Professori Harri Jalonen palkittiin Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä

Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä palkittu professori Harri Jalonen on palkintoraadin mukaan erittäin monipuolinen tiedeviestijä.
– Hän on erittäin aktiivinen tutkija sosiaalisessa mediassa. Hän on myös kirjoittanut useita vieraskynäkirjoituksia sekä blogeja, esiintynyt perinteisessä mediassa, ollut mukana podcasteissa ja kirjoittanut tietokirjoja. Lisäksi hän viestinyt erilaisille yleisöille lukuisissa tapahtumissa, seminaareissa ja paneelikeskusteluissa, sanoo raadin puheenjohtaja, professori Merja Koskela.
Jalonen kertoo olevansa hyvin otettu palkinnosta. Tiedeviestintä ja yhteiskunnallinen keskustelu ovat hänen mukaansa osa tutkijan työtä.
– Näen, että vaikka tutkijalla on akateeminen vapaus, hän on myös yhteiskunnan palveluksessa. On tärkeää, että tutkija on keskustelemassa tutkimusaiheistaan ja löydöksistään areenoilla, joilla on muitakin kuin toisia tutkijoita, sanoo Jalonen.
Hän kannustaa tutkijoita rohkeaan tieteen popularisointiin ja miettimään omasta tutkimusaiheestaan kiinnostavia kulmia.
– Kannattaa olla rohkea, mutta miettiä myös riskiä, jos sosiaalisen median keskustelu tutkimusaiheesta on hyvin polarisoitunutta. Omaa nahkaa kannattaa suojella ja paksuntaa. Parhaimmillaan sosiaalisen median keskustelut ovat opettavaisia ja auttavat terävöittämään tutkijan omaa viestiä.
Kansalaiset ja päättäjät tarvitsevat tutkittua, luotettavaa tietoa
Rehtori Minna Martikaisen mukaan Vaasan yliopisto haluaa tuoda palkinnolla esiin tieteen ja yhteiskunnan välisen vuoropuhelun tärkeyttä sekä kansalaisten oikeutta tutkittuun tietoon. Tutkittua tietoa tarvitaan myös poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa.
Tutkittu tieto ja sen hyödyntäminen ovat myös professori Harri Jalosen uusimman tutkimuksen ytimessä. Jalonen on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa IRWIN-hankkeessa, jossa tarkastellaan tiedon huoltovarmuutta ja autetaan yhteiskunnan päättäjiä ymmärtämään tiedolla varautumista dis- ja misinformaation aikakaudella. Ajankohtainen tutkimushanke on Jalosen mukaan onnistunut viestinnässään tavoittamaan päättäjät hyvin.
– Olemme hankkeessa yhdessä ryhmän kanssa pystyneet tuomaan eri yhteyksissä esiin varautumisen immateriaalista ulottuvuutta ja uutta tiedon huoltovarmuuden käsitettä. Tälle on ollut sosiaalista tilausta etenkin koronapandemian ja Ukrainan sodan vuoksi.
Tutkijat nousivat esiin kansainvälisissä medioissa
Onnistuneesta tiedeviestinnästä kunniamaininnalla palkitut, kansainvälisen markkinoinnin professori Peter Gabrielsson, rahoituksen tutkija Niranjan Sapkota ja innovaatiotutkija Leena Kunttu ovat saaneet viimeksi kuluneen vuoden aikana niin kansallista kuin kansainvälistäkin medianäkyvyyttä.
Professori Peter Gabrielsson toi Vaasan yliopistolle viime vuoden suurimman kansainvälisen medianäkyvyyden. Häntä haastateltiin muun muassa Euronewsissä, CNN:llä ja uutistoimisto Reutersilla. Jutut liittyivät kansainvälisiin brändeihin ja Venäjään.
Tutkija Niranjan Sapkota kutsuttiin Yhdysvaltoihin Standard & Poor´sille esittelemään kryptovaluuttoihin liittyvää tutkimustaan yhdessä apulaisprofessori Klaus Grobysin kanssa. Ulkomaalaisen tutkijan saattaa olla hankalaa päästä Suomessa median haastateltavaksi. Sapkota kuitenkin onnistui tässä hyvin. Monet kotimaiset mediat kertoivat hänen kryptovaluuttojen riskejä käsittelevästä väitöstutkimuksestaan.
Innovaatiotutkija Leena Kuntulla on puolestaan oma kolumni Tekniikka & Talous -lehdessä, jossa hän kertoo säännöllisesti erilaisista ajankohtaisista tutkimusaiheista. Lisäksi Kuntun tutkimusta on esitelty muun muassa kansainvälisessä Forbes-lehdessä.
Lisätiedot
Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8596, harri.jalonen@uwasa.fi
Professori Peter Gabrielsson, Vaasan yliopisto, peter.gabrielsson@uwasa.fi
Innovaatiotutkija, erityisasiantuntija Leena Kunttu, Vaasan yliopisto, leena.kunttu@uwasa.fi
Tutkija Niranjan Sapkota, Vaasan yliopisto, niranjan.sapkota@uwasa.fi
Yhteyshenkilöt
Riikka KalmiTiedeviestinnän asiantuntijaVaasan yliopisto / Viestintä, brändi ja markkinointi
Puh:0294498231riikka.kalmi@uwasa.fiKuvat



Tietoja julkaisijasta
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto
Vaasan yliopistossa juhlitaan valmistuvia 21.6. - Tervetuloa publiikkiin23.5.2023 10:20:56 EEST | Tiedote
Vaasan yliopisto juhlistaa tuoreita maistereitaan ja diplomi-insinöörejään keskiviikkona 21. kesäkuuta järjestettävässä publiikissa.
Väitös: Julkisen sektorin johtajat tarvitsevat metataitoja22.5.2023 10:22:06 EEST | Tiedote
Vaasan yliopistossa väittelevän Marika Tammeaidin mukaan julkisella sektorilla tulisi kehittää johtamisen metataitoja. Metataidot toimivat vastalääkkeenä haitalliselle byrokratisoitumiselle ja auttavat siiloutuneita hallinnonaloja parempaan yhteistyöhön.
Suomalaiseen oikeusvaltioon kohdistuu monia uhkakuvia, osoittaa uutuuskirja12.5.2023 16:17:38 EEST | Tiedote
Juuri ilmestyneessä Tieto, valta ja vaikuttaminen -teoksessa tarkastellaan tietoon liittyvää vallankäyttöä ja vaikuttamista. Gaudeamuksen julkaiseman kirjan ovat toimittaneet Vaasan yliopiston julkisoikeuden tutkijat, professori Niina Mäntylä ja yliopisto-opettaja Laura Perttola yhdessä Tampereen yliopiston julkisoikeuden professori Jukka Viljasen kanssa.
Vaasan yliopiston uusi työelämäprofessori Elina Melgin tuo vahvaa osaamista vastuullisesta ja vaikuttavasta viestinnästä11.5.2023 08:38:45 EEST | Tiedote
Filosofian tohtori Elina Melgin on kutsuttu työelämäprofessoriksi Vaasan yliopiston markkinoinnin ja viestinnän akateemiseen yksikköön tehtäväalueenaan strateginen vastuullisuus- ja vaikuttamisviestintä. Tehtävä on osa-aikainen ja kestää kolme vuotta.
Työvoimapula nosti työnhyvinvoinnin johtamisen elintärkeäksi kysymykseksi – Fokus-hankkeessa kehitettiin ilmainen arviointi- ja työkalupakki9.5.2023 15:39:40 EEST | Tiedote
Työhyvinvoinnista on tullut työpaikkojen kuuma aihe työvoimapulan kurittaessa organisaatioita. Hyvinvoiva työntekijä viihtyy, pysyy ja lisää yrityksen tuottavuutta. Vaikka työnhyvinvointi koetaan tärkeäksi, sitä ei välttämättä johdeta suunnitellusti ja tavoitteellisesti. Vaasan yliopiston johtamassa Fokus työhyvinvoinnin johtamiseen -hankkeessa onkin luotu uusi ilmainen menetelmä ja työkalupakki organisaation työhyvinvoinnin johtamisen tilan kartoittamiseen ja kehittämiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme