Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Rakennustyöntekijä putosi yli neljä metriä – toimitusjohtaja tuomittiin tahallisesta työturvallisuusrikoksesta sakkoon ja yhtiö yhteisösakkoon

Jaa

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi rakennusalan yhtiön toimitusjohtajan työturvallisuusrikoksesta keskimääräistä korkeampaan, 60 päiväsakon sakkorangaistukseen. Yhtiö tuomittiin 3 000 euron yhteisösakkoon. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 13.10.2021.

Tuomio liittyy helmikuussa 2019 Kauniaisissa omakotitalotyömaalla sattuneeseen työtapaturmaan. Työntekijä oli telineen työskentelytasolla nostamassa vanerilevyä katolle yhdessä esimiehensä eli yhtiön toimitusjohtajan kanssa. Työskentelytasolla ei ollut rakenteellista putoamissuojausta ja työntekijällä ei ollut turvavaljaita. Työntekijä oli nostamassa vanerilevyä käsin katolle, kun hän astui harha-askeleen ja putosi noin 4–5 metrin korkeudelta maahan osuen pudotessaan vaakatukiputkeen.

Syyte koski telineen putoamissuojauksen, riittävän leveän työtason ja askelmallisen kulkutien puuttumista. Toimitusjohtaja myönsi syytteen muuten kuin askelmallisen kulkutien puuttumisen osalta. Toimitusjohtaja kertoi luottaneensa työntekijöiden osaavan oma-aloitteisesti ja itsenäisesti huolehtia turvallisuudestaan.

Käräjäoikeus katsoi, että telineestä oli puuttunut rakenteellinen putoamissuojaus ja putoamissuojausta ei ollut järjestetty millään muullakaan tavalla. Lisäksi 60 cm leveä työtaso ei ollut riittävän leveä turvalliseen työskentelyyn ja myös askelmallinen kulkutie työskentelytasolle oli puuttunut.

Työntekijät olivat huomauttaneet puuttuvista suojakaiteista

Koska toimitusjohtaja oli työntekijän putoamisen hetkellä ja muutoinkin kyseisenä tapahtumapäivänä itse henkilökohtaisesti paikalla, ja koska työntekijät olivat jo aikaisemmin huomauttaneet tätä puutteellisista suojakaiteista, käräjäoikeus katsoi toimitusjohtajan olleen hyvin tietoinen työturvallisuusmääräysten vastaisesta tilasta. Toimitusjohtajan tietoisuutta lainvastaisuudesta tuki myös hänen rakennusmestarin koulutuksensa ja 13 vuoden työkokemus rakennusalalta.

Tällä perusteella käräjäoikeus katsoi, että toimitusjohtaja oli rikkonut työturvallisuusmääräyksiä tahallaan eikä vain huolimattomuudesta ja siksi toimitusjohtaja oli tuomittava työturvallisuusrikoksesta tavanomaista ankarampaan rangaistukseen. Yhteisösakon määrää arvioidessaan käräjäoikeus kiinnitti huomiota muun muassa yhtiön kokoon, taloudellisen aseman selvään heikkenemiseen ja käytännön rakennustoiminnan loppumiseen, jotka puhuivat lievemmän yhteisösakon tuomitsemisen puolesta.

Länsi-Uudenmaan käräjäoikeuden tuomio 13.10.2021, asianro R 20/4310

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Reeta Holmi, 0295 016 110, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Laaja tilojen käyttöä koskeva määräys on annettu Pohjois-Pohjanmaalle – voimaan 7.12.20213.12.2021 19:46:39 EET | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on eilen tehdyllä päätöksellä kieltänyt 3.12.2021 alkaen Pohjois-Pohjanmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Tänään on määrätty lisäksi, että 7.12.2021 alkaen asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Skärpta restriktioner för sammankomster och användning av lokaler i Nyland, även i Egentliga Tavastland införs restriktioner3.12.2021 15:59:39 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har med ett beslut som gäller Nyland förbjudit offentliga tillställningar och allmänna sammankomster som ordnas inomhus och i vilka det deltar fler än 20 personer. Dessutom måste de som ansvarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik ordna användningen av utrymmena så att det går att förebygga den risk för coronasmitta som närkontakter mellan kunderna, de som deltar i verksamheten eller sällskap utgör. I Egentliga Tavastland förbjuds offentliga tillställningar inomhus i vilka det deltar fler än 50 personer. Restriktionerna träder i kraft den 4 december. Covidintyget är ett alternativ till restriktionerna i sådana situationer som anges i lagen.

Nya begränsningar för inomhussammankomster träder i kraft på självständighetsdagen inom Södra Österbottens, Mellersta Österbottens, Mellersta Finlands och Birkalands sjukvårdsdistrikt3.12.2021 14:22:21 EET | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland förordnade idag med stöd av 58 paragrafen i lagen om smittsamma sjukdomar nya sammankomstbegränsningar för fyra sjukvårdsdistrikts områden. De nya förordnandena träder i kraft på självständighetsdagen den 6 december 2021 och de är i kraft en månad. Regionförvaltningsverkets tidigare beslut om sammankomstbegränsningar hålls i kraft i Vasa sjukvårdsdistrikts område.

Sisätilojen uudet kokoontumisrajoitukset Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Keski-Suomen ja Pirkanmaan sairaanhoitopiirien alueelle tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä3.12.2021 14:21:11 EET | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määräsi tänään tartuntatautilain pykälän 58 nojalla uudet kokoontumisrajoitukset neljän sairaanhoitopiirin alueelle. Uudet määräykset tulevat voimaan itsenäisyyspäivänä 6.12.2021 ja ovat voimassa kuukauden. Vaasan sairaanhoitopiirin alueella pysyy voimassa aluehallintoviraston aiempi päätös kokoontumisrajoituksista.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme