Sairastettu tai aktiivinen COVID-19-tauti yhteydessä vakaviin veritulppiin leikkauksen jälkeen

Laskimotukokset, kuten syvälaskimotukokset ja keuhkoveritulpat, ovat vakavia tiloja, joissa laskimoon muodostuu veritulppa. Laskimotukosten on arvioitu olevan tärkein estettävissä oleva kuoleman syy sairaalaan joutuneilla potilailla.
Juuri julkaistu tutkimus osoittaa, että leikkauksiin liittyvä veritulppariski oli puolitoistakertainen koronavirusinfektiota sairastavilla ja lähes kaksinkertainen infektion jo sairastaneilla, verrattuna muihin leikkauspotilaisiin. Veritulpan saaneilla potilailla 30 päivän kuolleisuus oli viisinkertainen verrattuna leikkauspotilaisiin, jotka eivät saaneet veritulppia.
Tutkimukseen osallistui 128 013 leikkauspotilasta 1 630 eri sairaalasta ja 115 maasta osana Birminghamin yliopiston vetämää yli 15 000 kirurgin yhteistä GlobalSurg-COVIDSurg-tutkimusta.
Potilailla, jotka eivät olleet sairastaneet koronavirusinfektiota, veritulpan riski 30 päivän seuranta-aikana leikkauksen jälkeen oli 0,5 %. COVID-19-infektioon korkeintaan viikkoa ennen, mutta enintään kuukausi leikkauksen jälkeen sairastuneista 2,2 % sai veritulpan. 1–6 viikkoa ennen leikkausta sairastaneista potilaista 1,5 % ja yli 6 viikkoa ennen leikkausta sairastaneista 1 % sai veritulpan.
Kun sekoittavat tekijät kuten ikä ja muut sairaudet vakioitiin, oli COVID-19-infektioon 7 päivää ennen tai leikkauksen jälkeisessä seurannassa sairastuneiden veritulppariski 50 % korkeampi, ja 1–6 viikkoa ennen leikkausta sairastaneiden riski 90 % korkeampi kuin niiden, jotka eivät sairastaneet COVID-19-infektiota. Myös yli 6 viikkoa ennen leikkausta sairastaneiden potilaiden veritulppariski oli 70 % korkeampi kuin ei-sairastaneiden, mutta tämä ero ei ollut tilastollisesti merkittävä.
Vakioidussa analyysissa veritulppiin liittyi yli viisinkertainen kuolleisuus 30 päivän seurannassa leikkauksen jälkeen. Kaikista koronavirusinfektion sairastaneista potilaista ilman veritulppaa menehtyi 7,4 %. Niistä, jotka sairastivat sekä koronavirusinfektion että veritulpan, yli 40 % menehtyi 30 päivän aikana.
Tutkimuksessa oli yksi tärkeä heikkous: tietojen keruuhetkellä maailmalla ei ollut vielä riittävästi tietoa tukoksia estävän lääkityksen tärkeydestä koronavirusinfektiota sairastavilla potilailla, eikä verenohennuslääkkeitä COVID-19-infektioon sairastuneilla käytetty kaikkialla systemaattisesti. Tämän vuoksi tutkijat toteavat, että COVID-19-infektioon liittyvien tukosten estosta kirurgisilla potilailla tarvitaan lisätutkimuksia.
Tutkimuksen Suomen maajohtaja, professori Joonas Kauppila Oulun yliopistosta ja Oulun yliopistollisesta sairaalasta kommentoi löydöksiä: “Leikkaus aiheuttaa jo itsessään riskin tukoksille, koska haavat, makaaminen ja leikkauksen aiheuttama tulehdus lisäävät veren hyytymistä. Myös COVID-19-taudilla tiedetään olevan tukoksia lisäävä vaikutus. Tässä tutkimuksessa havaitsimme COVID-19-taudin ja leikkauksen yhdistelmän lisäävän huomattavasti tukosten riskiä ja siten leikkauskuolleisuutta.”
“Esimerkiksi tekonivel- ja syöpäleikkausten jälkeen potilaille annetaan rutiininomaisesti tukoksia estävää lääkitystä, ja olemme tottuneet kiinnittämään leikkauspotilaiden tukosoireisiin erityistä huomiota. Tutkimuksen perusteella meidän kannattaisi herkästi harkita tukoksia estävää verenohennuslääkitystä kaikilla koronavirusinfektion sairastaneilla matalan vuotoriskin potilailla leikkauksen jälkeen. Korkean tukosriskin leikkausten osalta tavallista isompi annos verenohennuslääkettä voi myös olla perusteltu, etenkin jos COVID-19-infektio on aivan hiljattain sairastettu. Tarvitaan kuitenkin tarkempia tutkimuksia siitä, mikä on kirurgisten potilaiden koronavirukseen liittyvien tukosten estohoidossa riittävä lääkitys, sekä siitä, ketkä näistä potilaista hyötyvät verenohennuslääkkeistä eniten”, Kauppila jatkaa.
Tutkimus julkaistiin 25. elokuuta Anaesthesia-tiedelehdessä.
Tutkimusartikkeli: COVIDSurg Collaborative, GlobalSurg Collaborative. SARS-CoV-2 infection and venous thromboembolism after surgery: an international prospective cohort study. Anaesthesia (2021). https://doi.org/10.1111/anae.15563
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Professori Joonas Kauppila
Oulun yliopisto ja Oulun yliopistollinen sairaala
joonas.kauppila@oulu.fi
puh: 08-315 2338
Meri RovaViestintäasiantuntija
Tiedeviestintä: lääketiede, biokemia ja molekyylilääketiede
Kuvat
Tietoja julkaisijasta
Oulun yliopisto on monitieteinen, kansainvälisesti toimiva tiedeyliopisto. Tuotamme uutta tietoa ja ratkaisuja kestävämmän tulevaisuuden rakentamiseksi sekä koulutamme osaajia muuttuvaan maailmaan. Tärkeimmissä yliopistovertailuissa Oulun yliopisto sijoittuu kolmen prosentin kärkeen maailman yliopistojen joukossa. Meitä yliopistolaisia on noin 17 000.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Oulun yliopisto
Omaishoidossa hyötyä uusista käytännöistä – kinestetiikka tukee sujuvampaa hoitoa23.5.2025 05:28:00 EEST | Tiedote
Vanhuksia pyritään hoitamaan yhä pidempään kotona, mutta miten varmistetaan, että omaishoitajat ja -hoidettavat jaksavat? Kinestetiikka eli liikkumista ja toimintakykyä tukeva avustamisen tapa voi kehittää sekä omaishoitajan osaamista että omaishoidettavan osallisuutta avustustilanteissa.
Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksia halutaan parantaa – Oulun yliopisto uudistaa yrittäjyyskoulutuksensa21.5.2025 05:47:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopisto uudistaa mikroyrittäjyyden eli pienyrittäjyyden perusopinnot tulevana syksynä. Opinnot sisältävät tutkimusalan perusteiden lisäksi opintojaksot vastuullisuudesta, yrittäjyysosaamisista ja muutoskyvystä, asiakaskehityksestä ja yritysten kasvun johtamisesta.
Oululainen tutkimusryhmä kehittää uutta läpimurtoa syövän ja tulehdussairauksien hoitoon16.5.2025 05:55:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopiston rakennebiologian professorin Lari Lehtiön tutkimusryhmä on ottanut merkittäviä edistysaskeleita tutkimuksessa, jossa etsitään uusia keinoja syövän ja tulehdussairauksien hoitoon.
Oulun yliopistossa eniten keksintöilmoituksia teki viime vuonna brittitaustainen Lloyd Ruddock15.5.2025 13:30:00 EEST | Tiedote
Oulun yliopistossa tehtiin vuonna 2024 yhteensä 72 keksintö- ja teosilmoitusta. Näistä 12 teki yksi tutkija, professori Lloyd Ruddock. Hänet palkittiin Oulun yliopistossa 15.5.2025 vuoden keksijänä.
Suomi jälleen mukaan globaaliin yrittäjyystutkimukseen - kansainvälinen vertailu auttaa päättäjiä yrittäjyyttä koskevissa ratkaisuissa15.5.2025 07:00:00 EEST | Tiedote
Suomi on palannut maailman suurimpaan yrittäjyyden tutkimusverkostoon, kun Oulun yliopisto ja Seinäjoen ammattikorkeakoulu on valittu vastaamaan Suomen datankeruusta ja analysoinnista Global Entrepreneurship Monitor (GEM) -tutkimuksessa seuraavan kolmen vuoden ajan. GEM-tutkimus, joka viettää nyt 25-vuotisjuhlavuottaan, on ainoa globaalisti vertailukelpoinen väestötason tutkimus, joka seuraa yrittäjyysaktiivisuutta ja -trendejä ympäri maailmaa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme