oy
Kiinteistöalan Kustannus Oy
Malmin asematie 6
00700 HELSINKI

075 757 8591http://www.kiinkust.fi

Kiinteistöalan Kustannus Oy on Suomen Kiinteistöliiton omistama, alan johtava kustannusyhtiö, joka tuottaa kiinteistöalan kirjallisuutta, lomakkeita, verkkopalveluita ja -kursseja. Julkaisemme myös Suomen Kiinteistölehteä ja Taloyhtiö Nyt -lehteä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kiinteistöalan Kustannus Oy

Uudistalon virheistä reklamoitava heti rakennuttajalle22.8.2019 14:30:00 EESTTiedote

Oletko ostanut tai ostamassa asuntoa uudiskohteesta? Tiedätkö, miten voit vaikuttaa omaan asumiseesi jo ennen kuin pääset muuttamaan uuteen kotiisi? Tai tiedätkö, miten ja milloin reklamoidaan mahdollisista puutteista ja virheistä? Avuksi uuden taloyhtiön osakkaille, hallituksen jäsenille, isännöitsijälle, asuntosijoittajille, rakennuttajalle ja kiinteistönvälittäjälle on kirjoitettu Koti uudistalosta –opas (Kiinteistöalan Kustannus Oy).

Paperiset asunto-osakekirjat historiaan20.2.2019 09:30:00 EETTiedote

Taloyhtiöiden arjessa tapahtuu suuri muutos. Vuoden alussa perustettiin sähköinen osakehuoneistorekisteri (ASREK), johon kerätään vähitellen kaikkien asunto-osakkeiden tiedot ja omistajamerkinnät. Tietojen siirto vanhojen asunto-osakeyhtiöiden osalta aloitetaan tämän kevään aikana. Taloyhtiöiden tulee siirtää osakeluettelo itse rekisteriin. Uutuusopas ASREK ja sähköinen osakehuoneistorekisteri -opas taloyhtiölle (Kiinteistöalan Kustannus Oy) neuvoo taloyhtiöitä muutoksen läpiviennissä.

Kenellä on vastuu taloyhtiön putkiremontissa?5.2.2019 14:13:54 EETTiedote

Putkiremontti on yleisin korjaushanke taloyhtiöissä – vuosittain sellainen tehdään 20 000 suomalaisessa asunnossa. Valitettavan usein putkiremontin vastuut ovat kuitenkin taloyhtiöissä epäselviä. Tietämättömyys voi aiheuttaa lisäkustannuksia, aikatauluviiveitä ja laatuvirheitä, joista kärsivät eniten taloyhtiön osakkaat ja asukkaat. Uutuusopas Putkiremontin vastuunjako taloyhtiössä (Kiinteistöalan Kustannus Oy) auttaa taloyhtiöitä onnistumaan putkiremonttihankkeessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme