Helsingin seudun kauppakamari

Pk-yritykset uudistuvat liian hitaasti – ChamberLink tekee startup-yhteistyön aloittamisesta helpompaa kuin ikinä

Jaa

Mielikuva Suomesta innovatiivisena ja paljon yhteistyötä tekevänä taloutena on osin harhainen. Suomen elinkeinoelämä ei ole mitenkään poikkeuksellisen innovatiivinen. Suomessa huomattavasti pienempi osa yrityksistä tuo uusia tuotteita markkinoille kuin monessa muussa Euroopan maassa.

Työ- ja elinkeinoministeriön Kestävän kasvun agenda -raportti osoittaa, että yritysten T&k-menot ovat hiipuneet nopeasti.

Raportin mukaan erityisesti pk-yritysten osuus uusia tuotteita lanseeranneista yrityksistä on Suomessa huomattavasti alhaisempi kuin eurooppalaisissa edelläkävijämaissa. Pk-yritysten osuus t&k-toiminnan menoista on myös merkittävästi OECD-maiden keskiarvoa alempi.

Helsingin seudun kauppakamari ja startup EEX Oy tarjoavat ratkaisuksi startup-yhteistyötä. Yhteistyöhanke ChamberLink avaa vakiintuneille, myös pienille ja keskisuurille, yrityksille helpon väylän tutustua startup-yhteistyön mahdollisuuksiin. ChamberLink alkaa sarjalla matching-tapahtumia. Kun potentiaalinen match löytyy, tuetaan yrityksiä yhteistyön aloittamisessa ja kartoitetaan tilanteeseen parhaiten soveltuvia yhteistyömalleja.

“Mikä ala ei ole murroksessa niin, että yritykset pärjäisivät ilman muutosta ja uudenlaista yhteistyötä?” Tapio Peltonen, EEX Oy:n perustaja kysyy. Ensimmäisessä matching-tapahtumassa tämän viikon perjantaina 30.11. kaupan alan yritykset ja startupit tunnustelevat yhteistyötä. Tavoitteena on useampi onnistunut match, potentiaalinen yhteistyökumppanuus, jota lähteä syventämään.

“Yhteistyö on helpoin tapa löytää uusia lähtöjä kasvuun” sanoo Peltonen. Kasvu tapahtuu Peltosen mukaan kahdella tavalla: joko luodaan uusia asiakkuuksia ja kumppanuuksia nykyisille ratkaisuille tai sitten yhdistetään uusia asioita uudenlaisiksi myytäviksi kokonaisuuksiksi.

Yhteistyö vaatii monesti oikeaa ajoitusta, paikkaa ja kykyä toimia proaktiivisesti. Nämä toteutuivat esimerkiksi 2014, kun silloinen Helsingin seudun Kauppakamarin vaikuttamistyön johtaja Pia Pakarinen soitti Peltoselle nähtyään lehtiartikkelin hänestä. Puhelinsoitto johti yhteistyöhön, joka alkoi Startup Spirit -tapahtumilla.       

Spirit -tapahtumat toimivat useamman vuoden keskustelunherättäjinä isojen yritysten ja startupien yhteistyömahdollisuuksista. Vakiintuneiden yritysten johtajat sekä yrittäjät toivoivat kuitenkin lisää konkreettisia yhteistyömahdollisuuksia. Syntyi ChamberLink – tällä kertaa Peltosen puhelinsoitosta.

Marko Silen, Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalveluiden johtaja, on todistanut pitkään sitä, kuinka erityisesti pienemmät vakiintuneet yritykset ovat ymmällään nopeiden muutosten edessä: “Startupeista on aitoa hyötyä aallonharjalla pysymisessä ja oman liiketoimintamallin pitämisessä kilpailukykyisenä.”

Pienemmät yritykset eivät aina pysty tai ehdi tunnistamaan potentiaalisia yhteistyömahdollisuuksia – tai sitten mallit ovat kömpelöitä. “Kun yritykset päättävät aloittaa yhteistyön, ne kohtaavat usein monia perustavanlaatuisia ongelmia heti alussa: mikä on sopiva aikataulu tai mikä on sopimusteknisesti järkevää”, Silen luettelee.

Peltosen mukaan on tärkeää, ettei startupeja verrata alihankkijoihin. “Startup on tutkimusretkikunta, joka etsii uusia mahdollisuuksia – startupin kanssa liittoutumalla näihin mahdollisuuksiin pääsee osalliseksi.”

Kaikki yhteistyö ei johda maailmanvalloitukseen, mutta erilaisten toimijoiden kanssa työskennellessä oppii aina. “Ensimmäinen askel on kehittää kykyä oppia arvioimaan potentiaalisia”, Silen kertoo.

Lisätietoja:

Elisa Kitunen
p. 044 588 6029
elisa.kitunen@eexglobal.com

Avainsanat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin seudun kauppakamari
Helsingin seudun kauppakamari
Kalevankatu 12
00100 Helsinki

http://helsinki.chamber.fi/fi/

ChamberLink

  • EEX Oy:n ja Helsingin seudun kauppakamarin yhteistyöhanke
  • Syntynyt tarpeesta konkreettiseen startup-yhteistyöhön
  • Alkaa tapahtumasarjalla, jossa törmäytetään vakiintuneita yrityksiä ja startupeja
  • Ensimmäinen tilaisuus pe 30.11. keskittyy kaupan alaan

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari

Chamber Talent Boost -projekti käynnistyi – yrityksille uudenlaista tukea kansainvälistymiseen27.6.2019 07:15:00 EESTTiedote

Työperäisen maahanmuuton ja kansainvälisten osaajien merkitys osana yritysten kohtaaman osaajapulan ratkaisua on entistä merkittävämpi. Helsingin seudun kauppakamarin kesäkuussa käynnistämä Chamber Talent Boost -projekti tukee yritysten valmiuksia tunnistaa ja löytää kansainvälistä osaamista sekä tehostaa kansainvälisten osaajien kiinnittymistä työmarkkinoille. Chamber Talent Boost -projekti on osa pääkaupunkiseutualueen Kansainväliset osaajat yritysten kasvun vauhdittajina -hanketta.

Kesäpukeutuminen työpaikalla – mikä on sopivaa ja mikä ei24.6.2019 11:01:04 EESTTiedote

Kesä on Suomessa aikaa, jolloin voimme vihdoinkin heittää raskaat talvitamineemme kaappiin ja tavata käsivartemme ja paljaat varpaamme. Vaateliikkeet tuovat silmiemme eteen mitä raikkaampia asusteita. Odotetun helteen tullessa haluamme pukeutua mahdollisimman kevyesti. Sointuvatko pukeutumisen keveys ja työpaikalla sopiva pukeutuminen yhteen? Tulisiko kesäpukeutumisesta ja pukeutumisesta yleensäkin ohjeistaa työpaikalla?

Helsingin seudun kauppakamari: Kansainvälisten osaajien houkuttelu- ja pitotekijöitä vahvistettava23.5.2019 11:37:32 EESTTiedote

Yhtenä suurena teemana meneillään olevissa hallitusneuvotteluissa on keinot työllisyysasteen nostamiseksi 75 %:iin. Oman haasteensa tälle tavoitteelle asettaa osaavan työvoiman saatavuus. Jo nyt useat yritykset eri toimialoilta raportoivat osaavan työvoiman saatavuuden olevan yksi merkittävimmistä kasvun esteistä. Yksi ratkaisu osaajapulaan on kansainvälisten osaajien houkuttelu ja täällä jo olevien kansainvälisten osaajien tehokkaampi työllistyminen osaamistaan vastaaviin tehtäviin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme