Huoltovarmuusorganisaatio

RESPA 22 paransi toimintavalmiutta sähkönjakelun häiriötilanteissa pääkaupunkiseudulla

Jaa
Toimintatavat sähköjakelun häiriötilanteessa ovat pääkaupunkiseudulla nyt tuoreessa muistissa 28.–29.9.2022 järjestetyn RESPA 22 -harjoituksen ansiosta. Laajassa harjoituksessa pääkaupunkiseudun sähköyhtiöt, kunnat ja viranomaiset harjoittelivat toimintaa ja yhteistyötä laajassa sähkönjakelun häiriötilanteessa.

Harjoituksessa kuvitteellinen laaja-alainen sekä pitkäkestoinen kanta- ja jakeluverkkojen sähkönjakelun häiriö lamautti pitkäksi aikaa yhteiskunnan perustoiminnot, mikä vaikeutti elämää pääkaupunkiseudulla Helen Sähköverkko Oy:n, Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n ja Caruna Oy:n jakelualueilla. Harjoituksen 470 osallistujaa pyrkivät parhaansa mukaan ratkaisemaan tilanteen ja saamaan yhteiskunnan rattaat taas pyörimään.

– Avainasemassa tällaisen yhteiskunnan toimintoja lamauttavan kriisin ratkaisemisessa ovat eri tahojen yhteistyö, toimiva tekniikkaa ja viestintä. Harjoituksen avulla onnistuttiin parantamaan yhteistyötä ja toimintakykyä sähkönjakelun vaikeassa häiriötilanteessa. Tämä näkyi muun muassa toimintamallien jalostumisena sekä olemassa olevien teknologioiden ja erilaisten it-järjestelmien hyödyntämisenä tilannekuvan jakamisessa, viestinnässä sekä johtamisessa, sanoo harjoituksen ohjausryhmän puheenjohtaja Arto Pahkin kantaverkkoyhtiö Fingridistä.

Harjoituksen aikana tilannekuva- ja yhteydenpitovälineiden käyttö oli sujuvaa. Harjoittelijat osasivat seurata toistensa viestintää ja välittää tietoa omissa viestintäkanavissaan. Myös tekninen viestintävalmius kriittisen infrastruktuuritoimijoiden yhteisissä viestintä- ja tilannekuvajärjestelmissä näyttää parantuneen.

– Harjoituksen aikana vahvistui hyvän suunnittelun merkitys varautumisessa. Uhkatilanteessa toimimista helpottaa, kun toimintatavat on sovittu ja esimerkiksi kriittisten sähkönkäyttökohteiden priorisointi on mietitty ennakkoon. Harjoituksessa yhteistyö eri sidosryhmien suuntaan jalostui toimiviksi käytännöiksi, ja varmistettujen tiedonvaihtojärjestelmien Krivatin ja Virven käyttö toimi, kertaa kokemuksistaan harjoitukseen osallistunut sähköverkon käytönjohtaja Jarmo Ström Caruna Oy:stä.

Yhteiset viestijärjestelmät helpottavat tilannekuvan jakamista

Hyvän valmiuden ylläpitämiseksi viestintäyhteistyötä on harjoiteltava säännöllisesti ja järjestelmiä on edelleen kehitettävä, painottaa Pahkin. Lisäksi on varmistettava, että kaikilla kriittisen infrastruktuurin toimijoilla on käytössä yhteensopivat viestintä- ja tilannekuvajärjestelmät. Energia-alalla tällaisia ovat erityisesti KoVa-VoIP järjestelmä (Korkean Varautumisen -järjestelmä, Voice-over-Internet-Protocol) sekä Krivat-järjestelmä (kriittisten valvomoiden yhteydenpito- ja tilannekuvajärjestelmä).

– Osapuolina tällaisessa laajassa kriisissä ovat niin erilaiset viranomaistahot, sähköalan toimijat kuin muu elinkeinoelämä, ja yhteinen tilannekuva pitää saada muodostettua ja jaettua nopeasti. On kriittistä, että kaikki ottavat käyttöön yhteiset järjestelmät ja että tiedonvaihdossa ja tilannekuvassa käytettävät yhteneväiset terminologiat ja sisällöt on sovittu ennalta, Pahkin sanoo.

RESPA 22 oli viimeinen osa eri puolilla Suomea järjestettyjen JÄÄTYVÄ-harjoitusten sarjaa. Sarja alkoi 2017 Kuopion alueella, ja harjoituksia on pidetty myös Lappeenrannassa, Turussa, Oulussa ja Seinäjoella. Harjoitukseen ja sen valmisteluihin osallistui lähes 500 henkilöä huoltovarmuuskriittisistä organisaatioista. Kaikkiaan harjoitussarjaan on osallistunut lähes 3 000 henkilöä.

RESPA 22 -harjoituksen järjesti Huoltovarmuusorganisaation Sähköpooli yhteistyössä Huoltovarmuuskeskuksen kanssa. Harjoitukseen osallistuivat kutsuttuina yhteistyökumppaneina kantaverkkoyhtiö Fingrid Oyj, Helen Sähköverkko Oy, Vantaan Energia Sähköverkot Oy, Caruna Oy, Helsingin, Espoo ja Vantaan kaupungit, alueen pelastuslaitokset, valtioneuvoston kanslia, Yle sekä alueen muita viranomaisia ja yrityksiä kuten teleyhtiöitä.                                                                                                             

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arto Pahkin, valvomopäällikkö, Fingrid Oyj
RESPA 22 -harjoituksen ohjausryhmän puheenjohtaja
puh. 0400 756 146
arto.pahkin@fingrid.fi


Petri Nieminen, voimajärjestelmäasiamies, Huoltovarmuuskeskus
puh. 029 505 1060
petri.nieminen@nesa.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Huoltovarmuusorganisaatio
Huoltovarmuusorganisaatio



https://www.huoltovarmuuskeskus.fi

Huoltovarmuusorganisaatio on verkosto, joka työskentelee yhdessä Suomen toimintakyvyn ja sen edellyttämän huoltovarmuuden hyväksi. Siihen kuuluvat Huoltovarmuuskeskus ja sen hallitus, huoltovarmuusneuvosto sekä eri toimialojen sektorit ja poolit. Lisäksi yhteistyötä tehdään alueellisten toimijoiden, kuten aluehallintovirastojen, kuntien ja kaupunkien sekä useiden alueellisten toimikuntien kanssa. Sähköpooli on yksi Huoltovarmuusorganisaatio neljästä energia-alan poolista. Sen tehtävän on edistää ja koordinoida voimahuollon eli sähkön tuotannon, siirron sekä jakelun yrityskohtaista varautumista ja valmiussuunnittelua.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Huoltovarmuusorganisaatio

Toimialojen kybervarautuminen hyvää perustasoa14.3.2023 14:00:00 EET | Tiedote

Yritysten kybervarautuminen Suomessa on keskimäärin hyvää perustasoa, selviää tuoreesta Kansallisen kyberturvallisuuden kypsyystason selvityksestä. Tietoisuus kyberuhkista ja varautumisen merkityksestä on parantunut. Keskeisiä haasteita ovat pula kyberturvallisuuden osaajista sekä puutteet kumppaniverkoston hallinnassa. Vaihtelua varautumisen tasossa eri toimialojen välillä ja toimialojen sisällä eri yritysten välillä on runsaasti.

Report on maritime security: need for a functional market and more Finnish experts28.2.2023 10:18:20 EET | Press release

Almost 90 per cent of Finland’s exports and imports are transported by sea. Sea transport and the logistics related to it are vital to the functioning of society. The report ‘Security Capacity of Finland’s Sea Transports’, commissioned by the Maritime Transport Pool of the National Emergency Supply Organisation, estimates the current sea transport capacity sufficient for Finland’s security of supply. This estimate is based on actual traffic volumes and scenarios of emergency conditions.

Utredning om försörjningsberedskapen inom sjöfarten: en fungerande marknad och fler finländska experter behövs28.2.2023 10:09:46 EET | Tiedote

Nära 90 procent av Finlands varuexport och varuimport sker sjövägen. Sjötransporterna och den relaterade logistiken är ett livsvillkor för samhällsfunktionen. I utredningen ”Suomen merikuljetusten huoltovarmuuskapasiteetti” som Sjötransportpoolen inom Försörjningsberedskapsorganisationen har tagit fram görs en bedömning av vad som är en tillräcklig sjötransportkapacitet för Finlands försörjningsberedskap i nuläget. Bedömningen baserar sig på verkliga trafikmängder och scenarier byggda på undantagsförhållanden.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye