Punalaputetun ruoan ostaja tekee hävikistä hyvikkiä – näitä hävikkiruokia kaupasta pelastetaan
Eniten hävikkiuhan alta pelastetaan muun muassa pakattuja kala- ja lihatuotteita, kuten lohifileetä tai jauhelihaa, sekä paistopistetuotteita, kuten riisipiirakoita, croissanteja ja lihapasteijoita. Illan tupla-ale on pääkaupunkiseudulla muuta Suomea suositumpaa.
”Alelaputetun ruoan ostajahan on arjen sankari, joka tekee päivittäin hävikistä hyvikkiä. Voimme vähentää yhdessä asiakkaidemme kanssa ruokahävikkiä. Hukkaan heitetyssä ruoassa menisi hukkaan koko panos tuotannosta kuljettamiseen ja syntyisi turhaan ympäristökuormitusta”, sanoo vastuullisuuspäällikkö Satu Kattilamäki HOK-Elannosta.
”Osalle asiakkaista hävikkituotteista tulee kuin peli ja illan ateria määräytyy sen mukaan, mitä tuotteita ostoskoriin päätyy. Aikaisemmin punalaputettuja tuotteita saatettiin sujauttaa ostoskoriin hiukan peitellen, mutta asenne on onneksi muuttunut. Hävikkituotteet kiinnostavat kaikkia asiakasryhmiä ja monelle punalaputetun ostaminen on myös ekoteko”, vahvistaa marketpäällikkö Nina Mustonen S-market Vallilasta.
Pääkaupunkiseudulla ilta-ale muuta Suomea suositumpaa – idea syntyi henkilöstöltä
Hävikkiuhan alla olevien tuotteiden alelaputus alkoi S-ryhmässä lähes 15 vuotta sitten. Kolmenkymmenen prosentin alennuksen rinnalla otettiin käyttöön tuplattu -60 prosentin ilta-ale vuonna 2015. Pääkaupunkiseudulla illan ”hyvikki hourit” näyttävätkin olevan muuta Suomea suositumpaa. HOK-Elannon alueella myydään punalaputettuja tuotteita illan ja yön tunteina keskimäärin enemmän kuin muualla Suomessa, mikä johtuu myös laajoista aukioloajoista ja helposti saavutettavissa olevista myymälöistä.
Idea illan tupla-aleen sai alkunsa Alepan henkilöstöpalaverista. Henkilöstön esiin nostamasta huolesta jalostui pilotti, joka osoitti pian, että illan tupla-ale vähentää poisheittohävikkiä ja parantaa asiakastyytyväisyyttä. Korotettu ilta-ale on käytössä klo 21 alkaen aina puoleen yöhön saakka myymälän aukioloaikojen mukaan.
Kaupassa jokainen hävikkigramma tilastoidaan – tavoitteena hävikin puolittaminen
Punalaput ovat yksi kuluttajille näkyvin hävikkitalkoiden muoto, mutta tärkein työ hävikinhillintään tehdään jo paljon ennen tuotteiden saapumista kauppaan.
”Tärkeintä on menekin ennustaminen datan kautta eli tilataan tuotteita sen verran, mitä myydään. Tämä on jatkuvaa tasapainoilua. Jokainen hävikkiin kirjattu gramma tilastoidaan, jotta tiedämme mistä hävikkiä syntyy. Kaupassa hävikkitalkoot ovat jokapäiväistä arkea ja haluamme kannustaa myös asiakkaitamme kiinnittämään huomiota ruokahävikkiin”, sanoo Kattilamäki.
S-ryhmän tavoitteena on mennä kohti hävikin puolittamista vuoteen 2030 mennessä. Koko S-ryhmän tasolla markettien ruokahävikki on vähentynyt 21 prosenttia viimeisen kuuden vuoden aikana.
Syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan Suomessa koko elintarvikeketjussa 10-15 prosenttia. Ruokahävikkiä syntyy eniten kotitalouksissa. Pitäisikö kotonakin ottaa käyttöön punalappu?
”Kaupassa on käytössä first in first out -menetelmä eli aloita vanhimmasta päästä. Sama vanha viisaus pätee kotikeittiössäkin eli suosi ensimmäisenä hävikkiuhan alla olevia tuotteita. Itse kirjoitan kotona kalenteriini tai post it -lapulle, mitä on jääkaapissa tai pakkasessa hyödynnettävissä ja näin muistan ostaa tarvittavat lisukkeet”, vinkkaa S-market Vallilan marketpäällikkö Nina Mustonen.
Tiesitkö tämän alelaputusta ruoasta?
- Hävikkiuhan alla olevien tuotteiden alelaputus alkoi lähes 15 vuotta sitten ja -30 % alennuksen rinnalla otettiin käyttöön korotettu -60 prosentin ilta-alekäytäntö vuonna 2015.
- Alelaputus on herättänyt kiinnostusta maailmalla ruokahävikin torjunnan keinona. New York Times kävi tutustumassa helsinkiläisessä S-market Vallilassa alelaputukseen ja ruokatuotteiden ”happy houriin” vuonna 2019 yhtenä ratkaisuna taklata ruokahävikkiä. Ratkaisusta innostuivat myös eurooppalaiset mediat.
- Uusi askel ylijäämätuotteiden hyödyntämiseen on käytössä Helsingin Sokoksen S-marketissa, jossa iso osa hävikkiuhanalaisista tuotteista kerätään yläkerran Happy Farmer -ravintolan keittiön raaka-aineiksi.
- HOK-Elannon myymälöistä luovutetaan myynnistä poistettuja tuotteita yli 80 erilaiselle ruoka-aputoimijalle ja nuorisotaloille.
Lisätiedot: Satu Kattilamäki, vastuullisuuspäällikkö, satu.kattilamaki(at)sok.fi, puh. +358 (0)10 766 0651
Avainsanat
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
S-ryhmän suurin osuuskauppa HOK-Elanto on yli 660 000 asiakasomistajan oma osuuskauppa, jonka liikevaihto vuonna 2022 oli 2,4 miljardia euroa. HOK-Elannossa työskentelee yli 6 700 henkeä, ja osuuskaupan monipuolisia palveluita käyttää vuosittain yli 150 miljoonaa asiakasta Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Tuusulassa ja Vantaalla.
Kun kaikki Alepat, S-marketit, Prismat, Food Market Herkut, ravintolat, ABC-asemat ja latauspisteet, Sokokset ja Sokos Emotion -myymälät, Hautaus- ja lakipalvelupisteet sekä Omistajapalvelupisteet lasketaan yhteen, toimipaikkoja HOK-Elannolla on yli 400.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta HOK-Elanto
HOK-Elanto Liiketoiminta Oy:n Alepa-ketjun muutosneuvottelut ovat päättyneet27.3.2024 15:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elanto Liiketoiminta Oy on saanut päätökseen tammikuussa alkaneet muutosneuvottelut. Muutosneuvottelut koskivat Alepa-ketjun myymäläpäälliköitä. Muutosneuvottelut käytiin toimintojen uudelleenorganisoimistarpeesta johtuvista syistä. Myymäläpäällikkötehtävien alkuperäinen vähennystarve muutosneuvotteluesityksessä oli 65. Neuvottelujen aikana suunnitelma tarkentui henkilöstöltä tulleiden hyvien ratkaisuehdotusten mukaisesti siten, että lopullinen vähennystarve myymäläpäällikkötehtävistä on 52. Kaikille päättyvistä tehtävistä irtisanotuille on tarjottu muita työtehtäviä HOK-Elannon palveluksesta. Muutoksella ei ole vaikutusta Alepa-myymälöiden lukumäärään. Lähikaupan rooli asiakkaiden arjessa on murroksessa. HOK-Elannon tavoitteena on uudistaa Alepa-ketjua strategiansa mukaisesti vastaamaan yhä vahvemmin muuttuvaan kuluttajakäyttäytymiseen, ja varmistaa edellytykset tulevaisuuden menestykselliseen liiketoimintaan. Muutosneuvotteluilla haettiin Alepalle yhtenäisempää ja tehokkaampaa jo
Hyvikkihevi ja hyvikkileipä rantautuvat Prismoihin – HOK-Elanto vauhdittaa taistelua ruokahävikkiä vastaan19.3.2024 06:00:00 EET | Tiedote
HOK-Elannon Prismoissa myydään maaliskuusta alkaen Hyvikkiheviä ja Hyvikkileipää. Syömäkelpoisia, hehkeimmät hetkensä nähneitä hedelmiä, vihanneksia ja leipomotuotteita myydään hyvikkilaatikoissa kahden euron hintaan. Tavoitteena on vähentää ruokahävikkiä yhdessä asiakkaiden kanssa.
Prisma Iso Omenan uudistus päätökseen18.3.2024 08:00:00 EET | Tiedote
Reilun kahden kuukauden mittainen uudistus Prisma Isossa Omenassa on valmistumassa. Myymälän kruununjalokivinä toimivat etenkin upea uudistettu makeisosasto sekä Ruokatorin valmisruokavalikoima, josta jatkossa saa niin valmiiksi pakattuja annoksia kuin kotimaisia wingsejäkin. Uudistunutta myymälää juhlitaan 21.3. alkaen.
Kysely: Suomalaiset haluavat lisätä kierrätysvaatteiden ostamista – Sokos ja Emmy avaavat second hand -osastot Helsinkiin11.3.2024 09:34:26 EET | Tiedote
Tavarataloketju Sokos ja Emmy avaavat yhdessä kierrätysvaateosastot Helsingin Sokokselle 18.3. Sokoksen ja Emmyn yhteistyön tavoitteena on tuoda kestävän kuluttamisen mahdollisuudet lähelle arjen asiointia ja madaltaa kynnystä kestävien kulutusvalintojen tekoon.
Ravintolatasoinen kebab rantautuu S-market Rediin6.3.2024 13:58:29 EET | Tiedote
HOK-Elanto lanseeraa uuden kebabbuffetin, Kebabkioskin, S-market Rediin. Kebabkioskissa on tarjolla ravintolatasoista, valmista kebabia erilaisine lisukkeineen ja kastikkeineen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme