Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa etsitään ennallistettavia puroja

Jaa

ELY-keskus etsii luonnontilansa menettäneitä purokohteita Pohjois-Savon alueella valtion rahoittamaan Purohelmi-hankkeeseen. Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille.

Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)

Purohelmi on osa valtakunnallista HELMI-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on ennallistaa erityyppisiä elinympäristöjä ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Purojen kohdalla tämä tarkoittaa virtaavan veden mutkittelua, uoman syvyyden ja leveyden vaihtelua sekä monimuotoista vesi- ja rantakasvillisuutta.

Maastotyöt aloitetaan kuluvana kesänä


Pienvesien tilanne on pitkään ollut huolestuttava koko maassa. Etelä-Suomen puroista enää 2 % on luonnontilaisia. Puroja on lähihistoriassa käytetty eri tarkoituksiin, kuten vedenottoon, uittoihin ja vesien ohjaamiseen pois kuivatusalueelta.


Tänä keväänä Pohjois-Savossa on käynnistynyt HELMI-elinympäristöohjelman purojen kartoitustyö, jonka avulla pyritään löytämään potentiaalisimmat yksityismailla sijaitsevat purokunnostuskohteet. ELY-keskus pyytää ilmoittamaan erityisesti puroista, joita on käsitelty perkaamalla ja suoristamalla.


Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille, kuten purotaimenelle ja saukolle. Pienetkin pohjavesivaikutteiset purot voivat toimia näiden sekä lukemattomien muiden lajien lisääntymisalueina. Virtavedet lähiympäristöineen tarjoavat lisäksi ravintoa, suojaa ja kulkureittejä myös muille eläin- ja kasvilajeille.

Tavoitteena monimuotoisuuden kokonaisvaltaisempi ennallistaminen


Tulevana kesänä ELY-keskuksen asiantuntijat kartoittavat kohteita ympäri maakuntaa. Pohjois-Savon ELY-Keskuksen purohelmi-hanketta koordinoiva Marita Kivioja pyytää lähettämään vinkkejä mahdollisesta kohteista sähköpostitse tai soittamalla.


- Ennallistamisen tavoitteet eivät ole pelkästään kalataloudelliset, vaan huomioon otetaan myös muut puroon kytkeytyneet lähiympäristöt, kuten rantavyöhykkeet kasveineen ja eliöineen sekä puron luontaiset kulkureitit. Kohteesta kannattaa ilmoittaa, vaikka siellä ei olisi havaittu kaloja, Kivioja painottaa.


- Puroja on Pohjois-Savossa enemmän kuin osaamme edes arvioida, joten toivomme kansalaisten yhteydenottoja mahdollisten kunnostuskohteiden löytämisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Työ ei vaadi maanomistajilta toimenpiteitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonhoidon asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
Marita Kivioja, marita.kivioja@ely-keskus.fi, 029 50 21627

Kuvat

Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 30.6.202230.6.2022 10:53:14 EEST | Tiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,32. Nyt taso on 2 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallavesi on laskenut kevään tulvahuipusta 30 cm. Kallaveden lisäjuoksutus on lopetettu 17.6. sen jälkeen pinta nousi pari senttiä, mutta on sitten kääntynyt laskevaksi. Iisalmen reitillä vesistöjen pinnat ovat säännöstelylupien mukaisissa korkeuksissa, mutta varsinkin Kiuruveden juoksutusta on jouduttu vaihtelemaan aika isosti. Nilsiän reitin alaosassa Syväri ja Vuotjärvi ovat hieman ajankohdan kesimääräistä tasoa korkeammalla, mutta pinnat tyypillisesti laskevina. Juojärvi on pari senttiä ajankohdan keskimääräistä matalammalla. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 16 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason, kun verrataan 30 viimeisen vuoden tilastoihin. Lukema on nyt N2000+ 76,57. Haukiveden pinta on noussut kevään alimmasta tasosta 52 cm. Näyttää siltä, että pinnannousu on saavuttanut tämänkertaisen huippunsa. Säännöstelemättömällä Rautalammin reitillä pinnat ovat

Pohjois-Savossa on aktiivista vesistökunnostushanketoimintaa28.6.2022 14:51:26 EEST | Tiedote

Valtion harkinnanvaraiset kunnostusavustukset vesistökunnostushankkeisiin olivat haettavissa vuoden 2021 loka-marraskuussa. Pohjois-Savon ELY-keskukselle tuli hakuaikana kaikkiaan 23 avustushakemusta, joista 21 hankkeelle myönnettiin avustusta. Avustuksia myönnettiin järvi- ja virtavesikunnostuskohteiden suunnitteluun sekä toteutukseen. Avustusta saaneissa hankkeissa toteutetaan hoitokalastusta, valuma-alueen toimenpiteitä, virtavesikunnostuksia, vesikasvillisuuden niittoja ja ruoppauksia sekä rakennetaan pohjapatoja vedenpinnan korkeuden nostamiseksi. Kohteiden koko vaihtelee ja jokaisen avustusta saaneen hankkeen taustalla on vesienhoitoon liittyvä tavoite vesien tilan parantamisesta. Vuosien 2021 ja 2022 avustusta saaneet ja parhaillaan käynnissä olevat kunnostushankkeet käyvät ilmi liitteenä olevasta kartasta sekä hankelistauksesta. Avustusta myönnettiin vuonna 2022 yhteensä n. 288 000 € sekä ympäristöministeriön että maa- ja metsätalousministeriön avustusmäärärahoista. Ympäristömi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme