Vaasan kaupunki - Vasa stad

Petri Ala-Maunus första privata utställning i Vasa

Dela

På utställningen som öppnas i Österbottens museum den 30 september fungerar landskapsmåleriet som en tidsmässig länk mellan det förflutna och nutiden. Konstnär Petri Ala-Maunus nyaste verk bildar en helhet som har fördelats och integrerats i två olika utrymmen i huvudsak med Karl Hedmans klassiska samling.

Petri Ala-Maunus: History and Utopia of Landscape (detalj), 2018-19. Foto: Jefunne Gimpel.
Petri Ala-Maunus: History and Utopia of Landscape (detalj), 2018-19. Foto: Jefunne Gimpel.

Konstnär Petri Ala-Maunus (f. 1970) har blivit känd för sina romantiska landskapsmålningar i stort format. På sin första museala privata utställning History and Utopia of Landscape presenterar han sin nyaste produktion och skapar en dialog med Vasas klassiska Karl Hedmans samling. Utställningen har fördelats mellan två utrymmen. l det ena kan man betrakta Ala-Maunus stora verk History and Utopia of Landscape (2018-19) tillsammans med i huvudsak utvalda landskapsmålningar ur Hedmans samling. I det andra smälter Ala-Maunus verk in som en del av den historiska samlingen på Hedmanska våningen i Österbottens museums äldre del.     

Verket som utställningen fått sitt namn av, History and Utopia of Landscape, visades för första gången på Finlands största konsttävling Ars Fennica 2019. Verkets storlek (14 meter) erbjuder besökaren en psykofysisk upplevelse när hen kan stiga in i landskapet. Därför finns det i utställningsrummet ett ställe som har märkts ut som en ”selfie spot”, där man kan ta en bild av sig själv som en del av landskapet.  

–Målningen är till storleken monumental och innehållsmässigt en syntes, där konstnären förverkligar det idealiska landskapet. Den har sina rötter i den düsseldorfska inriktningen, där landskapsmåleriets tradition förenar flera delar från olika landskap, vilka sammansmälter till en fiktiv helhet, berättar utställningschef Maaria Salo från Vasa stads museer, som också är utställningens kurator.  

Dialogen med den konsthistoriska landskapsmålningen har skapats  i huvudsak med hjälp av verken i Hedmans samling. På utställningen visas olika skeden i landskapsmåleriets tillkomst från 1600-talet varifrån man förflyttar sig längs en tidslinje i landskapets dramatiska stormar.

Werner Holmbergs sista verk Finländskt landskap, inte slutförd (1860) är en av de centrala verken på utställningen, då den düsseldorfska inriktningen också var en av Ala-Maunus utgångspunkter utöver den amerikanska Hudson River-inriktningen. En utformning av landskapet i en modernare riktning samt en förändring i en expressivare riktning kan man se i Ellen Thesleffs verk Forte dei Marmi. Samlingsverken utgör endast ett litet urval i huvudsak ur Hedmans samling och fungerar som exempel på landskapsmåleriets utveckling i konsthistorien. 

Tidens patina 

Ala-Maunus som är känd för sina solnedgångar och mäktiga och dramatiska landskap målar temat med collageteknik, med olika element som fogas samman. Konstnären som inspirerats av torgkonst, Vakttornet-tidningen, düsseldorfska och Hudson-inriktningarna fogar även ett tidsperspektiv till sina landskap. Det bygger delvis på målningarnas materiella åldrande. Nutidskonstnärens synvinkel är nästan motsatt jämfört med konservatorernas som försöker avlägsna tidens patina från konstverken. Tidens patina tar sig uttryck i palettens rostbruna eller gulaktiga nyanser. Han låter färgen rinna abstrakt längs ytan för att liksom påminna om det som skedde i måleriets historia med den föreställande aspekten.  

Den Österbottenbördige Petri Ala-Maunus är hemma från Kuortane men bor och arbetar i Helsingfors. Konstnären har med sitt säregna sätt att måla sökt okonventionella lösningar för alla allmänt bekanta teman såsom solnedgång. Ala-Maunus är kompromisslös i sin konst, och samtidigt en storfavorit bland publiken. Förutom verket som bär utställningens namn är alla målningar nya och planerade enkom för den här utställningen. 

Petri Ala-Maunus: Utställningen History and Utopia of Landscape visas i Österbottens museum 30.9.2020-31.1.2021.

Kringprogram 

I anslutning till utställningen ordnas kringprogram. Lördagen 17.10 deltar Petri Ala-Maunus i Artist Talk kl. 13 på finska. Lördag 28.11 kuratorsrunda under ledning av Maaria Salo kl. 13 på finska och kl. 14 på svenska.

I januari 2021 planeras en sakkunnigföreläsning med FD Anne-Maria Pennonen, amanuens vid Ateneum konstmuseum. Exakt datum meddelas senare. 

Informationsbilder: https://kuvapankki.vaasa.fi/s/CFI0FQoQnmLyE9bX/fo

Nyckelord

Kontakter

uställningschef Maaria Salo,
Vasa stads museer,
tfn 040 353 7377,
maaria.salo@vaasa.fi

Bilder

Petri Ala-Maunus: History and Utopia of Landscape (detalj), 2018-19. Foto: Jefunne Gimpel.
Petri Ala-Maunus: History and Utopia of Landscape (detalj), 2018-19. Foto: Jefunne Gimpel.
Ladda ned bild
Det stora verket History and Utopia of Landscape (2018-19) på 14 meter som Petri Ala-Maunus målade till Ars Fennica utställningen. Foto: Jefunne Gimpel.
Det stora verket History and Utopia of Landscape (2018-19) på 14 meter som Petri Ala-Maunus målade till Ars Fennica utställningen. Foto: Jefunne Gimpel.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Vaasan kaupunki - Vasa stad
Vaasan kaupunki - Vasa stad
PL / PB 3
65101 Vaasa

+358 6 325 1111http://www.vaasa.fi

Aina aurinkoinen Vaasa on Pohjolan energiapääkaupunki, jossa yhdistyvät innovatiivisuus, teknologia, laadukkaat palvelut, monipuolinen koulutus- ja kulttuuritarjonta sekä energinen meininki.

Alltid soliga Vasa är Nordens energihuvudstad som förenar innovativitet, teknologi, högklassiga tjänster, mångsidigt utbildnings- och kulturutbud och positiv energi.

Följ Vaasan kaupunki - Vasa stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vaasan kaupunki - Vasa stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum