Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun lapset ja nuoret eivät pääse mielenterveyspalvelujen piiriin sujuvasti

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin tarkastustoimet laativat vuonna 2018 yhteisarvioinnin siitä, miten lapset ja nuoret pääsevät kaupunkien ja erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelujen piiriin. Arvioinnin tuloksena todettiin, että lasten ja nuorten pääsy mielenterveyspalveluihin ei ole kaikilta osin sujuvaa.

Arviointi koski 7–17 vuotiaita lapsia ja nuoria kiireettömässä avohoidossa perusterveydenhuollossa ja opiskeluhuollossa, perheneuvolassa ja nuorisolle suunnatussa vastaavassa palvelussa sekä erikoissairaanhoidossa. Kaupunkien lapsille ja nuorille tarjoamien mielenterveyspalvelujen järjestämistapa poikkeaa toisistaan varsin paljon. Esimerkiksi Espoossa toimii oma lastenpsykiatrinen avohoitoyksikkö, kun taas Helsinki nojaa täysin HUSin palveluihin. Yhteistä kaupunkien palveluille on, että niihin on ruuhkaa. Erikoissairaanhoidon lähetemäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Sekä lastenpsykiatriassa että nuorisopsykiatriassa yli kolme kuukautta hoitoon pääsyä odottaneiden potilaiden määrä on kasvanut vuonna 2018 ja myös hoitoon pääsyn odotusaika on pidentynyt.

Arvioinnissa todettiin, että perustason palveluissa on puutteita: opiskeluhuollon psykologeja ei ole riittävästi tai tarjolla ei ole psykiatrisen sairaanhoitajan palveluita. Lääkäreistä on pulaa. Palvelua järjestäviä tahoja on useita ja tiedonkulku eri tahojen välillä on puutteellista. Erikoissairaanhoidon lähetekäytäntö on raskas ja jatkohoitoon ohjaus ei aina toimi. Arvioinnissa kuultiin lastensuojelun näkemyksiä. Niiden mukaan kaikkein vaikeimmin oireilevia lapsia ja nuoria voidaan jopa joutua sijoittamaan kiireellisesti, koska heille ei ole tarjolla riittävän tiivistä hoitokontaktia.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ja HUS antoivat useita yhteisiä suosituksia lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon parantamiseksi. Nämä liittyivät lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuteen – kaupungin tilanteesta riippuen tulee vahvistaa opiskeluhuollon psykologipalveluita ja psykiatristen sairaanhoitajien palveluita tai perheneuvolaa ja vastaavaa nuorten yksikköä. Lisäksi suositeltiin vastuuhenkilön nimeämistä palvelujen ja hoidon koordinoimiseksi sekä yhteistyön lisäämistä lääkärien rekrytointiongelman helpottamiseksi, lähetekäytännön sujuvoittamiseksi ja jatkohoitoon ohjaamisessa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastustoimet ovat toteuttaneet yhteisarviointeja vuodesta 2008 lähtien. Tässä yhdeksännessä yhteisarvioinnissa oli ensimmäistä kertaa mukana HUS:n tarkastustoimi.

Kaupungit ja HUS ovat antaneet suositukset aiheesta arviointikertomuksissaan 2018:

Espoo: Vuoden 2018 arviointikertomus

Helsinki: Arviointikertomus 2018

Kauniainen: Vuoden 2018 arviointikertomus

Vantaa: Vuoden 2018 arviointikertomus

HUS: Vuoden 2018 arviointikertomus

Pääkaupunkiseudun tarkastustoimien yhteisarvioinnin ohjausryhmä: 

Dan Koivulaakso,yhteisarvioinnin ohjausryhmän puheenjohtaja,
Helsingin tarkastuslautakunta, pj
dan.koivulaakso@gmail.com, 044 5066 613

Paula Viljakainen
Espoon tarkastuslautakunta, pj
paula.viljakainen1@gmail.com, 050 5727 497

Pietari Jääskeläinen
Vantaan tarkastuslautakunta, pj.
pietari.jaaskelainen@vantaa.fi, 050 5829 444

Olavi Filppula
Kauniaisten tarkastusvaliokunta, pj,
olavifilppula@gmail.com, 040 841 0568

Tiina Larsson
HUSin tarkastuslautakunta
pjtiina@tiinalarsson.fi, 044 750 5309

- Ruotsinkielinen tiedote liitteessä 

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
puh. 0505933426

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kävelykeskustan ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnittelun vaihtoehdot päätöksentekoon13.9.2019 09:00:38 EESTTiedote

Helsingin kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytyksiä. Kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnitteluun esitettävät ratkaisut käsitellään kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 17.9.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme