Tampereen yliopisto

Professori Mika Rämet sai Tampereen yliopiston Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon

Jaa

Tampereen yliopiston Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinto 2022 on myönnetty professori Mika Rämetille työstä rokotekehitykseen ja -turvallisuuteen liittyvän tietouden edistämiseksi. Erityisesti COVID-19-pandemian aikana Rämet on nostanut näkyvästi ja käytännönläheisesti esille tutkimukseen perustuvaa tietoa koronarokotteista ja rokotetutkimuksesta. Palkinto jaettiin nyt neljättä kertaa.

Mika Rämet. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Mika Rämet. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto

Mika Rämet on iloinen siitä, että on onnistunut vastaamaan yhteiskunnan valtavaan tiedonjanoon. Hän sanoo, että koronan ympärillä tehtiin pitkään pelkkää kriisiviestintää. Korkeakouluyhteisön antama tunnustus vaikuttavasta työstä lämmittää erityisesti.

– Tämä on mukava ja yllättäväkin tunnustus. Asiantuntijuus ei ole ainoastaan tutkimusta ja opettamista, vaan koen velvollisuutenani olla yhteiskunnan käytettävissä. Asiantuntijan rooli on oikeastaan helppo, kun ei tarvitse kertoa muuta kuin mitä kyseisestä asiasta tietää. Se kuuluu työnkuvaan, Rämet toteaa.

Tampereen yliopiston yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvosto valitsi kokeellisen immunologian professori Mika Rämetin palkinnon saajaksi noin 30 ehdokkaan joukosta. Neuvoston perustelun mukaan valinnassa painottuivat ”Rämetin puhutteleva esiintyminen, tieteellisen tiedon käytännönläheinen esittämistapa sekä kannatteleva ja tulevaisuuteen katsova orientaatio.”

– Mikalla on vahva tutkimustausta ja hän on tuonut ajankohtaiseen koronakeskusteluun lisää tutkimusperustaista tietoa päätöksenteon tueksi. Hän on omaan osaamiseensa pohjautuen ottanut kantaa ja auttanut yksilöitä ja koko yhteiskuntaa ymmärtämään koronatilannetta rokotusten suhteen, sanoo YVV-neuvoston puheenjohtaja, dekaani Antti Lönnqvist.

Palkinto luovutettiin Mika Rämetille maanantaina 5.9. palkitsemistilaisuudessa Hervannan kampuksella yliopiston avajaisten yhteydessä.

Tuberkuloosirokote kehitteillä

Mika Rämet vastaa päätyökseen uusien rokotteiden kliinisestä tutkimuksesta valtion erityistehtäväyhtiön FVR – Suomen rokotetutkimuksen lääketieteellisenä johtajana. Hän jatkaa tutkimustyötä myös Tampereen yliopistossa.

Viime vuosina Rämet on antanut kasvot paitsi koronarokotteille myös muulle rokotetutkimukselle ja tutkimukseen perustuvalle rokotetietämykselle niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Hänet tunnetaan ammattitaitoisena tutkijana, joka työskentelee useiden merkittävien tutkimushankkeiden parissa. Tutkimustyön kohteena on pitkään ollut tuberkuloosirokote.

– Tuberkuloosi on todella hankala rokotekohde, jolle olisi tarvetta globaalisti ja erityisesti Afrikassa. Jos kaikki menee hyvin, rokote on käytössä 10–15 vuoden kuluttua, Rämet kertoo.

Yliopisto vastaa valeuutisiin tutkimusperusteisella tiedolla

Yhteiskunnallinen vuorovaikuttaminen on tutkimuksen ja opetuksen ohella yliopistojen päätehtäviä Suomessa. Keskustelun aiheet muuttuvat ajan ja tilanteiden mukaan, nyt otsikoita hallitsee geopolitiikka. Antti Lönnqvistin mielestä nykyajassa haastava piirre on valetieto.

– Tutkimusperustainen tieto olisi saatava näkyville. Yliopistolla on entistä kovempi tarve olla mukana yhteiskunnallisissa keskusteluissa, Lönnqvist pohtii.

Tampereen korkeakouluyhteisö tuo Yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon avulla esiin yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen ja vaikuttavuuden merkitystä yhteisössä ja palkitsee omiaan onnistumisista. Palkinto nostaa esimerkilliset ja onnistuneet yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen käytännöt keskusteluun myös korkeakouluyhteisön ulkopuolella.

Vuonna 2021 yhteiskunnallisen vaikuttavuuden palkinnon sai Tampereen yliopiston Aerosolifysiikan laboratorio. Sitä edellisenä vuonna palkinnon vastaanotti gerontologian professori Marja Jylhä. Ensimmäinen palkinto jaettiin Ketterä kaupunki -tutkimusprojektille vuonna 2019.

Yhteiskunnallisen vuorovaikutuksen neuvostossa on edustajat Tampereen yliopiston eri tiedekunnista ja organisaatiotasoilta sekä Tampereen ammattikorkeakoulusta. Palkinnon rahoittaa Tampereen Yliopiston Tukisäätiö sr ja Tampereen teknillisen yliopiston tukisäätiö sr. Tukisäätiöt myöntävät avustuksia, apurahoja ja stipendejä Tampereen yliopistossa tehtävään tutkimus- ja opetustyöhön ja tukevat taloudellisesti yliopiston toimintaa. 

Lue lisää muista Tampereen yliopiston avajaisten yhteydessä palkituista vaikuttajista verkkosivuiltamme.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Rämet
050 433 6276
mika.ramet@tuni.fi

Antti Lönnqvist
040 544 6288
antti.lonnqvist@tuni.fi

Kuvat

Mika Rämet. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Mika Rämet. Kuva: Jonne Renvall / Tampereen yliopisto
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Uusi tiedettä kansantajuistava livetiedekonsepti luotaa syvältä tietämättömyyden yhteiskuntaa9.12.2022 13:17:05 EET | Tiedote

Tietoyhteiskuntassa tieto on kaiken keskipisteenä. Todellisuudessa asiantuntijat ja päättäjät eivät aina tiedä. Menestys erityisesti kriisiaikoina riippuu kyvystämme käsitellä ja hallita tietämättömyyttä. Uusi livetiedekonsepti SELITTÄVÄ TEKIJÄ: Ihmistieteellinen tutkimus ja tutkijat lavalla suuntaa huomiomme siihen, miten tietämättömyys vaikuttaa yhteiskunnassa ja kansalaisten elämässä.

Tampereen 90-vuotiaista suurin osa asuu omassa kodissaan ja kokee suurta elämäntyytyväisyyttä8.12.2022 14:00:00 EET | Tiedote

Suurin osa 90 vuotta täyttäneistä tamperelaisista, 70 prosenttia, asuu omassa kodissaan ja elää omanlaistaan elämää, kertoo Tervaskannot 90+ -tutkimuksen tuorein kysely. Tutkimuksessa tarkastellaan 90 vuotta täyttäneiden tamperelaisten elämäntilannetta, terveyttä ja toimintakykyä sekä muun muassa avun tarvetta. Tänä vuonna postikysely lähetettiin kymmenennen kerran kaikille ikäryhmään kuuluville sekä kotona että pitkäaikaishoidossa asuville noin 2700 henkilölle.

Väitös: Toimintaympäristön muuttuessa kuntajohtajuutta rakennetaan vuorovaikutuksessa8.12.2022 09:19:50 EET | Tiedote

Kunnissa johtajuutta rakennetaan paikallisuuden, politiikan ja hallinnon risteyksessä. Toimintaympäristön muutos on moninkertaistanut johtamiseen liittyvät vuorovaikutustarpeet ja vaatii erityistä johtamisotetta. HM Henna Paananen osoittaa väitöskirjassaan, että mikäli johtajuus ymmärretään ihmisten välisenä dynamiikkana ja vuorovaikutuksena, kyseessä on henkilön muodolliseen asemaan perustuvaa valtaa ja määräysvaltasuhteita laajempi kokonaisuus. Väitöstutkimus kääntää katseen johtajuuden rakentumisen vuorovaikutteiseen ulottuvuuteen.

Väitös: Taudinaiheuttajien hiilihappoanhydraasit uudenlaisina lääkekohteina7.12.2022 10:00:00 EET | Tiedote

Ihmisellä on vain alfa-muodon hiilihappoanhydraaseja, kun taas vain beta- ja/tai gamma-muotoa on löydetty useista kliinisesti merkittävistä taudinaiheuttajista. Näihin beta- ja/tai gamma-hiilihappoanhydraaseihin pohjautuvat lääkkeet hävittäisivät ideaalitapauksessa taudinaiheuttajan ihmiskehosta ilman sivuoireita. DI Linda Urbański tuotti ja karakterisoi väitöskirjassaan kahden mikro-organismin hiilihappoanhydraasit.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme