Vasa Elektriska Ab

Simulering av vindens effekter på elnätet i Sundom, Vasa

Dela

Vasa Elnät har under våren simulerat vindens effekter på elnätet som en del av ett pilotprojekt. Simuleringen gjordes på sammanlagt 60 kilometer luftledningar i Sundom skärgård. Projektet resulterade i en beskrivning över var elnätet är speciellt utsatt för vindrelaterade skador.

Bild: Christoffer Björklund
Bild: Christoffer Björklund

I pilotprojektet undersöktes risker för både trädfall och skador på elledningar. Vinden simulerades ur 12 riktningar och med olika styrka. I modellen beaktades även olika faktorer som påverkar vindens framfart, såsom terrängform, byggnader, markanvändning och trädbestånd.

- Det här pilotprojektet är till hjälp när vi planerar röjningsarbeten, men också vid planeringen av nya linjerutter, berättar Göran Heino, underhållschef på Vasa Elnät.

- Härnäst kommer vi att analysera behovet att göra motsvarande simuleringar i andra delar av vårt distributionsområde.

Projektet genomfördes i samarbete med Numerola Oy.

Nyckelord

Kontakter

Göran Heino
underhållschef
Vasa Elnät Ab
tfn 044 324 5551
fornamn.efternamn@vasaelnat.fi

Bilder

Bild: Christoffer Björklund
Bild: Christoffer Björklund
Ladda ned bild

Länkar

Om

Vasa Elektriska Ab
Vasa Elektriska Ab
Kyrkoesplanaden 0
65100 Vasa

06 324 5750http://www.vasaelektriska.fi

Vasa Elektriska är en stark energikoncern inom elhandel, elöverföring och fjärrvärme. Vasa Elnät är Vasa Elektriskas dotterbolag. Koncernen sysselsätter ungefär 120 personer och omsättningen år 2019 utgjorde ca 153 milj. euro.

Följ Vasa Elektriska Ab

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Vasa Elektriska Ab

Året inleddes med en tydlig nedgång i andelen såld energi12.5.2020 07:45:00 EESTTiedote

År 2020 inleddes med utmanande förtecken för energibolagen, när en mild, blåsig och regnig vinter möttes av en låg energiförbrukning, vilket pressade ner elpriset. I januari–mars uppgick koncernen Vasa Elektriskas omsättning till 34,8 M€ och rörelsevinsten 10,6 M€. Omsättningen sjönk med 26,1 procent i jämförelse med året innan. Också soliditetsgraden gick ner, men hölls alltjämt på god nivå (51,8 %).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum