Aluehallintovirasto

Pielisen vesiolot paranevat kuivuus- ja tulvatilanteissa – vedenkorkeuden säätely mahdollista tilannekohtaisesti

Jaa

Veden juoksutusta koskevia määräyksiä Kaltimon voimalaitoksella muutetaan niin, että matalista ja korkeista vedenkorkeuksista aiheutuvat haitat vähenevät Pielisellä. Aluehallintoviraston tekemä päätös mahdollistaa Pielisen vedenkorkeuden säätelyn tilannekohtaisesti.

Aluehallintovirasto on antanut 16.4.2021 päätöksen, joka antaa Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle mahdollisuuden vaikuttaa veden juoksutukseen Kaltimon voimalaitoksella ja Pielisen vedenkorkeuteen kuivien ja tulvatilanteiden aikana. Tarkoituksena on vähentää tulvasta ja kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia. Samalla varaudutaan myös ilmastonmuutoksesta aiheutuviin kuivuus- ja tulvariskeihin. Muutoksilla ei vaikuteta Pielisen ylä- ja alapuolisten vesistöjen kuivuus- ja tulvatilanteisiin.

Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi. Sen valuma-alue on laaja ja vähäjärvinen. Pielistä juoksutetaan Kaltimon voimalaitoksella luonnontilaista virtaamaa vastaavasti. Järven vedenkorkeudet noudattavat luonnontilaista vaihtelua ja korkeus vaihtelee paljon eri vuodenaikoina.

Suuresta vedenkorkeuden vaihtelusta seuraa monenlaisia ongelmia. Tulva aiheuttaa vahinkoja teollisuudelle, taajamille ja haja-asutusalueille. Lisäksi tulvat vaikeuttavat vesiliikennettä ja rantojen käyttöä paikoin huomattavasti. Alhainen vedenkorkeus aiheuttaa maisemahaittaa ja vaikeuttaa Pielisen rantojen ja rantakiinteistöjen käyttöä, uittoa, vesiliikennettä ja kalastusta. Vahinkoja on vähennetty poikkeusjuoksutuksilla, joita on ollut yhteensä 12 kertaa vuodesta 1980 lähtien.

Pohjois-Karjalan ELY-keskus on selvittänyt laajasti erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa Pielisen haitallisiin vedenkorkeuksiin muutoin kuin vesilain vaarantorjuntasäännösten perusteella. ELY-keskus haki Pielisen juoksutusmääräysten muuttamista vuonna 2019. Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi asiassa 16.4.2021 päätöksen. Päätöksen myötä myös UPM Energy Oy:n Kaltimon voimalaitoksen lupaan lisättiin uusia määräyksiä. Niiden tarkoituksena on vähentää tarvetta hakea yksittäisiä poikkeuslupia.

Vaikutukset veden korkeuteen Pielisellä

Pielisen juoksutus Kaltimon voimalaitoksella tapahtuu luonnonmukaista vedenkorkeutta vastaavasti. Tulvan tai muun vahinkoa aiheuttavan poikkeuksellisen vesitilanteen uhatessa on Pielisen vedenkorkeuteen tähän mennessä voitu vaikuttaa yksittäisillä, tilannekohtaisilla päätöksillä. Nyt tehty päätös antaa pysyvän luvan poiketa luonnonmukaisesta juoksutuksesta, jotta voidaan varautua ennustettavissa olevaan poikkeukselliseen vesitilanteeseen. Poikkeusjuoksutus on mahdollista valvontaviranomaisen eli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen aloitteesta.

Muutoksen myötä Pielisen alimmat vedenkorkeudet tulevat nousemaan noin 0,20–0,25 metriä, kun kuivana kautena on tarpeen poiketa luonnonmukaisista vedenkorkeuksista. Vastaavasti, jos luonnonmukaisista vedenkorkeuksista on tarpeen poiketa tulvan vuoksi, ylimmät vedenkorkeudet laskevat tavallisesti noin 0,10–0,15 metriä ja enimmillään noin 0,35–0,40 metriä verrattuna luonnonmukaisiin vedenkorkeuksiin. Vedenkorkeus palautetaan takaisin luonnontilaiseksi, kun kuivuus tai tulvatilanne on mennyt ohi.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu

Itä-Suomen aluehallintoviraston 16.4.2021 tekemä päätös nro 34/2021 löytyy vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta. Päätös löytyy helposti, kun kirjoittaa hakusanat-kenttään päätöksen diaarinumeron ISAVI/2158/2019.

Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksiannetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.

Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupia myöntäessään aluehallintovirasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.


Lisätietoja

Itä-Suomen aluehallintovirasto:
ympäristölupavastuualueen johtaja Johanna Ahonen, p. 0295 016 867
ympäristöneuvos Martti Häikiö, p. 0295 017 040 (asian esittelijä, paikalla 19.4.2021 alkaen)
ympäristöneuvos Hennamaarit Korhonen, p. 0295 016 501

Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
vesienhoidon johtava asiantuntija Paula Mononen, p. 0295 026 204

UPM Energy Oy ja Kuurnan Voima Oy:
asiamies, varatuomari Kaj Hellsten, p. 040 748 2211

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Regionförvaltningsverket i Södra Finland övervakade 2020 i synnerhet förmedlingsrörelsernas ansvarsförsäkringar, energicertifikat och ytangivelser18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Registerärenden Förmedlingsrörelser som idkar mäklarverksamhet ska registrera sig i registret över förmedlingsrörelser som drivs av regionförvaltningsverket. Med mäklarverksamhet avses sådan verksamhet där en förmedlingsrörelse för att få ekonomisk nytta för samman en köpare och en försäljare eller en hyresvärd och en hyresgäst. Regionförvaltningsverket i Södra Finland avgjorde 515 ärenden gällande registret över förmedlingsrörelser, vilka huvudsakligen gällde registrering av en ny förmedlingsrörelse eller anmälan om ändring i registeruppgifterna för en förmedlingsrörelse som redan införts i registret, såsom ändring av ansvarspersoner som ingår i bolagets ledning, byte av ansvarig föreståndare eller ändring av ansvarsförsäkring. Från registret över förmedlingsrörelser ströks 82 rörelser. Den vanligaste orsaken till detta var att rörelsen hade upphört med sin verksamhet enligt uppgifterna i handelsregistret. I registret över förmedlingsrörelser som drivs av Regionförvaltningsverket i Sö

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoi vuonna 2020 tehostetusti välitysliikkeiden vastuuvakuutuksia, energiatodistuksia ja pinta-alailmoittelua18.5.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Rekisteriasiat Välitystoimintaa harjoittavan välitysliikkeen tulee rekisteröityä aluehallintoviraston ylläpitämään välitysliikerekisteriin. Välitystoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, jossa välitysliike taloudellisen hyödyn saamiseksi saattaa ostajan ja myyjän tai vuokranantajan ja vuokralaisen kosketuksiin toistensa kanssa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto ratkaisi 515 välitysliikerekisteriin liittyvää asiaa, jotka olivat pääosin uuden välitysliikkeen rekisteröintejä tai rekisterissä olevan välitysliikkeen rekisteritietoihin liittyviä muutosilmoituksia kuten yhtiön johtoon kuuluvien vastuuhenkilöiden, vastaavan hoitajan tai vastuuvakuutuksen muutoksia. Välitysliikerekisteristä poistettiin 82 liikettä. Yleisin poiston syy oli se, että kaupparekisteritietojen mukaan liike oli lopettanut toimintansa. Etelä-Suomen aluehallintoviraston välitysliikerekisteriin oli vuoden 2020 lopussa merkitty yhteensä 812 välitysliikettä. Valvontapäätökset Etelä-Suomen aluehallintovirastolle tehtiin välitysl

Kuolemaan johtaneesta työturvallisuusrikoksesta 130 000 euron yhteisösakko kaivosyhtiölle17.5.2021 14:28:48 EEST | Tiedote

Lapin käräjäoikeus tuomitsi 30.4.2021 kaivosyhtiölle 130 000 euron yhteisösakon työturvallisuusrikoksesta. Tuomio liittyy Kittilän kaivoksella joulukuussa 2016 sattuneeseen työtapaturmaan, missä kaivinkoneenkuljettaja menehtyi pudottuaan koneen mukana 25 metriä syvään avoimeen louhokseen. Kaivinkoneenkuljettaja kuului työryhmään, joka teki kunnossapitotyötä louhoksen ylemmälle tasolle johtavalla kaivoskäytävällä.

Under 2020 effektiviserade regionförvaltningsverket tillsynen över indrivningsbyråerna, utredde hur överbetalningar behandlas och införde ett elektroniskt indrivningsregister17.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

I ett projekt som gällde indrivning utredde Regionförvaltningsverket i Södra Finland vilka rutiner indrivningsbyråerna har i sådana fall där gäldenären har använt fel referensnummer vid betalningen eller i misstag betalat ett för stort belopp. Också tillsynen effektiviserades och ett elektroniskt indrivningsregister togs i bruk.

Aluehallintovirasto tehosti perintätoimistojen valvontaa, selvitti liikamaksujen käsittelytapaa ja otti käyttöön sähköisen perintärekisterin vuonna 202017.5.2021 10:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintoviraston perintää koskevassa hankkeessa selvitettiin perintätoimistojen toimintatapoja tapauksissa, joissa velallinen oli maksanut vahingossa liikaa tai suorittanut maksun puutteellisin viitetiedoin. Myös valvontaa tehostettiin ja otettiin käyttöön sähköinen perintärekisteri.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme