Pohjois-Savon ELY-keskus

Patalahden lintuvesikunnostus käynnissä

Jaa

Maaningan Patalahden luonnonsuojelualueella on aloitettu kunnostustyöt ympäristöministeriön HELMI-elinympäristöohjelman rahoituksella. Kunnostuksen tavoitteena on parantaa lintukosteikon suojelullista arvoa ja luoda paremmat edellytykset taantuneiden vesilintujen poikastuotannolle.

Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)

Patalahdella ruopataan telaponttoonikaivinkoneella kelluvaa kasvillisuutta. Ruoppausmassaa ei kuljeteta pois, vaan siitä muotoillaan uusia kiinteitä pohjastaan kiinni pysyviä pesimäsaarekkeita. Lisäksi luhta-alueille ruopataan matalan veden allikoita, joissa vesisyvyys on noin 50 cm. Matalan veden alueita tehdään myös upottamalla kelluvaa kasvustoa puulavan päälle kasatulla louheella ja soralla.

Kunnostuksella parannetaan linnuston elinoloja

Työn yhtenä tavoitteena on estää kelluvien kasvillisuuslauttojen ajelehtiminen Patalahdella, ja näin mahdollistaa vesikasvillisuuden muodostuminen. Ruopatuista massoista   muotoillaan   etenkin   lokeille   ja   vesilinnuille sopivia pesimäsaarekkeita. Ruoppauksessa tehdään myös uusia avovesiuomia, joilla pyritään katkaisemaan maayhteys kosteikolle ja näin vaikeuttaa pienpetojen kuten minkin ja supikoiran pääsyä saarekkeisiin.

Vedenlaatua ja vesistön samentumista seurataan aktiivisesti

Ruoppauksesta aiheutuu työnaikaista samentumista Patalahdelle ja alapuoliseen vesistöön. Vedenlaatua ja samentumista seurataan kuvauskopterilla tehtävillä ilmakuvauksilla sekä ennen työtä ja työn jälkeen otettavilla vesinäytteillä.

Kunnostushankkeesta vastaa Pohjois-Savon ELY-keskus, joka on suunnitellut kunnostuksen, hakenut työlle vesilain mukaisen luvan sekä tehnyt sopimukset vesialueen yksityisten omistajien kanssa. Aluehallintovirasto myönsi hankkeelle vesitalousluvan elokuussa 2022. Työt päästiin aloittamaan 14. marraskuuta 2022.

Työn kustannusarvio on noin 100 000 euroa ja sen on määrä valmistua vuoden loppuun mennessä. Työtä valvoo Pohjois-Savon ELY-keskus ja urakoitsijana toimii Koneurakointi Aimo Tikkanen Oy.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus,

Luonnonhoidon asiantuntija Ismo Laakso p. 0295 026 774, ismo.laakso@ely-keskus.fi
Vesitalousasiantuntija Jussi Härkönen p. 0295 026 202 , jussi.harkonen@ely-keskus.fi

Kuvat

Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Ensimmäiset saarekkeet kaivettiin vanhan lintutornin edustalle. (Kuva: Jussi Härkönen, 18.11.2022)
Lataa
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Patalahden kunnostustyö aloitettiin itälaidan luhta-alueen matalan veden allikoiden kaivuulla. (Kuva: Rasmus Rudnäs, 18.11.2022)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.1.202326.1.2023 11:39:09 EET | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,08. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon ja vedenpinta on noussut vuodenvaihteesta 6 cm. Nyt pinnan nousupyrähdys vaikuttaa rauhoittuvan sään pakastuessa, mutta tuskin kääntyy laskevaksi ennen kevättä. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, ja juoksutus on ollut viime viikkoina noin kaksinkertainen ajankohdan keskimääräiseen, mutta kapasiteettiin nähden kuitenkin pienehköä. Pinnat yritetään pitää edelleen kesäkorkeuksissa. Nilsiän reitin alaosassa Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat lähellä ajankohdan keskimääräistä tasoa. Juojärvi on 5 cm ajankohdan keskimääräistä alempana. Säännöstelylupien mukaisiin raja-arvoihin on reilusti pelivaraa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 21 cm alle ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 75,93. Haukiveden pinta on noussut tammikuussa 3 cm ja ennuste näyttää saman suun

Maidontuotanto väheni Pohjois-Savossa reilut kaksi prosenttia vuonna 202223.1.2023 12:59:47 EET | Tiedote

Pohjois-Savossa tuotettiin maitoa viime vuonna 309,5 miljoonaa litraa. Tämä on hieman yli seitsemän miljoonaa litraa vähemmän kuin vuonna 2021, jolloin maitoa toimitettiin meijeriin 316,6 miljoonaa litraa. Koko Suomen maidontuotanto oli viime vuonna 2 149,5 miljoonaa litraa, vähennystä tuli noin 2,5 % edelliseen vuoteen verrattuna. Pohjois-Savon osuus koko Suomen maidontuotannosta oli viime vuonna 14 %.

Työvoimatiekartalla uusia ratkaisuja osaavien tekijöiden saatavuuteen Pohjois-Savossa17.1.2023 14:52:46 EET | Tiedote

Työministeri Tuula Haataisen syksyllä 2021 käynnistämässä Työvoimatiekartta-hankkeessa on selvitetty työvoimapulan ja kohtaanto-ongelmien syitä ja etsitty toimia, joilla työvoiman saatavuutta voitaisiin parantaa koko Suomessa. Paikkoja auki, etsitään tekijät! -tilaisuudessa 17.1.2023 ministeriön johto ja asiantuntijat kertoivat Pohjois-Savon tuloksista. Tilaisuudessa kuultiin myös maakunnan edustajien näkemyksiä työvoiman saatavuuden parantamisesta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme