Audiomedia Oy

Puurakentamisen odotetaan kaksinkertaistuvan lähivuosina - Rakennusliikkeiden kiinnostus puuratkaisuja kohtaan kasvussa

Jaa
Rakennusliikkeiden kasvava kiinnostus puun käyttöä kohtaan, tuoteosatoimittajien ja rakentajien kumppanuus sekä puurakentamisen tekninen valmius ja sääsuojaus nousivat pääteemoiksi Koskisen Oy:n taloteollisuuden järjestämässä puurakentamisen ajankohtaisseminaarissa. Puurakentamisen kohteiden koon kasvaessa, Koskisen Oy:n taloteollisuus on ottanut ison askeleen tuoteosatoimittajasta kohti kokonaisvaltaista toimitusta projektinjohdosta suunnitteluun ja asennuksiin.
Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).
Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).

– Asiakkailta saadun palautteen perusteella voidaan sanoa, että puurakentamisen lastentaudit on voitettu ja puu on valmis yleishyödyllisten kohteiden lisäksi vapaarahoitteiseen tuotantoon. Meillä on puurakentamiseen teknisesti valmis konsepti, jota voidaan toistaa kustannustehokkaasti kohteesta toiseen. Tähän kuuluu myös varhainen kumppanuus rakennusliikkeen kanssa. Riippuen kohteesta olemme mukana sekä hanke- että rakennesuunnittelussa, tiivistää Koskisen Oy:n taloteollisuuden johtaja Petri Lento.

Puurakentaminen kaksinkertaistuu

Ajankohtaisseminaarissa puhunut Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola uskoo puurakentamisen määrän kaksinkertaistuvan lähivuosina. - Puun käytön osuus rakentamisessa kasvaa nopeiten julkisessa rakentamisessa, mikä näkyy erityisesti puukoulujen ja – päiväkotien rakentamisessa. Nyt jopa 10 - 15 prosenttia julkisesta rakentamisesta tapahtuu puurakenteisena, koulurakentamisessa osuus on jopa 18 prosenttia.

– Puurakentamisen kasvu on seurausta tuotehallinnan ja puurakentamisen prosessiosaamisen kehittymisen seurauksena. Meillä on puurakentamisen tuoteosia valmistavia yrityksiä, joilla on osaamista ja jotka tuovat markkinoille teknisesti valmiita ratkaisuja ja todellisen vaihtoehdon perinteiselle rakentamiselle.

Kumppanuus tuo rakentamisen varmuutta

Turkuun kahta puukerrostaloa rakentavan Rakennus-Salama Oy:n toimitusjohtaja Jori Salama pitää kerrostalon puutuoteosia teknisesti varmoina, laadullisesti hyvinä, kilpailukykyisinä tuotteina. – Esimerkiksi äänieristykseen ja paloturvallisuuteen liittyvät asiat ovat puuelementeissä ratkaistu. Puurakentamisen nopeus ja työmaan siisteys ovat olleet rakentamisessa myönteisiä yllätyksiä. Kun paikalle tuodaan valmiit elementit asennusta varten, se on parantanut merkittävästi myös työmaan turvallisuutta.

– Suurin haaste on ollut ratkaista suunnittelun pullonkaula. Tässä tarvitaan tuoteosatoimittajan, rakennuttajan ja rakentajan kumppanuutta alusta alkaen. Meille on tärkeä saada valmis puurakentamisen konsepti, missä rakennesuunnitteluun liittyvät kysymykset on ratkaistu.

Salama muistuttaa, että teollinen rakentaminen edellyttää toimivaa järjestelmää, jota voidaan toistaa projektista toiseen. - Koska talonrakentamisen prosesseissa on iso kehittämisen tarve ja mahdollisuus, puuosatoimittajille on hyvä tilaisuus tulla uusilla ratkaisuillaan ja innovaatioilla tähän rakentamisen valtavirtaan.

Puu julkisen rakentamisen vetovoimatekijä

YIT-Talo Oy:n suunnittelujohtaja Matti Varstala pitää puurakentamista erityisesti julkisessa rakentamisessa vetovoimatekijänä. – Huoli julkisten rakennusten sisäilmasta ja terveellisyydestä ohjaa tällä hetkellä päätöksentekoa julkisen rakentamisen hankkeissa.

– Ympäristövaikutusten huomioon ottaminen kasvaa rakentamisessa, mikä näkyy muun muassa keskusteluna vähähiilisen puurakentamisen mahdollisuuksista vastata näihin ekologisiin haasteisiin.

Imatran puukoulun elinkaarihankkeen suunnittelua vetävä Varstala pitää välttämättömänä, että puurakentamisen asiantuntemusta on suunnitteluryhmässä hankkeen alusta alkaen. -Näin saadaan projektissa kokonaisuus hallintaan ja käyttää elementoinnin mahdollisuuksia maksimaalisesti hyväksi. Isossa kouluhankkeessa suurimmat haasteet liittyvät kokonaisuuden yhteensovittamiseen ja akustiikkaan. Rakentamisen aikainen sääsuojaus on osa kokonaisuuden hallintaa.

Puun tekninen valmius ja kilpailukyky parantuneet

Rakennusliike Reposen toimitusjohtaja Mika Airakselalla on kahdeksan puukerrostalon ja noin 400 asunnon rakentamisen kokemus yhteistyössä Koskisen Oy:n kanssa. – Kun tähän saakka puurakentamisen suunnittelukustannus on ollut puolet kalliimpaa kuin betonirakentamisessa, on ollut välttämätöntä kehittää puurakentamisen suunnittelun pullonkauloja ja teollisesti toistettavia ratkaisuja.

– Rakennusyhtiön kannalta on hyvä, että saamme puuosatoimittajalta rakennesuunnittelua myöten koko paketin. Tämänkaltainen tiivis kumppanuus parantaa puun kilpailukykyä ja nopeuttaa entisestään rakentamista.

Airakselan mukaan toteutetuissa hankkeissa puurakennusten rakentamisen aikainen hiilijalanjälki on ollut 30 prosenttia perinteistä rakentamista parempi. – Ero sulaa elinkaarivertailussa, mutta se johtuu muista kuten lämmitykseen liittyvistä tekijöistä, eikä puusta.

– Meillä on suunnitteluvaiheessa 300 puukerrostaloasunnon rakentaminen lähivuosina pääkaupunkiseudulle, mikä osoittaa, että puurakentamisen tekninen valmius ja varmuus sekä kilpailukyky ovat parantuneet.

Rakennusliikkeiden kiinnostus puuratkaisuja kohtaan kasvussa

Lento tunnistaa asenteiden muutosta puurakentamista kohtaan myös rakennusliikkeissä, jotka kysyvät yhä enemmän vaihtoehtoisia ratkaisuja. – Nyt on ilmassa avoimuutta puun käytölle, kun kysytään uusia vaihtoehtoisia ratkaisuja ja tuotantotapoja. Kiinnostus puun käyttöä kohtaan kasvaa asenteiden muutoksen myötä ja halusta uudistua.

Lenton mukaan yhtiön tarjoaman palvelupaketin ideana on tehdä puurakentamisen aloittamisen kynnys mahdollisimman matalaksi. – Vain onnistuneiden rakentamisen hankkeiden kautta syntyy luottamus puurakentamiseen. Kun rakentajan ei tarvitse miettiä rakennesuunnittelua, mitoituksia ja sääsuojattua asentamista, voimme minimoida riskit. Meillä on näyttöä siitä, että tehdyissä kohteissa takuuhuoltokorjaukset puukerrostaloissa ovat olleet samaa luokkaa kuin perinteisin menetelmin rakennetuissa kohteissa.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:


Petri Lento
041 515 2486
petri.lento@koskisen.com

Kuvat

Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).
Rakennus-Salama Oy rakentaa kahta puukerrostaloa Turkuun. (Havainnekuva: Lunden Architecture).
Lataa
Koskisen taloteollisuuden toimitusjohtaja Petri Lento.
Koskisen taloteollisuuden toimitusjohtaja Petri Lento.
Lataa
Turun puukerrostalon elementti tehtaalla.
Turun puukerrostalon elementti tehtaalla.
Lataa
Turun puukerrostalon työmaa.
Turun puukerrostalon työmaa.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Audiomedia Oy
Audiomedia Oy
Töölöntorinkatu 3 B 39
00260 HELSINKI

+358 50 2589http://www.audiomedia.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Audiomedia Oy

Metsänhoitoa pidetään Japanissa suojelua parempana ilmastotoimena18.9.2024 10:35:48 EEST | Artikkeli

–Jos täällä ei olisi metsätaloutta, ei olisi kylääkään, sanoo Higashishirakawa kylän Metsänhoitoyhdistyksen puheenjohtaja Kouki Taguchi. Kun 92 prosenttia kylän pinta-alasta on metsää, metsänkorjuu, kuljetukset ja sahat työllistävät kyläläisiä niin, että aluetalous pyörii sen varassa. Higashishirakawa on kylä Kamon alueella, Gifun prefektuurissa Japanissa. Kylässä on runsaat 2000 asukasta ja 800 kotitaloutta, joista joka toisella on metsäomaisuutta. Kylä on valittu yhdeksi Japanin kauneimmista kylistä. Kylässä on metsiä noin 8200 hehtaaria, josta ylipuolet on talouskäytössä. Valtio omistaa metsistä noin 400 hehtaaria, kylä noin 450 hehtaaria ja loput ovat noin tuhannen yksityishenkilön omistuksessa. –Yksityisten omistamat metsälöt ovat pirstaloituneet pieniksi palstoiksi ja niiden omistajat asuvat kaupungeissa. Heitä ei kiinnosta pienten metsien hoito eivätkä hakkuut, koska niistä ei saa mitään taloudellista hyötyä. Korjuukustannusten kanssa puun kuutiohinta on järeissä puissa 140 euro

Metsäteollisuuden Lindström: Suomeen saatava korkean arvonlisän teollisia investointeja11.9.2024 14:33:24 EEST | Artikkeli

Metsäteollisuus ry:n johtaja ja pääekonomisti Maarit Lindström odottaa uudelta EU:n komissiolta aiempaa fiksumpaa teollisuuspolitiikkaa. – Me tarvitsemme visiota eurooppalaisesta teollisesta tulevaisuudesta, jossa myös bio- ja kiertotalous on uudella tavalla huomioitu ja jossa houkutellaan uusia korkean arvonlisän teollisia investointeja myös Suomeen. – Kuten olemme nähneet, uusien investointien saaminen on haasteellista, kun niitä on mennyt Suomen ohi. Eri maiden kesken käydään investoinneista kovaa kilpailua. Tätä eriarvoistaa monien maiden kansallisesti räätälöimät tukipaketit esimerkiksi energiasektorille. Teollisuuspolitiikalle tulee antaa jatkossa uutta sisältöä esimerkiksi biotalouden kautta. Lindström muistuttaa, että metsäteollisuuden taloudelliset mahdollisuudet ovat Euroopassa suuret. – Kukapa ei haluaisi tulevaisuudessa käyttää uusiutuvaa, biohajoavaa, kierrätettävää ja hiiltä sitovaa materiaalia tuotteidensa pohjana pikemminkin kuin fossiilisista, ehtyvistä materiaaleista

Hongan Marko Saarelainen: Japani hirsitalojen viennin valopilkkuna4.9.2024 09:43:59 EEST | Artikkeli

Honka teki toimitusjohtaja Marko Saarelaisen mukaan viimeiseltä tilikaudelta umpisurkean tuloksen, jonka harvoja valopilkkuja oli Japanin vienti. – Japani oli ainoita, jotka pääsivät luokaltaan. Olemme tehneet uuteen strategiaan liittyviä toimenpiteitä, jotka alkavat nyt tuottaa tulosta. Vaikka jenin heikko kurssi ja Japanin hallituksen ja viranomaisten omat toimet ovat hidastaneet kokonaisuudessaan sinne suuntautuvaa vientiä, me emme ole saaneet siitä juurikaan osumaa. –Japanilaisten oma rakentamisen JAS sertifikaatti on selkeä tuonnin este. Tavoitteena on, että sitä ei tarvittaisi lainkaan hirsitalojen vientiin. Olemme sertifikaattikysymyksessä käyneet keskusteluja japanilaisten ja Suomen viranomaisten kanssa. Selvitämme myös muiden EU-maiden hirsitaloviennin tilannetta, jotta saisimme EU:n kautta lisää vaikuttavuutta Japanin suuntaan. Saarelaisen mukaan koko Euroopan hirsitaloteollisuuden kannalta Japani on merkittävä vientimaa. – Japani seuraa erityisen tarkasti, mitä Saksa tekee m

Metsäprofessori: Japani kehittää vanhentunutta metsätalouttaan voimakkailla tukitoimilla28.8.2024 07:20:00 EEST | Artikkeli

Japanin metsien korjuun ja jalostuksen teknologia on professori Ueki Tatsuhiton mielestä vanhentunutta. – Voi sanoa, että Japanin metsätalous on jäänyt 1980-luvulle, minkä jälkeen ei ole tapahtunut merkittävää alan teknologista kehitystä. Nyt olemme pulassa, kun kaikki metsät ovat päätehakkuuiässä. –Me olemme 30 vuotta jäljessä esimerkiksi Itävallan metsätaloutta, jota voidaan vuoristo-olosuhteiden suhteen verrata Japanin metsiin. Vain pohjoisessa Hokkaidon alueella voi tavata kehittynyttä pohjoismaista korjuuteknologiaa. Professori Tatsuhito Inan kaupungin Shinsu yliopistosta tutkii vuoristo-olosuhteiden metsänhoitoa, puun korjuutekniikoita ja metsien sertifiointeja. – 1970- luvulle asti metsiä hakattiin, metsätaloutta ja puunjalostusta kehitettiin. Kun halpa tuontipuu korvasi oman raaka-aineen käytön, se johti suureen muutokseen Japanin metsäpolitiikassa, kun metsänhoito ja metsäsektorin kehittäminen laiminlyötiin. –Kun meidän metsien korjuuteknologiamme on vanhentunutta ja jäänyt ke

Hirsitalovalmistajat: Japanin jenin heikko kurssi ja protektionismi heikentävät vientinäkymiä21.8.2024 08:33:25 EEST | Artikkeli

Japanin oman puun käytön tukeminen on Finn-Bois Oy:n perustajan ja osakkaan Matti Mäkelän mukaan haaste suomalaiselle hirsitaloteollisuudelle. – Esimerkiksi julkisen rakentamisen kohteille on asetettu velvoitteita käyttää japanilaista puutavaraa. Se ja laajamittainen metsien hakkuun tuki ovat protektionistisia toimia ja siihen tulisi Suomen hallituksen ja Business Finlandin puuttua. Japanin vientimarkkina on suomalaiselle alan teollisuudelle ja pitkälle jalostetuille tuotteille todella tärkeä. –Toinen alan haaste on Japanin jenin kurssi, mikä tekee kilpailukykymme siellä todella heikoksi paikallisen tuotannon rinnalla. Kun heikko kurssi ja protektionistiset toimet heikentävät lähivuosien vientinäkymiä, nojaamme yhä vahvemmin laadukkaisiin kalliin segmentin tuotteisiin. Myös rakentamisen säädösten harmonisointia EU:n CE- merkintöjen mukaisiksi on alalle tärkeää, koska Japani voi omilla standardeillaan käytännössä rajoittaa tuontia. Mäkelän mukaan Japanin viennillä on yritykselle ja koko

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye