Pohjois-Savon ELY-keskus

Pohjois-Savossa maatalouden investointitukea haettiin 1,5 miljoonaa euroa

Jaa

Maatalouden investointeihin haettiin Pohjois-Savossa tukea vuoden 2020 viimeisellä tukijaksolla 800 000 euroa enemmän viime vuoteen verrattuna. Investointitukihakemuksia saapui Pohjois-Savon ELY-keskukseen lokakuun puolivälissä päättyneellä hakujaksolla yhteensä 33 kappaletta ja haetun avustuksen määrä oli yhteensä 1,5 miljoonaa euroa. Vuonna 2019 vastaavalla jaksolla hakemuksia oli 11 kappaletta ja haettu avustus 0,7 miljoonaa euroa.

Maatalouden investointituen kehitys vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.
Maatalouden investointituen kehitys vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.

Pohjois-Savon ELY-keskuksen maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo arvioi, että hakemuksien määrä nousi 20 hakemuksella, koska etenkin lypsykarjatalouden pienempiä korjausinvestointeja on haettu vilkkaasti.

Hakemuksista suurin osa, 16 kappaletta, suuntautui työympäristön, eläinten hyvinvoinnin, ympäristön tilan ja tuotantohygienian parantamiseen. Lypsykarjatalouden rakentamiseen haettiin investointitukea seitsemässä hakemuksessa ja lihakarjanavettainvestointeihin kahdessa hakemuksessa. Kasvihuoneiden rakentamisinvestointeja hakemuksista oli kaksi kappaletta, samoin kuin tuotantovarasto- ja viljankuivaamoinvestointeja.

Lihakarjanavetoiden uudisrakentamiseen ja laajentamiseen investointitukea ei myönnetä enää 9.11. jälkeen, lukuun ottamatta emolehmänavetoita. Syynä tähän on lihakarjatiloja vaivaava vasikkapula, kertoo Ikäheimo.

Nuoren viljelijän aloitustukea haettu vuonna 2020 heikosti

Nuorten viljelijöiden aloitustukihakemuksia tuli lokakuun loppuun mennessä vireille neljä kappaletta. Marraskuuhun mennessä on tukea myönnetty vuonna 2020 viidelle aloittavalle viljelijälle. Vuonna 2019 aloitustukia myönnettiin 28 kappaletta. Lypsykarjatiloille nuoren viljelijän aloitustukia on haettu tämän vuoden aikana vain yksi kappale, mikä on todella vähän aikaisempiin vuosiin verrattuna. Sen sijaan marja- ja kasvinviljelytiloille tukia on haettu normaali määrä eli viisi hakemusta.

Vuoden 2020 neljäs maatilojen investointitukien tukijakso päättyi 15.10.2020.   
Päätökset investointihakemuksille tehdään Pohjois-Savon ELY-keskuksessa 31.12.2020 mennessä.  
Tukijaksoja on vuodessa yhteensä neljä: 16.10.–15.1., 16.1.–15.3., 16.3.–15.8. ja 16.8.–15.10. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pohjois-Savon ELY-keskus, maaseutuasiantuntija Juha Ikäheimo, juha.ikaheimo(at)ely-keskus.fi, p. 0295 026 010 

Kuvat

Maatalouden investointituen kehitys vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.
Maatalouden investointituen kehitys vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.
Lataa
Nuoren viljelijän aloitustukipäätökset vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.
Nuoren viljelijän aloitustukipäätökset vuosina 2015–2020 Pohjois-Savossa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pohjois-Savon ELY-keskus
Pohjois-Savon ELY-keskus
PL 2000, Kallanranta 11
70101 Kuopio

0295 026 500http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pohjois-savo

Pohjois-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (ELY-keskus) on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pohjois-Savon ELY-keskus

Kauppakamarilta tiekartta Pohjois-Savon vientiyritysten määrän tuplaamiseksi -Työhön tukea ELY-keskukselta (Pohjois-Savo)27.11.2020 10:36:11 EETTiedote

Koronakriisin vaikutuksesta vientiyritysten määrä putosi valtakunnallisesti ja kriisi on koskettanut voimakkaasti myös Pohjois-Savon tavara- ja palveluvientiä. Pohjois-Savossa kasvuhakuisuus on ollut muuta maata hieman alhaisempaa, ja tämä on näkynyt myös vientiä harjoittavien yritysten määrässä. Alue tarvitsee johdonmukaisen ja selkeän toimintatavan viennin kasvattamiseksi. Kuopion alueen kauppakamarin tavoitteena on vientiyritysten määrän tuplaaminen Pohjois-Savon alueella vuoteen 2030 mennessä. Kuopion alueen kauppakamarin kasvuvaliokunta lähtee valmistelemaan tiekarttaa vientiyritysten määrän lisäämiseksi Pohjois-Savossa. -Me kauppakamarissa haluamme edistää uutta kasvua, kansainvälistymistä ja hyvinvointia. Se syntyy vahvalla alueellisella yhteistyöllä. Olemmekin innoissamme, että saamme yhdessä sidosryhmien kanssa aloittaa tiekarttatyön, jossa kootaan ratkaisut vientiyritysten määrän tuplaamiselle ja kansainvälisen osaamisen alueelliselle lisäämiselle, Kuopion alueen kauppakamari

Pohjois-Savon vesitilannekatsaus 26.11.202027.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Kallaveden vedenpinta Itkonniemen asteikolla on N2000+ 82,49. Pinta on nyt noussut 15 cm kuukaudessa ja 56 cm kesän matalimmasta tasosta. Nyt taso on 45 cm yli ajankohdan pitkäaikaiskeskiarvon. Kallaveden lisäjuoksutus on ollut käynnissä marraskuun alusta Konnuksen tulvakanavasta ja Naapuskosken padosta. Juoksutuksesta johtuen Saviveden pinta Leppävirran yläpuolella on kohonnut noin 20 cm tavoitetasoa ylemmäs. Iisalmen reitillä Onki- ja Poroveden pinnat ovat ajankohdan keskimääräisellä tasolla, mutta juoksutukset erittäin suuria ajankohtaan nähden. Latvajärvet Kiuruvesi, Sonkajärvi ja Salahmi ovat taas kerran tulvakorkeuksissa. Meneillään on tämän vuoden kolmas syystulvahuippu. Nilsiän reitin alaosalla Syvärin ja Vuotjärven pinnat ovat myös lähellä ajankohdan ylärajoja ja juoksutukset poikkeuksellisen suuria. Myös Juojärvellä pinta on ajankohdan keskimääräistä ylempänä, mutta ei vielä lähellä ylärajaa. Varkauden alapuolella Haukiveden pinta on 33 cm yli ajankohdan keskimääräisen tason,

Pohjois-Savon perinnebiotooppien maastokartoituksissa löydettiin uusia arvokkaita hoitoa tarvitsevia kohteita23.11.2020 09:33:43 EETTiedote

Pohjois-Savossa kartoitettiin viime kesän 2020 aikana 160 perinnemaisemakohdetta. Perinnebiotooppien, eli erilaisten niittyjen, hakamaiden ja metsälaidunten maastokartoituksia tehtiin tänä vuonna pääasiassa Rautalammin, Vesannon, Leppävirran, Tuusniemen, Kaavin sekä Kuopion ja Siilinjärven alueilla. Perinnebiotooppien inventointia toteutetaan osana Helmi-elinympäristöohjelmaa. Inventoinnin perusteella valittuja umpeenkasvaneita kohteita tullaan kunnostamaan ja hoitamaan Helmi-ohjelman avulla.

Maatilojen peltovalvonnat päätökseen Pohjois-Savossa16.11.2020 12:52:29 EETTiedote

Maatilojen peltovalvonnat vuonna 2020 Pohjois-Savossa on saatu maastovalvontojen osalta päätökseen. Tilakäynteinä tehtiin 118 kokotilan peltovalvontaa sekä kevyempiä, joitain lohkoja koskevia tarkastuksia noin 120 tilalle. Koronan takia valvontavelvoitetta pudotettiin keväällä EU:n komission toimesta viidestä prosentista kolmeen sekä pelto- että eläinvalvonnoissa. Maataloustukea saa Pohjois-Savossa yli 3400 tilaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme