Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savo erottuu valtakunnallisesti nuorten työttömyyden laskussa – Maakunnan nuorista haluttiin pitää hyvää huolta koronavuonna

Jaa

Koronavuosi oli vaikea myös nuorten työttömyyden ja lomautusten kannalta. Pohjois-Savossa kevään heikolta näyttäneeseen tilanteeseen reagoitiin erilaisin nuorten työllistymistä tukevin ponnisteluin. Lokakuussa nuorten työttömyystilanne olikin jo lähellä edellisvuoden tasoa.

Pohjois-Savon nuorten työttömyyden alenemisen pitkään jatkunut hyvä kehitys katkesi alkuvuodesta. Vielä tammikuussa työttömyys oli alemmalla tasolla kuin vuosikymmeneen, mutta lievää työttömyyden kasvua alkoi näkyä jo helmikuussa. Maaliskuussa koronan aiheuttamana työttömyys ja lomautukset lähtivät jyrkkään nousuun. Erityisesti palvelu- ja myyntialalla työskentelevien nuorten naisten osaksi koituivat lomautukset. Huhtikuussa, kun huippu saavutettiin, oli palvelu- ja myyntialalla työskenteleviä nuoria lomautettu yli 400 henkilöä. Yleisesti ottaen lomautukset alkoivat purkautua toukokuusta lähtien, kun taas työttömyys jatkoi kasvuaan vielä kesäkuulle saakka, jolloin työttömänä oli 3 598 alle 30-vuotiasta nuorta.

Tuoreen marraskuun työllisyyskatsauksen (22.12.2020) mukaan Pohjois-Savon nuorilla menee työllisyyden näkökulmasta tarkasteluna valtakunnallisesti vertailtuna hyvin. Koko maassa nuorten alle 25-vuotiaiden työttömyys on 35 % suurempi kuin vuotta aiemmin. Maakunnista parhaiten ovat pärjänneet Pohjois-Karjala (+2,9 %), Kainuu (+3,2 %) ja Pohjois-Savo (+6,9 %).

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylitarkastaja Minna Koljonen kertoo, että Pohjois-Savossa haluttiin panostaa nuoriin. – Tehty työ näkyy nyt positiivisena tuloksena nuorten työttömyyden alenemisessa. Olemme maakuntien kärkeä siinä, kuinka hyvin olemme saaneet koronan aiheuttamaa työttömyyspiikkiä laskemaan, Koljonen tiivistää.

Yhteistyöllä nuorten työttömyys laskuun – Kaikille nuorille asiakkaille soitettiin kesän aikana

Kevään mittaan huoli nuorten työllisyystilanteesta alkoi kasvaa. Vaikean kevään aikana tunnistettiin tarve vaikuttaa siihen, että nuoret tulevat kohdatuiksi. Myös nuorten tietoisuutta erilaisista mahdollisuuksista haluttiin kasvattaa, sillä vaikeasta tilanteesta huolimatta erilaisia vaihtoehtoja oli tarjolla. Ylitarkastaja Minna Koljonen kertoo, että nuoret huomioonottavaa toimintaa syntyi laajalla rintamalla, ja jo käynnissä olevaa toimintaa tehostettiin ja muokattiin tilanteeseen sopivaksi. –Toisiaan täydentävää toimintaa on ollut yhdistyksissä, säätiöissä, kunnissa, oppilaitoksissa ja TE-hallinnossa. Toiminnan taustalla on yhteinen halu tukea nuorten osallisuutta, antaa uraohjausta ja auttaa nuoria työhön pääsemisessä, Koljonen kertoo.

Myös Pohjois-Savon ELY-keskuksessa ja TE-toimistossa tehtiin keväällä päätös ponnisteluista nuorten työllisyystilanteen suunnan muuttamiseksi. Nuorille suunnattua hanketoimintaa ja palveluja sekä monipuolistettiin että vahvistettiin. Lisäksi TE-toimiston asiantuntijat ottivat puhelimitse yhteyttä henkilökohtaisesti kaikkiin nuoriin asiakkaisiin.

Työttömien nuorien määrä lähtikin laskuun heinäkuussa, ja alimmillaan työttömien nuorten määrä oli 2 403 nuorta lokakuussa. Tämä on jo lähellä edellisen vuoden vastaavan ajan tasoa. Marraskuussa työttömyys lähti loivaan kasvuun, joskin tämä on tyypillistä myös normaalina vuonna. Lomautettuja nuoria oli enimmillään 1 539 huhtikuussa, jonka jälkeen alenema jatkui syyskuulle, jolloin lomautettuna oli 258 nuorta. Marraskuuhun mennessä myös lomautettujen määrä kasvoi hieman, 385 lomautettuun. –Työttömien määrässä olemme kuitenkin lähellä alkuvuoden tasoa, tilannetta ennen koronan vaikutuksia, Koljonen toteaa.

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Minna Koljonen,
Pohjois-Savon ELY-keskus
minna.koljonen(at)ely-keskus.fi
p. 0295 026 584

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Hyydetulvia Ylä-Savon jokivesistöissä 15.1.202115.1.2021 14:23:24 EETTiedote

Ylä-Savon alueella on jokien virtaamat edelleen suuret ja alkuviikosta kiristynyt pakkanen on aiheuttanut hyydetulvia jokiin. Näiden seurauksena muodostunut hyyde on nostanut paikallisesti jokien vedenkorkeuksia nopeasti. Jokien vedenpinnan äkillinen nousu voi aiheuttaa osaltaan veden nousun rakennuksiin tai vesi voi nousta tielle tai levittäytyä laajasti metsäalueelle riippuen vallitsevista olosuhteista. ELY-keskus kehottaa jokivarsien asukkaita seuraamaan tilannetta ja varautumaan rakenteiden tulvasuojeluun tilanteen niin vaatiessa. Mahdollisten teiden katkeamisten takia ihmisiä voi jäädä saarroksiin kiinteistölle tai pääsy kiinteistölle estyy. Hyytökohteista on tullut ilmoituksia mm. Pielaveden Lampaanjoesta ja Koivujoesta, Iisalmen Pitkäkoskesta sekä Nurmijoen Mäkärä- ja Koivukoskesta. ELY-keskus on osassa kohteissa räjäyttänyt hyydepatoja ja osassa kohteita hyytöä on purettu kaivinkonetta apuna käyttäen. Pelastuslaitos on myös antanut virka-apua hyytöjen poistoon liittyen. Loppuvi

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 31.12.202031.12.2020 10:05:05 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,36. Pinta on laskenut 17 cm kuukaudessa. Nyt taso on 26 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että lisäjuoksutukset voitanee lopettaa tammikuussa. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat pystyttiin pitämään luparajoissa, mutta juoksutukset olivat erittäin suuria ajankohtaan nähden. Nyt ollaan vaihteeksi menossa normaaliin päin ja juoksutusta on voitu vähentää. Kiuruveden vuoden 2020 tulvahuippu rekisteröitiin marraskuun lopussa, pääosin selityksenä kylläkin on kevään tulvakorkeuden poikkeuksellisen matala taso. Myös Nilsiän reitillä vuoden 2020 suurimmat vedenkorkeudet ja virtaamat havaittiin marraskuussa. Nyt Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet ovat edelleen ajankohdan keskimääräistä suurempia ja juoksutukset lähes täyden voimalaitoskapasiteetin tasolla. Juojärvellä pinta on aj

Kulttuuriympäristöä ilmasta – virtuaalikierros Kuopion Kallanrannan ympäristöön10.12.2020 09:29:16 EETTiedote

Kuopion Väinölänniemen kupeessa sijaitseva Kallanrannan kortteli ja sen ympäristö kätkevät sisälleen palan Pohjois-Savon kulttuurihistoriaa. Korttelin rakennukset ovat myös valtakunnallisesti merkittäviä kulttuurihistoriallisia kohteita. Väinölänniemi ja Kuopionlahden alue ovat suosittu lenkkeily- ja ulkoilualue, mutta harva tuntee upeiden rakennusten ja ympäristön historiaa. Pohjois-Savon ELY-keskus on halunnut kertoa kaikille Kallanrannan tarinan virtuaalikierroksen avulla.

Kauppakamarilta tiekartta Pohjois-Savon vientiyritysten määrän tuplaamiseksi -Työhön tukea ELY-keskukselta (Pohjois-Savo)27.11.2020 10:36:11 EETTiedote

Koronakriisin vaikutuksesta vientiyritysten määrä putosi valtakunnallisesti ja kriisi on koskettanut voimakkaasti myös Pohjois-Savon tavara- ja palveluvientiä. Pohjois-Savossa kasvuhakuisuus on ollut muuta maata hieman alhaisempaa, ja tämä on näkynyt myös vientiä harjoittavien yritysten määrässä. Alue tarvitsee johdonmukaisen ja selkeän toimintatavan viennin kasvattamiseksi. Kuopion alueen kauppakamarin tavoitteena on vientiyritysten määrän tuplaaminen Pohjois-Savon alueella vuoteen 2030 mennessä. Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta lähtee valmistelemaan tiekarttaa vientiyritysten määrän lisäämiseksi Pohjois-Savossa. -Me kauppakamarissa haluamme edistää uutta kasvua, kansainvälistymistä ja hyvinvointia. Se syntyy vahvalla alueellisella yhteistyöllä. Olemmekin innoissamme, että saamme yhdessä sidosryhmien kanssa aloittaa tiekarttatyön, jossa kootaan ratkaisut vientiyritysten määrän tuplaamiselle ja kansainvälisen osaamisen alueelliselle lisäämiselle, Kuopion alueen kauppakamari

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme