Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun lapset ja nuoret eivät pääse mielenterveyspalvelujen piiriin sujuvasti

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupunkien ja HUSin tarkastustoimet laativat vuonna 2018 yhteisarvioinnin siitä, miten lapset ja nuoret pääsevät kaupunkien ja erikoissairaanhoidon mielenterveyspalvelujen piiriin. Arvioinnin tuloksena todettiin, että lasten ja nuorten pääsy mielenterveyspalveluihin ei ole kaikilta osin sujuvaa.

Arviointi koski 7–17 vuotiaita lapsia ja nuoria kiireettömässä avohoidossa perusterveydenhuollossa ja opiskeluhuollossa, perheneuvolassa ja nuorisolle suunnatussa vastaavassa palvelussa sekä erikoissairaanhoidossa. Kaupunkien lapsille ja nuorille tarjoamien mielenterveyspalvelujen järjestämistapa poikkeaa toisistaan varsin paljon. Esimerkiksi Espoossa toimii oma lastenpsykiatrinen avohoitoyksikkö, kun taas Helsinki nojaa täysin HUSin palveluihin. Yhteistä kaupunkien palveluille on, että niihin on ruuhkaa. Erikoissairaanhoidon lähetemäärät ovat kasvaneet voimakkaasti viime vuosina. Sekä lastenpsykiatriassa että nuorisopsykiatriassa yli kolme kuukautta hoitoon pääsyä odottaneiden potilaiden määrä on kasvanut vuonna 2018 ja myös hoitoon pääsyn odotusaika on pidentynyt.

Arvioinnissa todettiin, että perustason palveluissa on puutteita: opiskeluhuollon psykologeja ei ole riittävästi tai tarjolla ei ole psykiatrisen sairaanhoitajan palveluita. Lääkäreistä on pulaa. Palvelua järjestäviä tahoja on useita ja tiedonkulku eri tahojen välillä on puutteellista. Erikoissairaanhoidon lähetekäytäntö on raskas ja jatkohoitoon ohjaus ei aina toimi. Arvioinnissa kuultiin lastensuojelun näkemyksiä. Niiden mukaan kaikkein vaikeimmin oireilevia lapsia ja nuoria voidaan jopa joutua sijoittamaan kiireellisesti, koska heille ei ole tarjolla riittävän tiivistä hoitokontaktia.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ja HUS antoivat useita yhteisiä suosituksia lasten ja nuorten mielenterveyden hoidon parantamiseksi. Nämä liittyivät lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen saatavuuteen – kaupungin tilanteesta riippuen tulee vahvistaa opiskeluhuollon psykologipalveluita ja psykiatristen sairaanhoitajien palveluita tai perheneuvolaa ja vastaavaa nuorten yksikköä. Lisäksi suositeltiin vastuuhenkilön nimeämistä palvelujen ja hoidon koordinoimiseksi sekä yhteistyön lisäämistä lääkärien rekrytointiongelman helpottamiseksi, lähetekäytännön sujuvoittamiseksi ja jatkohoitoon ohjaamisessa.

Pääkaupunkiseudun kaupunkien tarkastustoimet ovat toteuttaneet yhteisarviointeja vuodesta 2008 lähtien. Tässä yhdeksännessä yhteisarvioinnissa oli ensimmäistä kertaa mukana HUS:n tarkastustoimi.

Kaupungit ja HUS ovat antaneet suositukset aiheesta arviointikertomuksissaan 2018:

Espoo: Vuoden 2018 arviointikertomus

Helsinki: Arviointikertomus 2018

Kauniainen: Vuoden 2018 arviointikertomus

Vantaa: Vuoden 2018 arviointikertomus

HUS: Vuoden 2018 arviointikertomus

Pääkaupunkiseudun tarkastustoimien yhteisarvioinnin ohjausryhmä: 

Dan Koivulaakso,yhteisarvioinnin ohjausryhmän puheenjohtaja,
Helsingin tarkastuslautakunta, pj
dan.koivulaakso@gmail.com, 044 5066 613

Paula Viljakainen
Espoon tarkastuslautakunta, pj
paula.viljakainen1@gmail.com, 050 5727 497

Pietari Jääskeläinen
Vantaan tarkastuslautakunta, pj.
pietari.jaaskelainen@vantaa.fi, 050 5829 444

Olavi Filppula
Kauniaisten tarkastusvaliokunta, pj,
olavifilppula@gmail.com, 040 841 0568

Tiina Larsson
HUSin tarkastuslautakunta
pjtiina@tiinalarsson.fi, 044 750 5309

- Ruotsinkielinen tiedote liitteessä 

Paula Katajamäki
Tiedottaja
Helsingin kaupunginkanslia
puh. 0505933426

Avainsanat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunginkanslia on kaupunginvaltuuston ja kaupunginhallituksen suunnittelu-, valmistelu- ja toimeenpanoelin.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Työttömyysaste pieneni kaikilla Helsingin asuinalueilla19.6.2019 11:33:00 EESTTiedote

Helsingin työttömyysaste oli vuoden 2018 lopussa 9,2 prosenttia. Työttömyysaste pieneni vuoden takaisesta reilulla prosenttiyksiköllä. Työttömyysaste laski kaikissa Helsingin suurpiireissä. Eniten pudotusta oli korkeimman työttömyysasteen alueella Itäisessä suurpiirissä. Vähiten työttömyysaste laski Eteläisessä suurpiirissä. Työttömyysasteet vaihtelevat Helsingin isoissa suurpiireissä Eteläisen 5,8 prosentin ja Itäisen 13,4 prosentin välillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme