Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Saharov-palkintoseremonia: ”Oleg Sentsov on luontainen taistelija”

Jaa

Vuoden 2018 mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnettiin ukrainalaiselle elokuvaohjaajalle Oleg Sentsoville Strasbourgissa 12. joulukuuta.

Sentsov ei ollut itse paikalla Euroopan parlamentin täysistuntosalissa ottamassa tunnustusta vastaan, sillä hän on yhä vankina Siperiassa. Hänet on tuomittu 20 vuodeksi vankeuteen ”terroriteon suunnittelusta” Venäjän de facto -hallintoa vastaan Krimillä.

Sentsovin serkku Natalia Kaplan ja asianajaja Dmitri Dinze edustivat häntä palkintoseremoniassa.

Palkintoa myöntäessään parlamentin puhemies Antonio Tajani sanoi: ”Oleg Sentsov asetettiin ehdolle hänen rauhanomaisen protestinsa vuoksi Krimin laitonta miehitystä vastaan, mutta myös hänen rohkeutensa, päättäväisyytensä ja uskonsa ihmisyyteen, demokratiaan, oikeusvaltioon ja ihmisoikeuksiin. Euroopan unioni on rakennettu näille arvoille ja se tukee niitä myös eilisen hirveän iskun jälkeen. Näitä arvoja parlamentti vaalii, tukee ja edistää.”

”Sentsovin nälkälakko ja rohkea julkinen mielipide ovat tehneet hänestä symbolin poliittisten vankien vapauttamisen puolesta käydylle taistelulle Venäjällä ja kaikkialla maailmassa,” Tajani lisäsi. Hän vaati myös Venäjän ja Ukrainan välisen vakavan jännitteen purkamista ja Ukrainan alueellisen koskemattomuuden palauttamista.

Tajani vaati Sentsovin ja muiden laittomasti pidätettyjen Ukrainan kansalaisten välitöntä ja ehdotonta vapauttamista Venäjällä ja Krimin niemimaalla, samoin kuin muiden vangittujen palkinnonsaajien. ”Saharov-palkinto ei ole vain palkinto. Se on sitoumus. Me seisomme kaikkien palkinnonsaajien rinnalla.”

Palkinnon vastaanottanut Natalia Kaplan kuvaili eloisasti Sentsovin lapsuutta ja nuoruutta, hänen toimiaan Krimin miehityksen aikaan ja hänen kärsimäänsä kidutusta ja pahoinpitelyä sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty teoista, joihin hän ei ollut syyllinen. ”Oleg ei voi vain luovuttaa ja olla hiljaa. Hän on luontainen taistelija.”

Kuvaillessaan Sentsovin syömälakkoa ukrainalaisten poliittisten vankien vapauttamiseksi Kaplan sanoi: ”Hänen 145 päivää kestäneen syömälakkonsa aikana yhtään poliittista vankia ei vapautettu, mutta se ei tarkoita, että hän hävisi. Hänen ansiostaan koko maailma puhui Venäjän sorrosta – ja se on voitto.”

Kaplan päätti puheenvuoronsa lukemalla viestin Olegilta itseltään. Se alkoi: ”En voi olla siellä kanssanne, mutta te voitte kuulla sanani. Vaikka joku muu lausuukin ne, sanat ovat ihmisen tärkein työkalu ja usein myös ainoa, varsinkin kun kaikki muu on viety häneltä.”

Tajani toivotti lisäksi tervetulleiksi Saharov-finalisti Nasser Zefzafin vanhemmat ja edustajat 11:stä Välimerellä ihmishenkiä pelastavasta kansalaisjärjestöstä.

Tänä vuonna vietettävästä Saharov-palkinnon 30-vuotisjuhlasta Tajani totesi: ”Palkinto on tukenut henkilöitä ja järjestöjä, jotka ovat sitoutuneita taistelemaan oikeudenmukaisen yhteiskunnan puolesta, asettaen usein itsensä suureen vaaraan.”

”Viidelle Saharov-palkinnon saajalle on myönnetty Nobelin rauhanpalkinto,” hän lisäsi, lukien mukaan Denis Mudwegen ja Nadia Muradin, jotka saivat rauhanpalkinnon tänä vuonna.

Taustaa

Puhemies Tajani ilmoitti lokakuun täysistunnossa, että vuoden 2018 mielipiteenvapauden Saharov-palkinto myönnetään Oleg Sentsoville.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto
Malminkatu 16
00100 Helsinki

+358 9 622 0450http://www.europarl.fi

Euroopan parlamentin Suomen-toimisto jakaa tietoa parlamentin toiminnasta, jäsenistä ja päätöksistä niin tiedotusvälineille kuin kouluille, viranomaisille, tutkijoille ja järjestöille. Toimisto palvelee myös yksittäisiä kansalaisia. Euroopan parlamentin toimisto järjestää seminaareja ja muita tilaisuuksia sekä pitää luentoja parlamentin toiminnasta tai ajankohtaisista EU-aiheista. Lisäksi toimisto ottaa vastaan vierailijaryhmiä ja järjestää toimittajatilaisuuksia. Parlamentin Suomen-toimisto sijaitsee Helsingin Kampissa, Malminkatu 16:ssa, jossa sijaitsee myös parlamentin ja Euroopan komission Suomen-edustuston yhteinen kansalaisten tietopiste.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Euroopan parlamentti – Suomen-toimisto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme