Vaasan yliopisto

Professori Harri Jalonen palkittiin Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä

Jaa
Vaasan yliopisto on nimennyt sosiaali- ja hallintotieteiden professori Harri Jalosen Vuoden tiedeviestijäksi. Palkinto myönnettiin kiitoksena ansiokkaasta tieteen yleistajuistamisesta ja aktiivisesta osallistumisesta yhteiskunnalliseen keskusteluun. Tämän lisäksi yliopisto jakoi kolme kunniamainintaa onnistuneesta tiedeviestinnästä. Kunniamaininnan saivat professori Peter Gabrielsson sekä tutkijat Leena Kunttu ja Niranjan Sapkota. Palkinnot jaettiin Vaasan yliopiston Mission Possible -tiedepäivässä 22. maaliskuuta.
Professori Harri Jalonen, kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto
Professori Harri Jalonen, kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto

Vaasan yliopiston Vuoden tiedeviestijänä palkittu professori Harri Jalonen on palkintoraadin mukaan erittäin monipuolinen tiedeviestijä.

– Hän on erittäin aktiivinen tutkija sosiaalisessa mediassa. Hän on myös kirjoittanut useita vieraskynäkirjoituksia sekä blogeja, esiintynyt perinteisessä mediassa, ollut mukana podcasteissa ja kirjoittanut tietokirjoja. Lisäksi hän viestinyt erilaisille yleisöille lukuisissa tapahtumissa, seminaareissa ja paneelikeskusteluissa, sanoo raadin puheenjohtaja, professori Merja Koskela.

Jalonen kertoo olevansa hyvin otettu palkinnosta. Tiedeviestintä ja yhteiskunnallinen keskustelu ovat hänen mukaansa osa tutkijan työtä.

– Näen, että vaikka tutkijalla on akateeminen vapaus, hän on myös yhteiskunnan palveluksessa. On tärkeää, että tutkija on keskustelemassa tutkimusaiheistaan ja löydöksistään areenoilla, joilla on muitakin kuin toisia tutkijoita, sanoo Jalonen.

Hän kannustaa tutkijoita rohkeaan tieteen popularisointiin ja miettimään omasta tutkimusaiheestaan kiinnostavia kulmia.

– Kannattaa olla rohkea, mutta miettiä myös riskiä, jos sosiaalisen median keskustelu tutkimusaiheesta on hyvin polarisoitunutta. Omaa nahkaa kannattaa suojella ja paksuntaa. Parhaimmillaan sosiaalisen median keskustelut ovat opettavaisia ja auttavat terävöittämään tutkijan omaa viestiä.

Kansalaiset ja päättäjät tarvitsevat tutkittua, luotettavaa tietoa

Rehtori Minna Martikaisen mukaan Vaasan yliopisto haluaa tuoda palkinnolla esiin tieteen ja yhteiskunnan välisen vuoropuhelun tärkeyttä sekä kansalaisten oikeutta tutkittuun tietoon. Tutkittua tietoa tarvitaan myös poliittisessa ja taloudellisessa päätöksenteossa.

Tutkittu tieto ja sen hyödyntäminen ovat myös professori Harri Jalosen uusimman tutkimuksen ytimessä. Jalonen on mukana Suomen Akatemian rahoittamassa IRWIN-hankkeessa, jossa tarkastellaan tiedon huoltovarmuutta ja autetaan yhteiskunnan päättäjiä ymmärtämään tiedolla varautumista dis- ja misinformaation aikakaudella. Ajankohtainen tutkimushanke on Jalosen mukaan onnistunut viestinnässään tavoittamaan päättäjät hyvin.

– Olemme hankkeessa yhdessä ryhmän kanssa pystyneet tuomaan eri yhteyksissä esiin varautumisen immateriaalista ulottuvuutta ja uutta tiedon huoltovarmuuden käsitettä. Tälle on ollut sosiaalista tilausta etenkin koronapandemian ja Ukrainan sodan vuoksi.

Tutkijat nousivat esiin kansainvälisissä medioissa

Onnistuneesta tiedeviestinnästä kunniamaininnalla palkitut, kansainvälisen markkinoinnin professori Peter Gabrielsson, rahoituksen tutkija Niranjan Sapkota ja innovaatiotutkija Leena Kunttu ovat saaneet viimeksi kuluneen vuoden aikana niin kansallista kuin kansainvälistäkin medianäkyvyyttä.

Professori Peter Gabrielsson toi Vaasan yliopistolle viime vuoden suurimman kansainvälisen medianäkyvyyden. Häntä haastateltiin muun muassa Euronewsissä, CNN:llä ja uutistoimisto Reutersilla. Jutut liittyivät kansainvälisiin brändeihin ja Venäjään.

Tutkija Niranjan Sapkota kutsuttiin Yhdysvaltoihin Standard & Poor´sille esittelemään kryptovaluuttoihin liittyvää tutkimustaan yhdessä apulaisprofessori Klaus Grobysin kanssa. Ulkomaalaisen tutkijan saattaa olla hankalaa päästä Suomessa median haastateltavaksi. Sapkota kuitenkin onnistui tässä hyvin. Monet kotimaiset mediat kertoivat hänen kryptovaluuttojen riskejä käsittelevästä väitöstutkimuksestaan.

Innovaatiotutkija Leena Kuntulla on puolestaan oma kolumni Tekniikka & Talous -lehdessä, jossa hän kertoo säännöllisesti erilaisista ajankohtaisista tutkimusaiheista. Lisäksi Kuntun tutkimusta on esitelty muun muassa kansainvälisessä Forbes-lehdessä.

Lisätiedot

Professori Harri Jalonen, Vaasan yliopisto, puh. 029 449 8596, harri.jalonen@uwasa.fi

Professori Peter Gabrielsson, Vaasan yliopisto, peter.gabrielsson@uwasa.fi
Innovaatiotutkija, erityisasiantuntija Leena Kunttu, Vaasan yliopisto, leena.kunttu@uwasa.fi
Tutkija Niranjan Sapkota, Vaasan yliopisto, niranjan.sapkota@uwasa.fi

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Professori Harri Jalonen, kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto
Professori Harri Jalonen, kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto
Lataa
Professori Harri Jalonen, kuva Harri Huusko, Vaasan yliopisto
Professori Harri Jalonen, kuva Harri Huusko, Vaasan yliopisto
Lataa
Rehtori Minna Martikainen, raadin puheenjohtaja Merja Koskela, tutkija Leena Kunttu, professori Harri Jalonen, tutkija Niranjan Sapkota ja professori Peter Gabrielsson. Kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto.
Rehtori Minna Martikainen, raadin puheenjohtaja Merja Koskela, tutkija Leena Kunttu, professori Harri Jalonen, tutkija Niranjan Sapkota ja professori Peter Gabrielsson. Kuva: Harri Huusko, Vaasan yliopisto.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Vaasan yliopisto
Vaasan yliopisto
Wolffintie 32, FI-65200 Vaasa PL 700
65101 Vaasa

http://www.uwasa.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Vaasan yliopisto

Väitös: Informaatioresilienssi auttaa selviytymään kriisien tuottamassa epävarmuudessa19.3.2024 09:38:04 EET | Tiedote

Peräkkäiset ja toistensa kanssa limittyvät kriisit voivat aiheuttaa tiedon puutetta, olennaisen informaation hukuttavaa tietotulvaa tai jopa tiedon vääristymistä. Tämä edellyttää yhteiskunnalta informaatioresilienssiä eli kriisinkestävyyttä myös informaatioon liittyviä häiriöitä kohtaan. Tarvitsemmekin epävarmuuden hyväksyvää ja tietämättömyyden myöntämistä tukevaa toimintakulttuuria, ilmenee Aino Rantamäen tuoreesta väitöstutkimuksesta.

Vaasan yliopiston uusi yhteistyömalli yhdistää yritykset ja väitöskirjatutkijat – Yrityksille tarjolla uusinta tutkimustietoa ja innovaatioita, väitöskirjatutkijoille houkutteleva urapolku7.3.2024 08:40:19 EET | Tiedote

Vaasan yliopistossa luodaan väitöskirjatutkijan ja yrityksen tai yhteisön välille uusi yhteistyömalli, jossa yrityksen tutkimusintressit voidaan yhdistää väitöskirjatutkimukseksi. Väitöskirjatutkija sitoutuu yhteistyöyrityksen ja Vaasan yliopiston yhdessä rahoittamaan neljän vuoden väitöskirjatutkimukseen. CoDoc – Collaborative Doctoral Partnership Model -hanke on Pohjanmaan liiton rahoittama.

Digitaalinen verkkoalusta tuo biokaasutoimijat yhteen Pohjanmaan maakunnissa14.2.2024 12:20:26 EET | Tiedote

Vaasan yliopiston, Centria-ammattikorkeakoulun ja Seinäjoen ammattikorkeakoulun uusi tutkimushanke DigiBiogasHubs aikoo tuoda pohjalaismaakuntien biokaasutoimijat yhteistyöhön uuden digitaalisen verkkoalustan avulla. Kehitettävän alustan avulla edistetään eri alueilla sijaitsevien biokaasuhubien eli klustereiden kehittymistä, vuorovaikutusta sekä biokaasumarkkinoiden kehittymistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye