Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 27.5.2021

Jaa

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,56. Pinta lienee tämän kevään osalta ylimmillään. Nyt taso on 9 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Lisäjuoksutukset ovat olleet täysitehoisesti käynnissä Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken säännöstelypadosta jo kaksi kuukautta. Juoksutuksia jatketaan niin kauan, että vedenpinta kääntyy selvästi laskuun Kallavedessä.

Iisalmen reitillä tulvahuiput olivat latvajärvissä jo huhtikuun viimeisinä päivinä ja Onkivedessä toukokuun ensimmäisellä viikolla. Ensimmäisen huipun jälkeen tuli toinen matalampi nousu pitkän viileän sääjakson jälkeen. Säännöstellyissä Kiuruvedessä, Porovedessä ja Onkivedessä pinnat on saatu laskettua kesäajan lupatasoihin.

Myös Nilsiän reitillä Syvärin ja Vuotjärven pinnankorkeudet lienevät lähellä huippuaan. Sama tilanne on etelämpänä Juojärvellä, missä nousuvaraa luvan ylärajaan on 15 cm.

Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 48 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,78. Taso on ajankohtaan nähden erittäin korkea. Pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 33 cm. Pinnan nousu jatkuu vielä muutaman viikon, mutta ilman runsaita sateita nousu pysähtynee jo kesäkuun puolella.

Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä Pielavesi on 10 cm yli ajankohdan keskimääräisen. Alempana Iisvesi, Suontee, Hankavesi ja Konnevesi ovat 20-25 cm ajankohdan keskimääräisten lukemien yli. Kaikki ovat lähellä kevään huippukorkeuksiaan.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesitalousasiantuntija Ilkka Maksimainen, Pohjois-Savon elinkeino- liikenne ja ympäristökeskus, puh 0295 026 823, etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

ELY-keskus kartoittaa perinnemaisemia ja etsii kunnostuskohteita Pohjois-Savossa1.6.2021 08:31:01 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen biologit kartoittavat maakunnan perinnemaisemia jälleen tulevana kesänä. Inventoinnit ajoittuvat kesä-elokuulle ja painottuvat Kiuruveden, Vieremän, Sonkajärven, Iisalmen ja Lapinlahden alueille. Aiemmin inventoitujen kohteiden tiedot päivitetään ja lisäksi kartoitetaan uusia kohteita, kuten maatalouden ympäristösopimuksilla hoidettavia alueita sekä maanomistajien ilmoittamia kohteita.

Valtatie 5:n parantaminen on aloitettu välillä Karvasalmentie – Mäntylahdentie, Lapinlahti27.5.2021 09:52:58 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskus on aloittanut hankkeen valtatien 5 parantaminen välillä Karvasalmentie – Mäntylahdentie rakennustyöt Lapinlahdella. Ensimmäisenä työvaiheena on aloitettu puuston poisto, ja työt jatkuvat pintamaan poistolla ja louhinnoilla. Hankkeessa rakennetaan ohituskaistapari tarvittavine yksityistiejärjestelyineen sekä parannetaan Karvasalmentien ja Mäntylahdentien liittymäalueet. Hankkeen yhteydessä poistetaan Tirilän tasoristeys. Hankkeen rakentamisen kokonaiskustannukset ovat noin 4,5 milj. euroa. Urakoitsijana hankkeella toimii Koneurakointi Aimo Tikkanen Oy. Urakka valmistuu lokakuussa 2022. Lisätietoa: Yleiskartta (pdf)

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme