Huoltovarmuusorganisaatio

RESPA 22 -harjoitus testaa pääkaupunkiseudun varautumista vakaviin sähkön jakeluhäiriöihin

Jaa
Pääkaupunkiseudulla harjoitellaan tällä viikolla yritysten ja viranomaisten yhteistoimintaa vakavassa sähkönjakelun häiriötilanteessa. 28.−29.9.2022 järjestettävän RESPA 22 -harjoituksen myötä ympyrä sulkeutuu, ja eri puolilla Suomea järjestetyn kuuden harjoituksen sarja päättyy.

Yritykset, kotitaloudet ja muut yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia häiriöttömästä sähkön saatavuudesta. Häiriöitä voi kuitenkin esiintyä sääilmiöiden, kyberiskujen, huolimattomuuden, tietämättömyyden tai onnettomuuksien seurauksena. Niiden kesto, laajuus ja vaikutukset voivat olla pitkäaikaisia.

RESPA 22 -harjoituksessa pääkaupunkiseudun energiayhtiöt ja viranomaiset harjoittelevat yhteistoimintaa laajassa ja pitkäkestoisessa kanta- ja jakeluverkkojen häiriötilanteessa. Harjoituksessa kuvitteellinen sään aiheuttama häiriö lamauttaa pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot pääkaupunkiseudulla Helen Sähköverkko Oy:n, Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n ja Caruna Oy:n jakelualueilla.

Harjoitusskenaariossa Pohjois-Suomen siirtoyhteyksien vikaantumisesta alkava tapahtumasarja yhdessä vakavien sääilmiöiden ja perustuotantolaitosten vikaantumisten kanssa johtaa sähköpulaan ja siitä seuraavaan suurhäiriöön.

Tavoitteena on parantaa viranomaisten, kaupunkien ja yritysten toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. Lisäksi varmistetaan ja kehitetään toimintamalleja sekä teknologian ja erilaisten it-järjestelmien hyödynnettävyyttä viankorjauksen aikana. Harjoituksessa selvitetään yhteistyön ja yhteydenpitojärjestelmien toimivuutta pitkäkestoisessa sähkökatkossa viranomaisten ja elinkeinoelämän välillä, energiayhtiöiden korjaustyössä ja sähköjen palautuksessa. Erityisesti huomiota kiinnitetään viestinnän toimivuuteen organisaatioiden sisällä ja ulkoisille sidosryhmille. Lisäksi testataan kaupunkien kykyä toimia poikkeuksellisissa tilanteissa.

Pitkäjänteinen varautumistyö auttaa toimimaan poikkeustilanteissa

Alkuvuonna 2022 käynnistynyt Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on käynnistänyt tapahtumaketjun, joka on ajamassa yhteiskuntaa vakaviin haasteisiin energian saannissa. On mahdollista, että tulevana talvena joudumme toimimaan tosielämän sähköpulatilanteessa.

− Energiatoimialalla huoltovarmuusorganisaation puitteissa tehty pitkäjänteinen harjoittelu ja varautumistyö edesauttaa koko yhteiskunnan varautumista myös sähköpulan kaltaisiin poikkeustilanteisiin, sanoo harjoituksen johtaja Arto Pahkin Fingridiltä.

Eri puolilla Suomea järjestettyjen JÄÄTYVÄ-harjoitusten sarja käynnistyi 2017 Kuopion alueella. Pääkaupunkiseudun RESPA 22 -harjoitus on kuudes osa ja päättää tämän sähkönjakelua koskevien harjoitusten sarjan. Harjoitukseen ja sen valmisteluihin osallistuu yli 400 henkilöä huoltovarmuuskriittisistä organisaatioista. Kaikkiaan harjoitussarjaan on osallistunut lähes 3 000 henkilöä.

RESPA 22 -harjoituksen järjestää Huoltovarmuusorganisaation Sähköpooli. Harjoitukseen osallistuvat kutsuttuina yhteistyökumppaneina kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Huoltovarmuuskeskus, Helen Sähköverkko Oy, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Oy, Helsingin, Espoo ja Vantaan kaupungit, alueen pelastuslaitokset, valtioneuvoston kanslia, Yle sekä alueen muita viranomaisia ja yrityksiä kuten teleyhtiöitä.

--

Median edustajilla on mahdollisuus tutustua harjoituksen Helsingissä sijaitsevaan Pelikeskukseen ensisijaisesti keskiviikkona 28.9. klo 13-15. Vierailuja ja haastattelupyyntöjä koordinoi harjoituksen apulaisjohtaja Petri Nieminen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arto Pahkin, valvomopäällikkö, Fingrid Oyj
RESPA 22 -harjoituksen ohjausryhmän puheenjohtaja
p. 0400 756 146
arto.pahkin@fingrid.fi


Petri Nieminen, voimajärjestelmäasiamies, Huoltovarmuuskeskus
p. 029 505 1060
petri.nieminen@nesa.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoltovarmuusorganisaatio
Huoltovarmuusorganisaatiohttps://www.huoltovarmuuskeskus.fi

Huoltovarmuusorganisaation Sähköpooli johtaa voimahuollon eli sähkön tuotannon, siirron sekä jakelun yrityskohtaista varautumista ja valmiussuunnittelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuusorganisaatio

Toimialojen kybervarautuminen hyvää perustasoa14.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Yritysten kybervarautuminen Suomessa on keskimäärin hyvää perustasoa, selviää tuoreesta Kansallisen kyberturvallisuuden kypsyystason selvityksestä. Tietoisuus kyberuhkista ja varautumisen merkityksestä on parantunut. Keskeisiä haasteita ovat pula kyberturvallisuuden osaajista sekä puutteet kumppaniverkoston hallinnassa. Vaihtelua varautumisen tasossa eri toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yritysten välillä on runsaasti.

Report on maritime security: need for a functional market and more Finnish experts28.2.2023 10:18:20 EET | Press release

Almost 90 per cent of Finland’s exports and imports are transported by sea. Sea transport and the logistics related to it are vital to the functioning of society. The report ‘Security Capacity of Finland’s Sea Transports’, commissioned by the Maritime Transport Pool of the National Emergency Supply Organisation, estimates the current sea transport capacity sufficient for Finland’s security of supply. This estimate is based on actual traffic volumes and scenarios of emergency conditions.

Utredning om försörjningsberedskapen inom sjöfarten: en fungerande marknad och fler finländska experter behövs28.2.2023 10:09:46 EET | Tiedote

Nära 90 procent av Finlands varuexport och varuimport sker sjövägen. Sjötransporterna och den relaterade logistiken är ett livsvillkor för samhällsfunktionen. I utredningen ”Suomen merikuljetusten huoltovarmuuskapasiteetti” som Sjötransportpoolen inom Försörjningsberedskapsorganisationen har tagit fram görs en bedömning av vad som är en tillräcklig sjötransportkapacitet för Finlands försörjningsberedskap i nuläget. Bedömningen baserar sig på verkliga trafikmängder och scenarier byggda på undantagsförhållanden.

Selvitys merenkulun huoltovarmuudesta: tarvitaan toimivat markkinat ja lisää suomalaisia osaajia28.2.2023 10:02:13 EET | Tiedote

Suomen tavaraviennistä- ja tuonnista lähes 90 prosenttia tapahtuu meritse. Merikuljetukset ja siihen liittyvä logistiikka ovat yhteiskunnan toiminnan elinehto. Huoltovarmuusorganisaation (HVO) Vesikuljetuspoolin tuottama ”Suomen merikuljetusten huoltovarmuuskapasiteetti” -selvitys arvioi, millainen on tämänhetkinen Suomen huoltovarmuudelle riittävä merikuljetuskapasiteetti. Arvio perustuu todellisiin liikennemääriin ja poikkeusoloista tehtyihin skenaarioihin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme