Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL rySähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Sata salamaa voi iskeä tulta – ikävin seurauksin

Jaa

Tunnetussa laulussa todetaan salamoiden iskevän tulta. Tositilanteessa ilmiöstä on romantiikka kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat mm. sähkölaitevaurioita. Ilmatieteen laitoksen mukaan jossain päin Suomea ukkostaa kesällä lähes päivittäin. Koko maapallolla jyllää joka hetki noin 2 000 ukkosta, jotka tuottavat noin 100 salamaa per sekunti.

Salamointi ilmajohtoalueella. Kuva: STUL / Kari Tikkanen.
Salamointi ilmajohtoalueella. Kuva: STUL / Kari Tikkanen.


Suorat salamaniskut asuinrakennuksiin ja esimerkiksi maatalouden eläinsuojiin voivat sytyttää tulipaloja, joista seuraa paitsi taloudellisia menetyksiä myös pahimmillaan inhimillistä kärsimystä.

- Luonto näyttää toisinaan voimiansa ja olisi väärin väittää, että pystyisimme hankkimaan niitä vastaan sähköisen talotekniikan keinoin 100 prosenttisen suojan. Mutta on selvää, että kun kiinteistössä on satsattu salama- ja ylijännitesuojaukseen, todennäköisyys selvitä vahingoitta tai pienemmillä vahingoilla kasvaa, sanoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliito STULin tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Laki velvoittaa salamasuojauksen – eli rakennuksen ulkopuolisten sieppaimien - asennuttamiseen vain muutamassa tilanteessa: räjähdysvaaralliset tilat, palavien nesteiden säiliöt sekä jotkin ilmajohtoverkot.

Riskiarviointia pitää tehdä erityisen tärkeissä kohteissa kuten esimerkiksi sairaalat, kulttuurihistorialliset rakennukset, datakeskukset ja korkeat rakennukset. Suoraa lakivelvoitetta suojauksen asennuttamiseen ei ole, mutta usein vakuutusyhtiöt – ja terve järki - vaativat suojauksen toteuttamista.  

Oma koti ja läheiset ovat erityisen tärkeitä

Erityisen tärkeänä kukin varmasti pitää myös oman perheensä ja kotinsa turvallisuuden varmistamisen. Sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla voidaan estää sähkölaitevaurioita. Rakennukset voidaan suojata salamasuojilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan aiheuttamatta vahinkoa kulkureitillään.

Asennusstandardit edellyttävät ylijännitesuojia asennettavaksi erityisesti uudisrakennuksiin, jotka saavat sähkönsä ilmajohtoverkosta.
- Vanhaan kohteeseen näitä ei vaadita, mutta toki suositellaan, toteaa Kauppila.

Vaikka kiinteistön liittymä olisi toteutettu maakaapelilla, ilmajohtoa voi jakeluverkossa olla kauempana liittymästä. Todennäköisyys siihen, että salamavirta aiheuttaa vahinkoja, on suurempi ilmajohdoilla kuin maakaapeleilla, mutta ei ole täysin pois suljettu maakaapelillakaan.

Aurinkopaneeleiden suojaus ylijännitteiltä on myös järkevää. Suojaus on tehtävä uudiskohteessa silloin, kun rakennus on muutoinkin suojattava ylijännitteiltä. Myös vanhaan rakennukseen, johon asennetaan aurinkopaneelit, on suositeltavaa tehdä ylijännitesuojaus etenkin silloin, kun rakennus sijaitsee sellaisessa paikassa, jossa uudisrakennukselle edellytettäisiin ylijännitesuojausta.

...

Kun ukkonen jyllää

- Irrota sähkölaitteiden pistotulpat, olipa kiinteistössä ylijännitesuojaus tai ei
- Pysyttele sisätiloissa
- Jos olet ulkona, älä oleskele ympäröivää maastoa selkeästi korkeampien kohteiden välittömässä läheisyydessä tai aukealla paikalla
- Tarkista lähiympäristö salamaniskujen jälkeen: Palaako jossakin? Haiseeko oudolta? Kuuluuko sähkön aiheuttamia ääniä, epämääräistä sirinää tai muuta poikkeuksellista?
-> Jos havaitset tulipalon tai muun merkittävän vaaran, toimi normaalien ensipelastusohjeiden mukaisesti: soita 112 -> turvaa itsesi ja muut -> suorita muita pelastustoimia.

Jos havaitset sähkön aiheuttamaa vaaraa tai muuta epänormaalia sähkölaitteistossa, katkaise sähköt mieluiten koko sähkökeskuksen pääkytkimestä kääntäen. Huomaa, että vaikka sähkön pääkytkin on pois päältä, edeltävän jakeluverkon viat voivat silti aiheuttaa vaaraa asunnossa. Älä koske sähkölaitteisiin ja vältä myös muiden isojen metallisten osien, kuten metallisen tiskipöydän koskettamista. Tilanteen rauhoituttua kutsu sähköalan ammattilainen paikalle tarkistamaan laitteiston turvallisuus ennen sähköjen palauttamista.

Salama- ja ylijännitesuojauksen asennus tulee teettää urakointioikeudet ja pätevyydet omaavalla sähköasennusyrityksellä. Näiden yhteystietoja on tarjolla www.löydäsähkömies.fi -hakupalvelussa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

- Jenna Kauppila, tekninen asiantuntija, Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry, puh. 09 547 610, jenna.kauppila@sahkoinfo.fi

- Oikeudet omaavien sähköurakoitsijoiden yhteystiedot valtakunnallinen hakupalvelu www.löydäsähkömies.fi

- Ilmatieteen laitos: https://www.ilmatieteenlaitos.fi/ukkonen-ja-salamat

Kuvat

Salamointi ilmajohtoalueella. Kuva: STUL / Kari Tikkanen.
Salamointi ilmajohtoalueella. Kuva: STUL / Kari Tikkanen.
Lataa
Salama ja talo. Kuva: Timo Idänheimo.
Salama ja talo. Kuva: Timo Idänheimo.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry
Harakantie 18 b
02601 Espoo

09 547 610http://www.stul.fi

Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry on sähköisen talotekniikan asiantuntija, elinkeinopoliittinen edunvalvoja ja tiedon tuottaja. Liitolla on kaikkiaan noin 3 000 jäsenyritystä ja 16 alueosastoa. STULin urakoitsijajäsenten yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa ja ne työllistävät 22 000 asentajaa sekä 5 000 toimihenkilöä.
Lisätietoja stul.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry

Investointien lykkääminen huolettaa talotekniikka-alan yrityksiä: ”Tuleva kevät on vielä tyhjää täynnä”22.9.2020 06:00:00 EESTTiedote

Elokuussa 2020 lähetettiin Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n ja Sähkösuunnittelijat NSS ry:n jäsenistölle kysely koskien lähitulevaisuuden näkymiä. Vastaajat ennakoivat haasteellisia aikoja. Toiveena on, että hankintapäätöksiä tekevät tahot luopuisivat nyt vallalla olevasta liiasta varovaisuudesta ja laittaisivat rakentamisen suunnitelmia täytäntöön.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme