Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Rikosseuraamuslaitos esittää 400 henkilötyövuoden lisäystä sekä uusia vankiloita Rovaniemelle ja Turkuun

Jaa
Rikosseuraamuslaitos esittää uutta tutkintavankilaa Rovaniemelle, avovankilaa Turkuun ja vankisairaalaa Vantaalle. Henkilöstön määrää tulisi lisätä 400 henkilötyövuodella vuoteen 2027 mennessä. Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkostoesitys koskee hallituskautta 2023–2027.

Kun vankiloiden henkilöstömäärää lisätään, voidaan vangeille järjestää toimintaa lainsäädännön edellyttämällä tavalla ja varmistaa vankeusrangaistusten täytäntöönpanon turvallisuus. Vankiloissa tehtävä valvontatyö sekä kuntouttava ja valmentava toiminta ovat edellytyksiä sille, että vankien kyvyt rikoksettomaan elämään paranevat.

Esityksen tavoitteena on, että vankiloiden tilaratkaisut tukevat toiminnan tuloksellisuutta ja työturvallisuutta. Uudet tilat lisäävät myös tilatehokkuutta. Vankiloiden toiminnan kannalta on olennaista, että vankilat ovat lyhyiden välimatkojen päässä oikeuslaitoksista, poliisista sekä sosiaali- ja terveyspalveluista ja muista kuntouttavista palveluista.

Vankilaverkostoesitys lähtee ajatuksesta vähemmän rikollisuutta ja kestävämpää turvallisuutta.Mitä paremmin vangit kuntoutuvat vankeusaikana, sitä paremmat mahdollisuudet heillä on rikoksettomaan elämään. Henkilökuntamme turvallisuus ja hyvinvointi ovat meille aivan keskeisiä. Toiminnallisuuksiltaan ja tilaratkaisuiltaan vankien muuttuneeseen profiiliin suunnitellut tilat lisäävät henkilökunnan turvallisuutta, toteaa johtaja Pauli Nieminen.

Rikosseuraamuslaitos esittää hallituskaudelle 2023–2027 seuraavia hankkeita:

  1. Rakennetaan Rovaniemelle uusi tutkintavankila (noin 40 vankipaikkaa)
  2. Rakennetaan Vantaalle uusi vankisairaala
  3. Rakennetaan Turkuun uusi avovankila (noin 130 vankipaikkaa)
  4. Käynnistetään tarvesuunnittelu Tampere-Pirkanmaan ja Uudenmaan vankiloiden osalta

Uudet vankilat toisivat lisää tutkintavanki- ja avovankipaikkoja

Edellä mainitut rakennushankkeet ovat Rikosseuraamuslaitoksessa tehdyn analyysin perusteella sellaisia, joihin kysyntä- ja väestöennusteen perusteella on selkeä tarve. Kasvukeskusten läheisyys parantaa koulutetun työvoiman saantia ja pysyvyyttä ja lisää sitä kautta turvallisuutta. Pääjohtaja Arto Kujala sanoo, että Rise haluaa pitää kiinni hyvästä henkilökunnastaan myös jatkossa.

Pohjois-Suomeen tarvitaan lisääntyvien tutkintavankien määrän takia uusi vankila, joka vastaisi koko pohjoisimman Suomen tutkintavangeista.

Turun vankilan alueella on rakennuspaikka, johon uusi avovankila voidaan rakentaa. Noin 20 kilometrin päässä sijaitseva Käyrän avovankila on vaikeasti vartioitava ja tilojen kunto on heikko. Suljetun vankilan välitön läheisyys vähentäisi siirtoihin ja kahden yksikön välillä tehtäviin liikkumisiin käytettyä aikaa.

Vankilaverkoston kehittämistä arvioitava hallituskausittain

Rikosseuraamuslaitoksen näkökulmasta olisi hyvä aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Uudellemaalle hyvien liikenneyhteyksien varrelle. Uusi vankila aloittaisi toimintansa 2030-luvun alkuvuosina. Rikosseuraamuslaitoksen analyysin perusteella 2030-luvun puoliväliin mennessä Kanta-Hämeessä, Satakunnassa ja Pirkanmaalla sijaitsevat vankilat ovat peruskorjauksen tarpeessa. Peruskorjausten sijaan olisi toiminnallisesti ja taloudellisesti perusteltua aloittaa tarvesuunnittelu uuden vankilan rakentamiseksi Tampere-Pirkanmaalle.

Koska toimintaympäristö on jatkuvassa muutostilassa, on vankilaverkoston kehittämistä arvioitava säännönmukaisesti kunkin hallituskauden alussa ja vahvistettava suunnittelukausien keskeiset toimintalinjat. Oikeusministeriön kansliapäällikön toimeksiantona on tehty tausta-analyysi Rikosseuraamuslaitoksen vankilaverkoston kehittämisestä vuoteen 2040. Vuonna 2026 aloitetaan verkostoanalyysin päivitys, jonkajälkeen laaditaan uusi esitys uudelle hallitukselle toimenpiteistä vuosille 2027–2031.

Lisätietoja:

pääjohtaja Arto Kujala, vaihde p. 029 56 88500

kehittämisen ja ohjauksen vastuualueen johtaja Pauli Nieminen, p. 029 56 83770, pauli.nieminen(at)om.fi

Avainsanat

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten
Lintulahdenkatu 5
00530 HELSINKI

029 56 88500http://www.rikosseuraamus.fi

Rikosseuraamuslaitos on oikeusministeriön alaisuudessa toimiva vankeusrangaistusten ja yhdyskuntaseuraamusten täytäntöönpanoviranomainen. Rikosseuraamuslaitoksen tavoitteena on omalta osaltaan ehkäistä uusintarikollisuutta ja lisätä yhteiskunnan turvallisuutta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rikosseuraamuslaitos (RISE) - Brottspåföljdsmyndigheten

Uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin Oulussa26.5.2023 14:00:00 EEST | Tiedote

Poliisin ja Rikosseuraamuslaitoksen yhteishankkeena toteutettavan uuden pääpoliisiaseman ja vankilan peruskivi muurattiin tänään Oulun Ruskonselän rakennustyömaalla. Kyseessä on Suomessa ainutlaatuinen samalle tontille rakennettava poliisin, vankilan ja istuntosalin yhteishanke. Rakennustyöt etenevät vaiheittain, ja ensimmäisenä valmistuvat pääpoliisiaseman rakennustyöt vuoden 2024 loppuun mennessä. Rakennuttajana toimii valtion toimitiloista vastaava Senaatti-kiinteistöt ja päätoteuttajana SRV.

Vilma är fängelsehundarnas finländska mästare — tuff tävling skapar nätverk och tränar för verkliga situationer25.5.2023 15:59:16 EEST | Tiedote

Fängelsehundarnas finländska mästerskap avgjordes i tävlingarna vid i Kestilä fängelse 23 till 25 ​​maj 2023. Vinnaren blev labradorretriever Hakukoneen Twitter "Vilma" från Jokela fängelse, förd av väktare Heidi Ristimäki. Labradorretriever Santtu med Antte Röntynen från Sukeva fängelse tog andraplatsen. Labradorretriever Vinski och Tuomo Räsänen från Pyhäselkä fängelse tog tredje plats. Så gott som alla av de drygt 20 hundarna på Brottspåföljdsmyndigheten medverkade.

Vilma on vankilakoirien Suomen mestari – kovatasoisessa kilpailussa verkostoidutaan ja harjoitellaan tositilanteita varten25.5.2023 15:52:05 EEST | Tiedote

Vankilakoirien Suomen mestaruus ratkottiin kolmipäiväisissä kilpailuissa 23.–25.5.2023 Kestilän vankilassa. Voittajaksi kruunattiin Jokelan vankilan labradorinnoutaja Hakukoneen Twitter ”Vilma” ohjaajanaan vartija Heidi Ristimäki. Kilpailuissa toiseksi sijoittui Sukevan vankilan labradorinnoutaja Santtu ja Antte Röntynen. Kolmannelle sijalle ylsivät labradorinnoutaja Vinski ja Tuomo Räsänen Pyhäselän vankilasta. Paikalla olivat lähes kaikki Rikosseuraamuslaitoksen yli 20 koiraa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme