Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Peruskoulun päättävistä 92 prosenttia siirtyi tutkintotavoitteiseen koulutukseen

Jaa

Helsingissä peruskoulun päättäneiden nuorten välitön siirtyminen toisen asteen tutkintoon johtavaan koulutukseen on kohentunut 2010-luvulla. Viime vuosina kehityskulku on tasoittunut, ja vuoden 2018 yhteishakutietojen mukaan jatkokoulutukseen siirtyneiden osuus on vähentynyt.

Kuva: Julia Kivelä, MyHelsinki Material Bank.
Kuva: Julia Kivelä, MyHelsinki Material Bank.

Vuonna 2017 peruskoulun 9. luokan Helsingissä päättäneistä nuorista 92 prosenttia siirtyi toisen asteen tutkintoon johtavaan koulutukseen saman vuoden syksyllä. Valmistaviin koulutuksiin ja peruskoulun kymppiluokalle siirtyi 4,6 prosenttia nuorista. Kaikkiaan näihin jatkokoulutuksiin siirtyi vuonna 2017 Helsingissä peruskoulun päättäneistä nuorista reilu 96 prosenttia, joka on lähes sama osuus kuin koko maassa, 97 prosenttia.

Kokonaan näiden koulutusten ulkopuolelle jäi Helsingissä peruskoulun päättäneistä nuorista lähes neljä prosenttia, eli 185 nuorta. Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden nuorten määrä kasvoi edellisestä vuodesta.

Yhteishaussa useampi jäi ilman paikkaa

Kevään 2018 lukion ja ammatillisen koulutuksen yhteishaussa 96 prosenttia kaikista samana vuonna peruskoulun 9. luokan päättäneistä alle 18-vuotiaista helsinkiläisistä sai koulutuspaikan. Ja 95 prosenttia valituista nuorista vastaanotti koulutuspaikan. Helsinkiläisistä peruskoulun päättäneistä hakijoista 75 prosenttia haki ensisijaisesti lukiokoulutukseen, ja 25 prosenttia haki ensisijaisesti ammatilliseen koulutukseen.

Valitsematta jääneiden ja paikkaa vastaanottamattomien osuus hakijoista kasvoi selvästi viime vuodesta. Vuonna 2017 yhteishaussa ilman paikkaa jääneitä helsinkiläisiä oli 3,5 prosenttia hakijoista eli 159 nuorta. Vuonna 2018 osuus oli 5,3 prosenttia, ja opiskelupaikkaa vaille jääneiden nuorten lukumäärä oli 245. Yhteishaun jälkeen ilman paikkaa jääneet nuoret voivat hakea koulutuspaikkaa valmistavan koulutuksen haussa sekä eri koulutusten lisähauissa.

16–18-vuotiaista nuorista 87 prosenttia suorittaa toisen asteen tutkintoa

Helsinkiläisistä 16–18-vuotiaista nuorista 63 prosenttia suoritti tutkintoa lukiossa, ja 25 prosenttia ammatillisessa koulutuksessa vuoden 2017 syksyllä. Helsinkiläisten nuorten osallistuminen toisen asteen koulutukseen on pysynyt melko samana edelliset neljä vuotta, vain lukiokoulutukseen osallistuminen on hieman kasvanut.

Etenkin vieraskielisten nuorten osallistuminen toisen asteen opetukseen on lisääntynyt. Vuonna 2010 vain noin puolet vieraskielisistä 16–18-vuotiaista oli toisen asteen koulutuksessa, mutta vuonna 2017 jo 69 prosenttia. Vieraskielisten osuus on kasvanut sekä lukio- että ammatillisessa koulutuksessa. Tätä selittävät osaltaan koulutusjärjestelmämuutosten lisäksi maahanmuuttajien toisen sukupolven kasvanut osuus ulkomaalaistaustaisista perusasteen päättävällä ikäluokalla.

Lue lisää:

Nuorten koulutus Helsingissä, tilastoja 2018: 23

Yhteystietoja:

Sanna Ranto, tutkija, 040 3344788, sanna.ranto@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:

Nina Rintala, tiedottaja, 040 685 76 90, nina.rintala@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Julia Kivelä, MyHelsinki Material Bank.
Kuva: Julia Kivelä, MyHelsinki Material Bank.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki 5G -tukiasemien muotoilukilpailun voittajaksi valittiin Stadika10.1.2019 17:00Tiedote

Helsingin kaupunki, Elisa ja Nokia etsivät yhteistyössä muotoilualan asiantuntijajärjestö Ornamon kanssa tyylikästä mallia Helsinki 5G -tukiasemille ja -verkkoympäristölle. Syyskuussa 2018 julkistetussa muotoilukilpailussa haettiin uniikkia ja helposti monistettavaa ulkoasuratkaisua, jota voitaisiin soveltaa Helsingin katukuvassa. Parhaiten kilpailun kriteerit täytti Stadika-niminen ehdotus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme