Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa etsitään ennallistettavia puroja

Jaa
ELY-keskus etsii luonnontilansa menettäneitä purokohteita Pohjois-Savon alueella valtion rahoittamaan Purohelmi-hankkeeseen. Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille.
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)

Purohelmi on osa valtakunnallista HELMI-elinympäristöohjelmaa, jonka tavoitteena on ennallistaa erityyppisiä elinympäristöjä ja edistää luonnon monimuotoisuutta. Purojen kohdalla tämä tarkoittaa virtaavan veden mutkittelua, uoman syvyyden ja leveyden vaihtelua sekä monimuotoista vesi- ja rantakasvillisuutta.

Maastotyöt aloitetaan kuluvana kesänä


Pienvesien tilanne on pitkään ollut huolestuttava koko maassa. Etelä-Suomen puroista enää 2 % on luonnontilaisia. Puroja on lähihistoriassa käytetty eri tarkoituksiin, kuten vedenottoon, uittoihin ja vesien ohjaamiseen pois kuivatusalueelta.


Tänä keväänä Pohjois-Savossa on käynnistynyt HELMI-elinympäristöohjelman purojen kartoitustyö, jonka avulla pyritään löytämään potentiaalisimmat yksityismailla sijaitsevat purokunnostuskohteet. ELY-keskus pyytää ilmoittamaan erityisesti puroista, joita on käsitelty perkaamalla ja suoristamalla.


Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille, kuten purotaimenelle ja saukolle. Pienetkin pohjavesivaikutteiset purot voivat toimia näiden sekä lukemattomien muiden lajien lisääntymisalueina. Virtavedet lähiympäristöineen tarjoavat lisäksi ravintoa, suojaa ja kulkureittejä myös muille eläin- ja kasvilajeille.

Tavoitteena monimuotoisuuden kokonaisvaltaisempi ennallistaminen


Tulevana kesänä ELY-keskuksen asiantuntijat kartoittavat kohteita ympäri maakuntaa. Pohjois-Savon ELY-Keskuksen purohelmi-hanketta koordinoiva Marita Kivioja pyytää lähettämään vinkkejä mahdollisesta kohteista sähköpostitse tai soittamalla.


- Ennallistamisen tavoitteet eivät ole pelkästään kalataloudelliset, vaan huomioon otetaan myös muut puroon kytkeytyneet lähiympäristöt, kuten rantavyöhykkeet kasveineen ja eliöineen sekä puron luontaiset kulkureitit. Kohteesta kannattaa ilmoittaa, vaikka siellä ei olisi havaittu kaloja, Kivioja painottaa.


- Puroja on Pohjois-Savossa enemmän kuin osaamme edes arvioida, joten toivomme kansalaisten yhteydenottoja mahdollisten kunnostuskohteiden löytämisen helpottamiseksi ja nopeuttamiseksi. Työ ei vaadi maanomistajilta toimenpiteitä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Luonnonhoidon asiantuntija, Pohjois-Savon ELY-keskus
Marita Kivioja, marita.kivioja@ely-keskus.fi, 0295 026 127

Kuvat

Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Purot ovat arvokkaita elinympäristöjä monille uhanalaisille ja suojelluille lajeille. (Kuva Roine Piiroinen)
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kiuruveden Lapinsalon tuulivoimahankkeen YVA-ohjelma nähtävillä2.6.2023 12:04:23 EEST | Tiedote

Lapinsalon tuulivoimahankealue sijoittuu noin 15 kilometriä Kiuruveden keskustasta pohjoiseen ja on laajuudeltaan noin 8690 hehtaaria. Lausunnot ja mielipiteet tulee toimittaa Pohjois-Savon ELY-keskukselle viimeistään 3.7.2023. Hanketta ja YVA-menettelyä sekä YVA:n kanssa samanaikaisesti alkavaa tuulivoima-alueen kaavoitusta koskeva esittely- ja yleisötilaisuus järjestetään 14.6.2023 klo 17.00-19.00.

Hiilineutraali Pohjois-Savo -työlle Kuntaliiton kunniamaininta ilmastotyön alueellisesta edistämisestä31.5.2023 14:58:08 EEST | Tiedote

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ja sen koordinoimassa Hiilineutraali Pohjois-Savo -työssä on pidetty kokonaisvaltaisesti esillä ilmastonmuutokseen hillinnän lisäksi myös ilmastonmuutokseen sopeutumista ja autettu kuntia tunnistamaan tärkeimpiä riskejä. Pohjois-Savon ilmastotyön ytimessä on ilmastotiekartta, joka ohjaa maakuntaa kohti hiilineutraaliutta vuonna 2035

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme