Aluehallintovirasto

Sakko ja yhteisösakko määräysten vastaisesta kääntöpöydästä

Jaa

Kanta-Hämeen käräjäoikeus on 22.10.2020 tuominnut forssalaisen metallialan yrityksen tuotantopäällikön työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakon sakkorangaistukseen. Työantajayritys tuomittiin samalla 10 000 euron yhteisösakkoon.

Käsiteltävänä ollut työturvallisuusrikos tuli ilmi huhtikuussa 2018, kun työntekijän käsi jäi puristuksiin hänen ottaessaan tukea kääntöpöydästä. Pöydällä käännettiin toiseen asentoon siihen kiinnitettyjä ja työstettäviä elementtejä. Tapaturman johdosta tehdyllä työsuojelutarkastuksella kävi ilmi, että kyseinen pöytä on yrityksen omaan käyttöönsä valmistuttama, ja siihen oli jäänyt koneen liikkuvilta osalta suojaamaton vaara-alue, jossa työntekijän sormet tuolloin olivat. Pöydälle ei ollut tehty asianmukaista käyttöönottotarkastusta, eikä siitä ollut laadittu käyttöohjetta.

Käräjäoikeus katsoi myös, ettei tapahtunutta voinut pitää ennalta-arvaamattomana tapaturmana.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen lakimies Matti Nissinen korostaa, että työssä käytettävien koneiden moninaiset turvallisuusmääräykset koskevat myös työnantajan omaan käyttöönsä valmistuttamia koneita.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Kanta-Hämeen käräjäoikeuden asia nro R 20/151

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Matti Nissinen, 0295 016 139, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Coronaepidemin accelererar i Västra och Inre Finland, tre veckor med striktare sammankomstbegränsningar i regionen1.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Regionförvaltningsverket i Västra och Inre Finland fattade den 1 december 2020 beslut om att begränsa offentliga tillställningar och allmänna sammankomster strängare än tidigare. Beslutet är i kraft tre veckor. Den strängare begränsningen behövs för att förebygga mer omfattande spridning av coronaviruset, skydda riskgrupper och trygga kapaciteten inom hälso- och sjukvården.

Länsi- ja Sisä-Suomessa koronaepidemia kiihtyy, alueille tiukemmat kokoontumisrajoitukset kolmeksi viikoksi1.12.2020 15:20:00 EETTiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt 1.12.2020 päätöksen, jolla rajoitetaan yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämistä aiempaa tiukemmin. Päätös on voimassa kolme viikkoa. Tiukempi rajoitus tarvitaan koronaviruksen laajemman leviämisen ehkäisemiseksi, riskiryhmien suojelemiseksi ja terveydenhuollon kantokyvyn turvaamiseksi.

Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset kielletään, ohjeita noudattaen enintään 10 hengen tilaisuudet mahdollisia (Pohjois-Suomi)1.12.2020 13:03:34 EETTiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kieltää 2.12.2020 alkaen tartuntatautilain nojalla kaikki yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueella 18.12.2020 saakka. Sisätiloissa ja alueellisesti rajatuissa ulkotiloissa voidaan kuitenkin järjestää yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia, joihin osallistuu korkeintaan 10 (kymmenen) henkilöä edellyttäen, että virusturvallisuus niissä voidaan varmistaa THL:n ja OKM:n 21.9.2020 annettua ohjetta noudattaen. Määräys on voimassa ajalla 2.12. - 18.12.2020, ja se koskee Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueen kaikkia 38:aa kuntaa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto huomioi päätöstä tehdessään Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan alueellisten koordinaatiotyöryhmien kokonaisarvioita alueellisesta koronaepidemian tilanteesta ja suosituksia torjuntatoimiksi. Kahden viimeisen viikon aikana COVID-19 -tapausten ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohden on ollut 32,1 Kainuussa ja 94,5 Pohjois-Pohjanmaalla. Tautitilanne muuttuu päivittäin. Sosi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme