Suomen museoliitto

Satakunda museum blir Årets museum 2019

Dela

Museiprisen för år 2019 delades ut idag 16.5 på Museiprisgalan i Tammerfors. Satakunda museum vann titeln Årets museum 2019. Amos Rex fick Årets specialpris. Priset för Årets museikommunikationsgärning beviljades för kommunikationen i Postmuseets utställning Pienlehtiä ja punkpostia (Småtidningar och punkpost). Konstmuseet Ateneum och Finlands hantverksmuseum vann Museikortets specialpris.

Mika Haavisto.
Mika Haavisto.

Vandringspriset Årets museum, skulpturen Esko som Pekka Kauhanen har planerat, beviljas ett museum som på sitt eget verksamhetsområde på ett betydande sätt har befrämjat museibranschens samhälleliga synlighet och genomslagskraft, och vars verksamhet inom museibranschen har fört fram nya eller annorlunda synvinklar, idéer och tankar. 

”Den långsiktiga och högklassiga regionala verksamheten förtjänar ett erkännande. Satakunda museum behärskar museiverksamhetens och sakkunnighetens olika dimensioner och är en synlig aktör i utvecklandet av dem. Museet är en betydande samhällelig påverkare och har en betydelse som klart överträffar dess storlek. Museet gör ett kompromisslöst och professionellt arbete för de gemensamma målen. Uppskattning gentemot det egna museet utstrålas av såväl anställda som andra björneborgare, samt av hela Satakunda landskap”, summerade prisnämnden valet.   

Amos Rex får Specialpriset

Av Årets museum -finalisterna belönade nämnden Amos Rex i Helsingfors med Specialpriset. Specialpriset är ett erkännande som nämnden om den så vill kan bevilja för en betydande gärning inom museibranschen eller för ett långvarigt påverkningsarbete för att utveckla museibranschen.

”Öppnandet av Amos Rex var en av de synligaste nyheterna inom museibranschen år 2018. Det nya museiutrymmet som håller en internationell nivå förde till centrum av Helsingfors ett lekfullt, föränderligt, förenande element som förändrar stadsbilden positivt och som intresserar turister såväl som stadsbor. Öppningsutställningen går till historien genom sitt besökarantal, sina köer och mediauppmärksamheten den fick såväl i hemlandet som internationellt. Museet växte till ett fenomen som på ett betydande sätt gjorde att uppmärksamheten riktades mot hela museiområdet”, beskrev nämnden. 

Sju museer ansökte om Årets museum -pris, av dem valdes tre till finalen. Förutom de två som belönades förtjänande Lönnströms konstmuseum i Raumo en finalistplats för sitt djärva och unika koncept vägglöst museum. Prisnämnden besökte finalistmuseerna, träffade deras personal och intressegrupper samt gjorde bakgrundsutredningar som stöd för sina beslut. 

Årets kommunikationsgärning ett erkännande för kommunikationen i Postmuseets utställning Pienlehtiä ja punkpostia

”Punken är en livsstil, liksom också museerna. Postmuseet tog tag i ett intressant och särskilt aktuellt kulturhistoriskt fenomen och drog genom utställningens innehåll nytta av nya sätt att kommunicera om en museiutställning. Man satte sig på djupet och med iver in i kommunikationen, och gjorde det på ett långsiktigt, systematiskt och heltäckande sätt. Postmuseet nådde på ett vidsträckt sätt sin målgrupp och nya slag av publik samt uppnådde en anmärkningsvärd synlighet i medierna. De mångsidiga intressegruppnätverken engagerades i kommunikationen på ett fint sätt”, beskrev nämnden.

Museikortets specialpris delades ut till Ateneum och Finlands hantverksmuseum 

Konstmuseet Ateneum i Helsingfors och Finlands hantverksmuseum i Jyväskylä vann Museikortets specialpris som delades ut för första gången. Museikortet delade ut priset till de två museer som fått flest publikröster. 

Museikortet valde till publikomröstningen de 15 museer som år 2018 bäst hade inspirerat sina besökare till att bli museernas stamkunder, det vill säga de som sålt flest Museikort i förhållande till sitt besökarantal. Publiken uppmanandes att rösta på det museum som hade skapat de bästa museibesöken för sina besökare. 6 400 personer röstade i tävlingen. Bland de fem som fått flest röster fanns också: Hyvinge konstmuseum, Den finländska bokens museum Pukstaavi i Sastamala och Vanha Raatihuone i Raumo. 

Det internationella museirådet ICOM:s Finska nationella kommitté och Finlands museiförbund delar ut museipriserna. Prisnämndens medlemmar är ICOMS:s Maija Ekosaari, Museiverkets utvecklingsdirektör Pirjo Hamari, Museiförbundets kommunikationschef Nelli Korpi, Raumos kulturchef Risto Kupari, Teemu Laaksonen, kulturredaktör på Yle, Johanna Selkee, specialsakkunnig inom kommunförbundet och Pauli Sivonen, direktör för Serlachius -museerna. Nämndens sekreterare är Eeva-Liisa Taivassalo från Museiförbundet. I nämnden för Årets kommunikationsgärning fanns ICOM:s Laura Kauppinen och Antti Kauppinen istället för Maija Ekosaari och Pauli Sivonen. 

Museiprisnämndens motiveringar till valet av vinnarna

Nyckelord

Kontakter

ICOM Finska kommittén, Maija Ekosaari
tel. 040 7612768, ekosaari@iki.fi

Finlands museiförbund, Nelli Korpi
tel. 044 4300 704, nelli.korpi@museoliitto.fi

Museikortet, Seppo Honkanen
tel. 040 833 9059, seppo.honkanen@museoliitto.fi

Bilder

Mika Haavisto.
Mika Haavisto.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Suomen museoliitto
Annankatu 16 B 50
00120 HELSINKI

museoliitto(a)museoliitto.fihttp://www.museoliitto.fi

Finlands museiförbund är museibranschens centralorganisation. Dess 207 samfundsmedlemmar upprätthåller över 400 professionellt skötta museimål: kulturhistoriska museer, konstmuseer och vetenskapscentra. Museiförbundet bevakar museernas intressen, representerar museerna i gemensamma frågor som berör området samt tjänstgör som museernas samarbetsnätverk.

Det internationella museirådet ICOM är en organisation somverkar under UNESCO, är oberoende av regeringar och icke-kommersiell. Till den hör över 40 000 museiprofessionella från nästan 150 stater. Till Finska kommittén hör nästan 900 medlemmar, vilket gör Finland till ett av ICOM:s största medlemsländer. 

Följ Suomen museoliitto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Suomen museoliitto

Poliitikot työharjoittelussa museoissa 26.-30.8.201920.8.2019 09:55:11 EESTTiedote

Suomen museoliiton koordinoima Poliitikon museoharjoittelu -teemaviikko tuo yli 60 päättäjää tutustumaan museoiden toimintaan käytännönläheisellä tavalla. Perinteisen museovierailun sijaan päättäjät kokeilevat museoiden monipuolisia työtehtäviä, esimerkiksi konservointia, kokoelmien digitointia tai näyttelyn rakentamista. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seuraamaan poliitikkoja museoharjoittelussa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum