Pielisen vesiolot paranevat kuivuus- ja tulvatilanteissa – vedenkorkeuden säätely mahdollista tilannekohtaisesti
Aluehallintovirasto on antanut 16.4.2021 päätöksen, joka antaa Pohjois-Karjalan ELY-keskukselle mahdollisuuden vaikuttaa veden juoksutukseen Kaltimon voimalaitoksella ja Pielisen vedenkorkeuteen kuivien ja tulvatilanteiden aikana. Tarkoituksena on vähentää tulvasta ja kuivuudesta aiheutuvia haitallisia vaikutuksia. Samalla varaudutaan myös ilmastonmuutoksesta aiheutuviin kuivuus- ja tulvariskeihin. Muutoksilla ei vaikuteta Pielisen ylä- ja alapuolisten vesistöjen kuivuus- ja tulvatilanteisiin.
Pielinen on Suomen neljänneksi suurin järvi. Sen valuma-alue on laaja ja vähäjärvinen. Pielistä juoksutetaan Kaltimon voimalaitoksella luonnontilaista virtaamaa vastaavasti. Järven vedenkorkeudet noudattavat luonnontilaista vaihtelua ja korkeus vaihtelee paljon eri vuodenaikoina.
Suuresta vedenkorkeuden vaihtelusta seuraa monenlaisia ongelmia. Tulva aiheuttaa vahinkoja teollisuudelle, taajamille ja haja-asutusalueille. Lisäksi tulvat vaikeuttavat vesiliikennettä ja rantojen käyttöä paikoin huomattavasti. Alhainen vedenkorkeus aiheuttaa maisemahaittaa ja vaikeuttaa Pielisen rantojen ja rantakiinteistöjen käyttöä, uittoa, vesiliikennettä ja kalastusta. Vahinkoja on vähennetty poikkeusjuoksutuksilla, joita on ollut yhteensä 12 kertaa vuodesta 1980 lähtien.
Pohjois-Karjalan ELY-keskus on selvittänyt laajasti erilaisia mahdollisuuksia vaikuttaa Pielisen haitallisiin vedenkorkeuksiin muutoin kuin vesilain vaarantorjuntasäännösten perusteella. ELY-keskus haki Pielisen juoksutusmääräysten muuttamista vuonna 2019. Itä-Suomen aluehallintovirasto antoi asiassa 16.4.2021 päätöksen. Päätöksen myötä myös UPM Energy Oy:n Kaltimon voimalaitoksen lupaan lisättiin uusia määräyksiä. Niiden tarkoituksena on vähentää tarvetta hakea yksittäisiä poikkeuslupia.
Vaikutukset veden korkeuteen Pielisellä
Pielisen juoksutus Kaltimon voimalaitoksella tapahtuu luonnonmukaista vedenkorkeutta vastaavasti. Tulvan tai muun vahinkoa aiheuttavan poikkeuksellisen vesitilanteen uhatessa on Pielisen vedenkorkeuteen tähän mennessä voitu vaikuttaa yksittäisillä, tilannekohtaisilla päätöksillä. Nyt tehty päätös antaa pysyvän luvan poiketa luonnonmukaisesta juoksutuksesta, jotta voidaan varautua ennustettavissa olevaan poikkeukselliseen vesitilanteeseen. Poikkeusjuoksutus on mahdollista valvontaviranomaisen eli Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen aloitteesta.
Muutoksen myötä Pielisen alimmat vedenkorkeudet tulevat nousemaan noin 0,20–0,25 metriä, kun kuivana kautena on tarpeen poiketa luonnonmukaisista vedenkorkeuksista. Vastaavasti, jos luonnonmukaisista vedenkorkeuksista on tarpeen poiketa tulvan vuoksi, ylimmät vedenkorkeudet laskevat tavallisesti noin 0,10–0,15 metriä ja enimmillään noin 0,35–0,40 metriä verrattuna luonnonmukaisiin vedenkorkeuksiin. Vedenkorkeus palautetaan takaisin luonnontilaiseksi, kun kuivuus tai tulvatilanne on mennyt ohi.
Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu
Itä-Suomen aluehallintoviraston 16.4.2021 tekemä päätös nro 34/2021 löytyy vesi- ja ympäristölupien tietopalvelusta. Päätös löytyy helposti, kun kirjoittaa hakusanat-kenttään päätöksen diaarinumeron ISAVI/2158/2019.
Vesi- ja ympäristölupien tietopalvelu on aluehallintoviraston ylläpitämä palvelu, josta löytyy aluehallintovirastossa vireille tulleet, tiedoksiannetut ja päätetyt vesi- ja ympäristölupa-asiat sekä niihin liittyvät asiakirjat, jotka julkaistaan julkisessa tietoverkossa.
Aluehallintovirasto ratkaisee ympäristönsuojelu- ja vesilain mukaisia hakemusasioita. Ympäristö- ja vesiluvituksen tavoitteena on ennaltaehkäistä ympäristön pilaantumista ja sen vaaraa. Lupia myöntäessään aluehallintovirasto sovittaa yhteen ympäristön käyttöä ja ympäristöön vaikuttavia toimintoja ekologisesti kestävällä tavalla.
Lisätietoja
Itä-Suomen aluehallintovirasto:
ympäristölupavastuualueen johtaja Johanna Ahonen, p. 0295 016 867
ympäristöneuvos Martti Häikiö, p. 0295 017 040 (asian esittelijä, paikalla 19.4.2021 alkaen)
ympäristöneuvos Hennamaarit Korhonen, p. 0295 016 501
Pohjois-Karjalan ELY-keskus:
vesienhoidon johtava asiantuntija Paula Mononen, p. 0295 026 204
UPM Energy Oy ja Kuurnan Voima Oy:
asiamies, varatuomari Kaj Hellsten, p. 040 748 2211
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Viestintä
Aluehallintoviraston viestintä palvelee toimittajia arkisin klo 9 - 16. Oheinen numero ohjaa vaihteeseen.
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Aluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Kontaktpunkttjänsterna i Tillstånds- och tillsynsverket1.7.2025 13:57:59 EEST | Pressmeddelande
Kontaktpunktsuppgifterna enligt Europeiska unionens direktiv om förnybar energi, förordningen om kritiska råmaterial och förordningen om nettonollindustrin kombineras i Tillstånds- och tillsynsverket som inleder verksamheten 2026.
Yhteyspistepalvelut Lupa- ja valvontavirastossa26.6.2025 10:31:47 EEST | Tiedote
Euroopan unionin uusiutuvan energian direktiivin, kriittisten raaka-aineiden asetuksen sekä nettonollateollisuuden asetuksen mukaiset yhteyspistetehtävät yhdistyvät vuonna 2026 aloittavassa Lupa- ja valvontavirastossa.
Supervision of wild berry picking: occupational safety and health authority is prepared to investigate pickers’ status26.6.2025 07:57:00 EEST | Press release
According to preliminary information received by the occupational safety and health authority, the organisation of picking and pickers’ backgrounds will be even more diverse this year. Inspectors will likely need to determine whether pickers are in an employment relationship or if they fall under the category of pickers as defined in the Berry Act. This determination is not based on the title of the contract, but rather on how the work is actually organized in practice.
Tillsyn över plockning av vilda bär: arbetarskyddsmyndigheten förbereder sig på att utreda plockarnas ställning26.6.2025 07:57:00 EEST | Pressmeddelande
Enligt de förhandsuppgifter som arbetarskyddsmyndigheten fått kommer organiseringen av plockningen och plockarnas bakgrund i år att vara mer varierande än tidigare. Vid inspektionerna blir man sannolikt tvungen att utreda om plockarna är anställda eller sådana plockare som avses i bärlagen. Det är inte avtalets namn som avgör, utan hur arbetet de facto har ordnats.
Luonnonmarjanpoiminnan valvonta: työsuojeluviranomainen varautuu selvittämään poimijoiden asemaa26.6.2025 07:57:00 EEST | Tiedote
Työsuojeluviranomaisen saamien ennakkotietojen mukaan poiminnan organisointi ja poimijoiden taustat tulevat tänä vuonna olemaan entistä moninaisempia. Tarkastuksilla joudutaan todennäköisesti selvittämään, ovatko poimijat työsuhteessa vai marjalain tarkoittamia poimijoita. Sopimuksen nimi ei ratkaise, vaan se, miten työ on tosiasiallisesti järjestetty.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme