Pelien avulla terveellisempiä kuluttajavalintoja
– Usein pelaamiseen liitetään aika stereotyyppisiäkin näkemyksiä. Jos mietimme vaikkapa sitä, miten pelaajat esitetään mediassa ja populaarikulttuurissa, näemme usein yksinäisen pelaajan istuvan pimeässä nurkassa syömässä jotain epäterveellistä, kuten sipsejä, energiajuomaa ja pizzaa, kertoo markkinoinnin vanhempi tutkija Henna Syrjälä Vaasan yliopistosta.
– Käänsimme tämän ajatuksen ikään kuin toisinpäin ja halusimme syventää ymmärrystä pelaamisesta, jotta tätä tietoa voitaisiin hyödyntää terveellisten välipalojen kuluttamisessa ja kehittämisessä sekä myöskin murtaaksemme palaajakulttuuriin liittyvää negatiivista stigmaa, hän lisää.
Pelillistäminen osana tuotekehitystä
Co-creative Snacks -hankkeessa on ollut mukana monitieteinen tiimi, johon kuuluu kuluttajatutkijoita Vaasan yliopistosta, aisti- ja pelitutkijoita Turun yliopistosta sekä johtavia elintarvike- ja pakkausalan yrityksiä (Atria Suomi, Fazer Leipomot, Kenzen, PackageMedia, Raisio, Saarioinen, Vaasan/Lantmännen, Arkea).
– Kehitimme ja tutkimme esimerkiksi pelillistettyjä pakkauksia. Toiminnallisten, hedonististen ja sosiaalisten hyötyjen lisäksi kuluttajat kokivat ne hauskana ja käytännöllisenä keinona valistaa kestävämmistä tai terveellisemmistä elintarvikevalinnoista. Myös kuluttajien sitoutuminen brändeihin kasvoi, Henna Syrjälä kuvailee.
Tutkimuksessa kartoitettiin myös erilaisia pelaajatyyppejä, välipaloihin liittyviä elämäntapoja ja välipalasuosikkien suhteellista merkitystä. Ryhmä tutki myös pelaajien ja kuluttajien reaktioita terveysmainoksiin, joissa käytetään erilaisia suostuttelustrategioita. He ottivat käyttöön uusia käsitteitä paikkasidonnaisista hetkistä, joissa pelaamisen käytännöt yhdistyvät välipalojen kulutuskäytäntöihin. Tämä auttoi yrityksiä näkemään tuotesegmentoinnin uudessa valossa.
Hankkeen päätutkija, professori Harri Luomala kertoo, että hanke tuotti tietoa ruokailutottumuksista ja pelaamisen vaikutuksesta jokapäiväiseen elämään ja auttoi tunnistamaan erilaisia pelaajatyyppejä ja välipalamieltymyksiä. Lisäksi se auttoi yrityksiä terveellisten ja houkuttelevien välipalatuotteiden kehittämisessä.
– Tulokset tarjoavat elintarvikeyrityksille erittäin käyttökelpoisia oivalluksia, joiden avulla ne voivat räätälöidä markkinointitoimensa erilaisille pelaajien ja kuluttajien segmenteille, Harri Luomala korostaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Henna Syrjälä, Vaasan yliopisto puh. 029 449 8483, henna.syrjala@uwasa.fi
Harri Luomala, Vaasan yliopisto puh. 029 449 8461, harri.luomala@uwasa.fi
Linkit
Tietoja julkaisijasta
***
Vaasan yliopisto on 5500 henkilön kansainvälinen tiedeyhteisö, joka kouluttaa vastuullisia johtajia ja asiantuntijoita tulevaisuuden tehtäviin. Edistämme kilpailukykyä, innovaatioita ja kestävää kehitystä liiketoiminnassa, teknologioissa ja yhteiskunnassa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Juha Antila Vaasan yliopiston digijohtajaksi3.4.2025 14:03:02 EEST | Tiedote
Diplomi-insinööri Juha Antila on valittu Vaasan yliopiston digijohtajaksi. Hän aloittaa työnsä 12. toukokuuta 2025.
Artificial intelligence is an effective tool in exploring corporate reporting3.4.2025 13:08:59 EEST | Press release
Machine learning methods enable the efficient mining of large amounts of data from corporate reports. In her doctoral dissertation for the University of Vaasa, Finland, Essi Nousiainen presents how the new machine learning-based methods she has developed can be used to examine corporate reporting related to, among other things, responsibility, innovation, and blockchain.
Pk-yritysten kyky innovoida on vahvasti sidoksissa johtajien oppimiseen ja päätöksentekotaitoon2.4.2025 12:17:41 EEST | Tiedote
Toimitusjohtajien tavoilla oppia, soveltaa oppimaansa sekä tehdä päätöksiä on olennainen merkitys pk-yritysten innovatiivisuudelle ja uudistumiskyvylle, esittää Jutta Mäkipelkola Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa. Hänen tutkimuksensa paljastaa, miten toimitusjohtajien osaaminen muovaa pk-yritysten kyvykkyyksiä – ja millainen toimintakulttuuri ajaa innovaatiota.
Puutteellinen uni ei saisi olla tabu työpaikoilla – uusi tutkimus antaa työkaluja unen huomioimiseen johtamisessa1.4.2025 09:26:11 EEST | Tiedote
Puutteellisesta unesta johtuva väsymys on yleinen ja kasvava ongelma työikäisten keskuudessa, mutta univajetta ei usein uskalleta ottaa työelämässä puheeksi. Työpaikoilla tulisikin paitsi luoda avoimempi keskustelukulttuuri unen suhteen, myös kehittää yhdessä keinoja väsymyksen tuomista haasteista selviytymiseen, esittää Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa.
Tekoälystä tehokas apu yritysten raportoinnin tutkimiseen31.3.2025 09:35:48 EEST | Tiedote
Koneoppimismenetelmät mahdollistavat yritysraporttien suuren datamäärän tehokkaan louhinnan. Essi Nousiainen esittää Vaasan yliopistolle tekemässään väitöskirjassa, kuinka hänen muodostamillaan uusilla koneoppimispohjaisilla menetelmillä voidaan tutkia yritysten raportointia liittyen muun muassa vastuullisuuteen, innovatiivisuuteen sekä lohkoketjuihin.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme