Kainuun ELY-keskus

Pieni-Paljakan tuulivoimahankkeen lausunto ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta valmistunut

Jaa

Kainuun ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisen lausunnon Pieni-Paljakan tuulivoimahankkeen YVA-ohjelmasta.

Pieni-Paljakan tuulivoimahanke sijoittuu Puolangan ja Ristijärven kuntien rajalle.
Pieni-Paljakan tuulivoimahanke sijoittuu Puolangan ja Ristijärven kuntien rajalle.

Prokon Wind Energy Finland Oy suunnittelee Pieni-Paljakan alueelle enintään 9 tuulivoimalan suuruista tuulivoimapuistoa. Voimaloiden kokonaiskorkeus on enintään 300 metriä ja yksikköteho 6–10 MW. Hankealue sijaitsee Puolangan ja Ristijärven kunnan alueella Hyrynsalmen kunnan rajalla. Hankealueen pinta-ala on noin 12,7 km2. 

Ympäristövaikutusten arvioinnissa tarkastellaan hankkeen eli Pieni-Paljakan tuulivoimahankkeen toteuttamisen vaihtoehtoja sekä niiden vaikutuksia YVA-lain ja -asetuksen edellyttämällä tavalla. Ympäristövaikutusten arviointiohjelma on hankkeesta vastaavan laatima esitys YVA-menettelyssä tehtävistä selvityksistä ja käytettävistä arviointimenetelmistä. 

YVA-ohjelmassa tarkasteltaviksi vaihtoehdoiksi esitetiin VE1: 9 voimalaa Puolangan ja Ristijärven kuntien alueelle, VE2: Ristijärven kunnan alueelle rakennetaan 6 tuulivoimalaa. VE3: Puolangan kunnan alueelle rakennetaan 3 tuulivoimalaa. Lisäksi tarkastelussa on vertailuna vaihtoehto, jossa hanke jätetään toteuttamatta (vaihtoehto VE0).  

Kainuun ELY-keskus kuulutti YVA-menettelyn yhteysviranomaisena arviointiohjelman helmikuussa 2022. ELY-keskukselle jätettiin yhteensä 22 lausuntoa ja 17 mielipidettä.  

Saaduissa lausunnoissa ja mielipiteissä nousi esiin erityisesti hankkeen yhteisvaikutukset muiden tuulivoimahankkeiden kanssa sekä vaikutukset luontoonja luontomatkailuun.  

Yhteysviranomainen toteaa, että arviointiohjelmassa on tuotu tarpeellisessa määrin esille YVA-lain osoittamat tiedot. Johtopäätöksissä todetaan, että yhteisvaikutusten arviointiin tulee panostaa ja se tulee nähdä yhtenä merkittävänä tarkastelun kohteena ympäristövaikutuksia arvioidessa. 

Sähkönsiirronvaihtoehdot sekä niiden ympäristövaikutukset tulee avata kattavammin. Riittävän osallistumisen takaamiseksi ja sosiaalisten vaikutusten selvittämiseksi yhteysviranomainen suosittelee asukaskyselyn tekemistä YVA-menettelyn aikana. Lisäksi yhteysviranomainen korostaa, että ympäristövaikutusten arvioinnissa tulee panostaa luontoselvityksiin ja selvittää vaikutukset läheisiin luonnonsuojelualeisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kainuun ELY-keskus
ympäristöasiantuntija Jouko Saastamoinen
p. 0295 023 889
jouko.saastamoinen@ely-keskus.fi

Kuvat

Pieni-Paljakan tuulivoimahanke sijoittuu Puolangan ja Ristijärven kuntien rajalle.
Pieni-Paljakan tuulivoimahanke sijoittuu Puolangan ja Ristijärven kuntien rajalle.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kainuun ELY-keskus
Kainuun ELY-keskus
Kalliokatu 4
87100 Kajaani

029 502 3500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kainuu

Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Liikenteeseen ja infrastruktuuriin liittyvät palvelut Kainuun alueelle tarjoaa Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kainuun ELY-keskus

Kainuun jätehuollon kuntayhtymälle asetettu uhkasakko määrätty maksuun2.5.2022 15:42:26 EEST | Tiedote

Kainuun jätehuollon kuntayhtymän Majasaaren jätekeskuksen suoto- ja jätevesien käsittelyä koskeva 20 000 euron uhkasakko on määrätty maksuun. Uhkasakon tarkoitus on tehostaa hallintapakkopäätöstä, jotta jätekeskuksen jäte- ja suotovesien käsittely saadaan ympäristöluvan mukaiseksi. Uhkasakko on tuomittu maksuun nyt toisen kerran. Aiemmin vuonna 2020 kuntayhtymälle tuli maksettavaksi uhkasakkoa 40 000 euroa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme