Jyväskylän yliopistoJyväskylän yliopisto

Palveluja ja hyvinvointia paikallisin voimin

Jaa
Valtakunnallinen kyselytutkimus paljastaa maaseudun sosiaalisten innovaatioiden laajan kirjon
Kuvassa vasemmalla vanhusten palveluasumisyksikkö, jolle Bergön asukkaiden perustama yhteiskunnallinen yritys rakennutti tilat kyläkoulun ja kirjaston yhteyteen.
Kuvassa vasemmalla vanhusten palveluasumisyksikkö, jolle Bergön asukkaiden perustama yhteiskunnallinen yritys rakennutti tilat kyläkoulun ja kirjaston yhteyteen.

Paikallisyhteisöjen omaehtoista toimintaa pidetään perinteisesti maaseudun erityisenä vahvuutena. Jyväskylän yliopiston Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Itä-Suomen yliopiston Karjalan tutkimuslaitos toteuttivat yhteistyössä keväällä 2020 valtakunnallisen kyselyn, jossa paikallistettiin maaseudun sosiaalisia innovaatioita. Kyselyyn ilmoitetut reilut 130 esimerkkiä luovat monipuolisen kuvan niistä ratkaisuista, joita maaseutukylissä ja -kunnissa on kehitetty pyrkimyksenä vahvistaa yhteisöjen hyvinvointia ja elinvoimaa.

Useimpien innovaatioiden taustalla vaikuttaa paikallisyhteisöjen halu löytää vaihtoehtoisia ratkaisuja tilanteissa, joissa kunnalliset palvelut ovat vetäytyneet tai vetäytymässä. Tästä osaltaan kertoo se, että vastauksista useat esittelevät kuntaliitosalueilla kehitettyjä innovaatioita. Alpuan kylässä, joka nykyisin on osa Raahea, asukkaiden perustama osuuskunta ylläpitää päiväkotia ja tuottaa kotipalveluja. Maalahteen liitetyssä Bergössä kylätoimikunnan aloitteesta perustettu yhteiskunnallinen yritys on puolestaan rakentanut koulun yhteyteen tilat vanhusten palveluasumisyksikköä varten. Näin on vastattu asukkaiden toiveeseen siitä, että he iän karttuessa voivat edelleen asua kotisaarellaan.

Yhteisölähtöisen toiminnan myötä maaseudun asukkaiden saataville on myös tuotu sieltä aiemmin puuttuneita palveluja.  Etelä-Pohjanmaan kyliä kiertävä Teuvabiili tarjoaa kylien ikäihmisille aktivointi- ja hyvinvointipalveluja. Pellossa vanha kirjastoauto palvelee nykyisin eri tapahtumia kiertävänä nuorisobussina. Useat vastaajat kuvaavat myös, kuinka kyläyhdistys on hankkinut omistukseensa lakkautetun kyläkoulun ja tuottaa sen tiloissa erilaisia palveluja yhdessä muiden paikallisten toimijoiden kanssa.

Palvelujen ohella maaseudun sosiaaliset innovaatiot kertovat halusta uudistaa demokratiaa. Keskeistä on edistää kanssakäymistä kylien ja kunnan välillä, josta esimerkkinä on Vuolijoen aluelautakuntatoiminta Kainuussa. Varsinais-Suomessa kylien asukkaat voivat puolestaan vaikuttaa kyläneuvottelukuntien kautta. Myös kumppanuuspöydät sekä kuntien yhdistysohjelmat kokoavat toimijoita yhteen ja edistävät asukkaiden, järjestöjen ja kuntien keskinäistä yhteistyötä.

Kiinnostavana yksityiskohtana tutkimuksessa nousee esiin innovaatioiden kansainvälisyys. Napapiirin kyläyhdistys järjestää kesäisin yhteistyössä ruotsalaisen Juoksengin kylän kanssa ”Swim the artic circle” -tapahtuman. Vuoden vaihtuessa kokoonnutaan yhteen ”Do it twice” -juhlien merkeissä. Hankasalmen Observatorio ja revontulien kuuntelulaitteisto ovat puolestaan asiasta kiinnostuneiden käytettävissä mistä päin maailmaa tahansa.

Useimmiten sosiaalisten innovaatioiden ”priimusmoottoreina” toimivat kyläyhdistykset. Niiden kehittymisen ja juurtumisen kannalta oleellista on kuitenkin laaja-alainen yhteistyö paikallisten yhdistysten, yrittäjien ja hankkeiden kesken sekä suhteessa kuntiin.

”Maaseudun sosiaalisten innovaatioiden kokonaiskuva” -hanketta rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö Maaseutupolitiikan neuvoston suosituksesta. Hanke kestää toukokuun 2021 loppuun. Sen seuraavassa vaiheessa paneudutaan maaseudun sosiaalisten innovaatioiden merkitykseen sekä niiden kehittymiseen vaikuttaviin tekijöihin.

Lisätietoa kyselyn tuloksista ja hankkeesta antavat projektitutkijat niina.rantamaki@chydenius.fi (040 0546 504) sekä mari.kattilakoski@uef.fi(050 4494 896)

Avainsanat

Kuvat

Kuvassa vasemmalla vanhusten palveluasumisyksikkö, jolle Bergön asukkaiden perustama yhteiskunnallinen yritys rakennutti tilat kyläkoulun ja kirjaston yhteyteen.
Kuvassa vasemmalla vanhusten palveluasumisyksikkö, jolle Bergön asukkaiden perustama yhteiskunnallinen yritys rakennutti tilat kyläkoulun ja kirjaston yhteyteen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on monitieteinen, Jyväskylän, Oulun ja Vaasan yliopistojen muodostama yliopistokeskus, jonka toimintaa koordinoi Jyväskylän yliopisto. Kokkolan yliopistokeskus Chydenius on aikuisille suunnatun yliopistollisen opetuksen ja oppimisen edelläkävijä sekä kansainvälisesti ja alueellisesti verkottunut tutkimuskumppani.
www.chydenius.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Iäkkäiden ihmisten liikkuminen palautuu hitaasti ennalleen koronaviruspandemian jäljiltä26.4.2024 07:00:00 EEST | Tiedote

Iäkkäiden ihmisten elinpiiri pieneni ja koetut mahdollisuudet liikkua kodin ulkopuolella heikkenivät koronaviruspandemian alussa alkukesällä 2020, vaikka liikunnan määrä lisääntyi. Noin kaksi vuotta pandemian puhkeamisen jälkeen vuosina 2021–2022 tehdyssä seurantatutkimuksessa iäkkäiden ihmisten liikkumisessa tapahtuneiden muutosten havaittiin jossain määrin palautuneen, mutta ei täysin pandemiaa edeltäneelle tasolle.

Vertailututkimus sai jatkoa: Onko suomalaisnuorten kuva yhteiskunnasta muuttunut?24.4.2024 13:39:02 EEST | Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Jyväskylän yliopiston Koulutuksen tutkimuslaitokselle noin 1,2 miljoonan euron rahoituksen kansainväliseen vertailevaan ICCS 2027 -tutkimukseen, jossa arvioidaan 8.-luokkalaisten nuorten yhteiskunnallisia tietoja, asennoitumista kansalaistaitoihin ja kansalaisuuteen sekä sitoutumista ja halukkuutta sitoutua aktiiviseen kansalaisuuteen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye