Espoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stadEspoon kaupunki - Esbo stad

Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelmat ensimmäistä kertaa esillä EMMAssa

Jaa

EMMA – Espoon modernin taiteen museo ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö yhteistyössä Espoon kaupungin kanssa avaavat tänään ainutlaatuisen Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan kokoelman EMMAssa. Aukioksi nimetyssä muotoilulle omistetussa laajennuksessa esitellään arkistojen ja kokoelmien runsautta katseluvaraston muodossa. Samanaikaisesti aukeaa Aukio-tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely, muotoilija Harri Koskisen kuratoima STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective, joka on esillä 22.4.2018 asti.

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto

Kokoelma perustuu Rut Brykin (1916-1999) ja Tapio Wirkkalan (1915-1985) henkilökohtaisille työskentelyarkistoille; luonnoksille, piirustuksille, valokuville ja mallikappaleille. Se sisältää myös runsaasti molempien valmiita teoksia sekä harvinaisia malleja, joista osa ei koskaan päätynyt tuotantoon.

Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön taidekokoelma on syntynyt taiteilijoiden lasten Sami Wirkkalan ja Maaria Wirkkalan merkittävästä arkisto- ja kokoelmalahjoituksesta. Kokoelma sisältää lukuisia ainutlaatuisia teoksia ja esineitä, piirustuksia, luonnoksia sekä valokuvia ja se on talletettu EMMAan.

Katseluvarasto on säilytystilan, näyttelyn ja työskentelytilan yhdistelmä. Se avaa kokoelmia uudenlaisella tavalla, joka perustuu omaehtoiseen tutkimiseen ja löytämiseen. Tilassa näkee kokoelmaa laajemmin kuin mitä yleensä näyttelyn kautta on mahdollista. Avoimuus on keskeistä tilan luonteelle, sillä se tuo kokoelmat niin tutkijoiden ja ammattilaisten, kuin yleisönkin saataville.

Kokoelmatyötä ja -tutkimusta avataan katseluvaraston läpinäkyvällä "Working Wall" -seinällä. Ensimmäisessä vaiheessa esille nostetaan arkistomateriaalien ja teosten kautta taiteilija-muotoilijapariskunnan työskentelyvaiheita niin Venetsiassa, Lapissa kuin Helsingissä. EMMAn intendentti Henna Paunu:

”Katseluvarastossa on kehämäinen rakenne. Ulkokehässä sijaitsevat säilytyshyllyt, jossa esineet ovat esillä kronologisesti lajiteltuina. Keskellä on vaihtuvien näyttelyiden tila. Näiden välissä oleva seinä on varattu tutkimuksellisten näkökulmien esittelyyn. Tilan muodon, rakenteiden ja konseptin suunnittelu on ollut yhteistyötä EMMAn henkilökunnan ja suunnittelusta vastanneiden arkkitehtien, Johanna Brummerin ja Heini-Emilia Saaren kanssa. Tämä on ollut museolle mittava hanke, jossa koko henkilökunta on ollut mukana.”

Tilan suunnittelun taustalla on Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön toteuttama kansainvälinen Sharing-konseptikilpailu. Katseluvaraston konseptiin haettiin ideoita viidestä ykkössijan jakaneesta kilpailuehdotuksesta. Saari ja Brummer suunnittelivat tilan arkkitehtuurin uuden tehtävänannon pohjalta yhteistyössä EMMAn projektitiimin kanssa.

Yleisö pääsee tutustumaan designkokonaisuuteen kun Aukio avataan suurilla yleisöavajaisilla tänään perjantaina 17.11. klo 16-19. Viralliseen Suomi 100 -ohjelmaan kuuluvien avajaisten ohjelma on EMMAn verkkosivuilla: http://emma.museum/brykwirkkala

Uuden Aukio-tilan merkittävinä rahoittajina ja mahdollistajina ovat toimineet Espoon kaupunki ja Näyttelykeskus WeeGee.

Harri Koskisen kuratoima näyttely Tapio Wirkkalan elämästä ja työstä auki EMMAssa

STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective
17.11.2017-22.4.2018

Muotoilulle omistetun Aukio-tilan vaihtuvat näyttelyt tuovat Rut Brykin ja Tapio Wirkkalan elämäntyön vuoropuheluun nykymuotoilun ja taideteollisuuden klassikkojen kanssa. Näyttelyohjelmisto esittelee muotoilun poikkitaiteellisia ilmiöitä ja uusia avauksia. Tilan ensimmäinen vaihtuva näyttely STILL / LIFE - Tapio Wirkkala Retrospective syventyy Wirkkalan elämään ja työhön.

Rovaniemen taidemuseo Korundissa, Inarin Saamelaismuseo Siidassa ja Seinäjoen taidehallissa esillä ollut näyttely pohjautuu Tapio Wirkkalan elämäntyöhön. Näyttely jakautuu kahteen osaan tuoden esille Wirkkalan monipuolisen uran muotoilijana ja taiteilijana. LIFE-osio esittelee muotoilijan työn- ja kädenjälkeä sekä prosessin eri vaiheita. Tuotanto on ryhmitelty vapaasti materiaalien tai lähestymistapojen mukaan sisältäen malleja ja valmiita teollisia tuotteita, osan ollessa vieläkin tuotannossa. STILL- osio nostaa Tapio Wirkkalan esiin kuvanveistäjänä. Hänen ilmiömäinen kädentaitonsa jätti monet alan ammattilaisista varjoonsa. STILL-osion avoimessa esillepanossa on yhdistelty Wirkkalan teoksia vaneriveistoksista teolliseen sarjatuotantoon. Näyttelyssä on esillä klassikoiden lisäksi myös ennennäkemätöntä esineistöä. Kaiken kaikkiaan näyttely käsittää lähes kuusisataa esinettä.

Kuraattori ja näyttelyarkkitehti Harri Koskinen:

”Näyttelyn suunnittelu oli valtava projekti ottaen huomioon Tapio Wirkkalan tuotannon laajuuden. Halusin nostaa aineistosta mielenkiintoisia yksityiskohtia luoden lopulta ehjän ja tasapainoisen kokonaisuuden. EMMAssa näyttely esittäytyy aivan uudessa kontekstissa arkistojen avautuessa nyt vieressä. Näyttely suunniteltiin itsenäiseksi kokonaisuudeksi Tapion juhlavuoden kunniaksi vuonna 2015.”

Valokuvaajat Tuukka Koski, Ola Kolehmainen, Susanna Vento, Riikka Kantinkoski, Juho Huttunen ja Mikko Ryhänen ovat luoneet uutta kuvastoa Wirkkalan tuotannosta.

Lehdistökuvat: https://kuvat.emma.museum/kuvat/Lehdistokuvat-Press/Aukio/ Salasana: emmamuseum

Bryk & Wirkkala -katseluvarasto, 17.11.2017 alkaen

STILL / LIFE  – Tapio Wirkkala Retrospective, 17.11.2017–22.4.2018

#emmamuseum #visiblestorage #brykwirkkala

Yhteyshenkilöt

Lisätietoa Aukiosta ja Bryk & Wirkkala -katseluvarastosta:
Pilvi Kalhama, museonjohtaja, EMMA
pilvi.kalhama@emma.museum, +358 40 533 4070

Henna Paunu, intendentti, EMMA
henna.paunu@emma.museum, +358 43 824 6354

Lisätietoa STILL / LIFE – Tapio Wirkkala Retrospective -näyttelystä:
Inka Laine, amanuenssi, EMMA
inka.laine@emma.museum, +358 46 877 3726

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Espoon Tapiolassa sijaitsevan EMMA Espoon modernin taiteen museon kokoelma- ja näyttelytoiminta profiloituu kotimaiseen ja kansainväliseen modernismiin, nykytaiteeseen sekä designiin. Arkkitehtonisesti vaikuttavassa professori Aarno Ruusuvuoren suunnittelemassa WeeGee-talossa sijaitsevat EMMAn näyttelytilat ovat pinta-alaltaan Suomen suurimmat. Puhdaslinjainen moderni arkkitehtuuri tukee EMMAn, Saastamoisen säätiön ja Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelmien sekä vaihtuvien näyttelyiden kokemuksellista esittämistä.

Tapio Wirkkala ja Rut Bryk olivat taiteilija- ja muotoilija-pariskunta, joka toimi muotoilun ja kuvataiteen eri aloilla. He suhtautuivat avoimesti uuteen tekniikkaan ja pyrkivät jatkuvasti laajentamaan muotoilun ja suunnittelun kenttää innovaation avulla. Wirkkala ja Bryk olivat myös vakaumuksellisesti suuntautuneet edistämään alan opetusta. Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö pyrkii pitämään yllä tätä optimistista henkeä ja edistämään muotoilun kehitystä yhteistyössä korkeakoulujen muotoilun osastojen ja alan oppilaitosten kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme