Sähkön siirtohintojen alentamisella huomattavia kansantaloudellisia vaikutuksia

Suurimmat positiiviset vaikutukset heijastuvat eläkeläisten ja seuraavaksi toimihenkilöiden kotitalouksiin, joissa ostovoima kasvaa eniten. Mitä suurempi kotitalouden sähkönkulutus on esimerkiksi lämmitysjärjestelmän vuoksi, sitä suurempia ovat siirtohintojen alenemisen positiiviset vaikutukset ostovoimaan.
Ostovoiman kasvaminen kanavoituu tutkimuksen mukaan ennen kaikkea kulutukseen, ja kulutusrakenne muuttuu arvioitua palveluvaltaisemmaksi.
Ostovoiman kasvulla on myönteisiä vaikutuksia myös työllistymiseen ja etenkin työvoimavaltaisten palveluiden syntymiseen. Jakeluverkkoyhtiöiden voittojen kohtuullistamisen myötä työpaikkoja syntyy vuoteen 2030 mennessä noin 4 300, selviää tutkimuksesta.
Yhteensä sähkönsiirtohintojen alenemisen myötä lisääntynyt kulutus tuo noin 450 miljoonan euron lisäkasvun kansantuotteeseen.
Maakuntien välillä ostovoiman kasvussa ei ole selvityksen mukaan suuria eroja. Positiiviset vaikutukset ovat hieman muuta maata pienempiä Uudellamaalla. Ostovoima kasvaisi henkeä kohti eniten Etelä-Pohjanmaalla, 159 €, ja vähiten Uudellamaalla, 93 €.
”Sähkön siirtohintojen laskemisen myötä tulevat positiiviset vaikutukset ovat todella merkittäviä. On olennaista, että ehdottamamme muutokset toteutetaan. Myös muutoksen mahdollistamien uusien työpaikkojen määrä yllätti”, toteaa Omakotiliiton Janne Tähtikunnas.
Kansantaloudellisten vaikutusten arvioinnin pohjana on käytetty laskennallista tasapainomallia FINAGE. Arvioinnin on toteuttanut Merit Economics Omakotiliiton ja Suomen Sähkönkäyttäjät ry:n toimeksiannosta. Laskelmissa on huomioitu kaupunkien saamat tulot siirtoyhtiöiltä.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Janne TähtikunnasToiminnanjohtaja
Edunvalvonta, yleisjohto, sidosryhmät, viestintä.
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta
Omakotiliitto edustaa pientalo- ja vapaa-ajan asukkaita, toimii kohderyhmän edunvalvojana ja tarjoaa monipuolisia jäsenpalveluita. Olemme valtakunnallinen, poliittisesti riippumaton ja yleishyödyllinen kansalaisjärjestö, jossa on yli 230 jäsenyhdistystä, joihin kuuluu jo 70 000 jäsentä (kotitaloutta). Suomessa on yhteensä noin 1,2 miljoonaa omakotitaloa, joissa asuu noin 2,7 miljoonaa ihmistä. Lisäksi Suomessa on noin 0,5 miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, joita käyttää 2,4–2,9 miljoonaa ihmistä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Suomen Omakotiliitto ry
Mökkiläiset maksavat keskenään hyvin eri suuruisia kunnallisia maksuja4.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliitto vertaili kesän kynnyksellä Suomen suurimpien mökkipaikkakuntien maksuja kiinteistöveron, sähkön ja jätemaksun osalta. Mökkiläisten kukkarot kevenevät epätasaisesti, sillä enimmillään mökin omistava joutuu maksamaan kaksinkertaisia kunta- ja aluekohtaisia maksuja verrattuna vertailun edullisimpaan kuntaan.
Omakotitalojen kaukolämmön hinnoissa suuria eroja28.5.2025 10:12:34 EEST | Tiedote
Omakotiliitto vertaili kaukolämpöyhtiöiden hinnoittelua 97 alueella. Vertailu tuo esiin hinnoittelun isot erot. Tehoon perustuva perusmaksu on edullisimmillaan 24,72 euroa ja kalleimmillaan 149,88 euroa kuukaudessa.
Lahti ja Valkeakoski on valittu vuoden pientalomyönteisimmiksi kunniksi21.5.2025 14:30:00 EEST | Tiedote
Tämän vuoden pientalomyönteisimmät kunnat ovat Lahti ja Valkeakoski. Molemmissa kunnissa yhteistyö asukkaiden kanssa toimii hyvin ja pientaloja kaavoitetaan paljon, kiittävät tunnustuksen jakaneet Omakotiliitto, Hirsitaloteollisuus ja Pientaloteollisuus.
Asukkaiden asialla - Omakotiliiton pitkä vaikuttamistyö hillinnyt sähkön siirtohintojen nousua15.5.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Omakotiliiton tekemä sähkön siirtohintojen vertailu kertoo hintakehityksestä pitkällä ajalla ja suurista hintaeroista jakeluverkkoyhtiöiden välillä.
Omakotiliitto vaatii kunnilta osallistavaa ja avointa päätöksenteon valmistelua26.4.2025 16:04:50 EEST | Tiedote
Uuden valtuustokauden alkaessa kuntien tulee luoda uusia yhteistyötapoja asukkaiden kanssa ja arvioida päätösten vaikutuksia asumiseen.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme